Kirjakulkuritar

BLOGIT | Kirjakulkuritar

Totta ja tarua joulusta

Joulusta voi tarinoida varmasti monella eri tavalla.

Jos haluaa kuitenkin kurkistaa, mitä epätäydellinen joulu voi hurjimmillaan tarkoittaa, niin silloin kannattaa tarttua Joulutarinoita ja kylmiä väreitä -novellikokoelmaan (Lehtolainen, Leena; Håkan Nesser; Åke Edwardson ja muita kertojia 2006).

Novellikokoelma alkaa Leena Lehtolaisen luomalla tunnetulla päähahmolla Maria Kalliolla novellissa Valkoinen prinssi (2006). Tällä kertaa Kallio selvittää raiskaustapausta, jossa sekä syytettynä että syyttömänä on kuuluisa kirjailija. Lehtolainen avaa nais- ja mieskirjailijoihin liitettyä, hyvin usein pinttynyt kuvaa, joka saattaa hämärtää totuutta. Lainattu tai huolellisesti uudelleen muovattu imago, olkoonkin se kuinka värittynyt tahansa, voi tunnetulle henkilöllä olla joko taivas tai helvetti.

Jorn Rielin Jouluhanhi (2006) on taas tarina ihmisluonnon heikkoudesta ja kehnosti valoon tulleesta tapauksesta Koillis-Grönlannissa. Kaksi kaverusta peittävät paistetut hanhet makuupussien kätköihin. Metsästyskiellossa olevien hanhien vastapainoksi tarjotaan keitettyä hylkeenlihaa yllättäen paikalle saapuneelle kersantille. Makunystyröitä kihelmöi ja arvata saattaa, ettei jouluhanhi jää huomaamatta myöskään suuremmalta herralta.

Joulusäpinää ja sattumuksia on kuvattu niin ikään monessa lastenkirjassa. Niitä on mukava lueskella jo pelkästään upeiden värikuvien ansiosta.

Riikka Juvosen kirjoittama Pohjolan jouluyö – Satupajan aarteet 3 (Juvonen 1993), Leena Laulajaisen kirjoittama ja Kristiina Louhen kuvittama Valkoinen karhu ja Joulutähti (1990) sekä Kate DiCamillon kirjoittama ja Bagram Ibatoullinen kuvittama Joulun ilo (2008) antavat jokainen ihmeellisen ihanan kuvan jouluun valmistautumisen aiheuttamasta odotuksesta, jännityksestä, kaipuusta ja suunnattomasta ilosta, jota siivittävät toivo ja antamisen riemu:

”Minä taas annan kolkon ulvontani, jotta lapsi ei unohtaisi miten turvallinen on koti”, lausui susi matalalla äänellä ja pöllö tarjosi kaiken viisautensa. Karhun lahja oli makea uni ja saukko antoi kaikki seikkailunsa. Linnuilta lapsi sai ihanat laulut ja kuusipeura toi kauneutensa. Jokainen metsäneläin vuorollaan lahjoitti Kuninkaalle parhaan itsestään. (Juvonen 1993.)

Karuselli
Joulutarinoissa on karusellin kaltaista vaihtelua.

Rauhallista ja toivorikasta joulua kaikille!

Kommentoi