Tyyli

TYYLI | Jaana Pakarinen |

Vaatevallankumous saapuu perjantaina myös Turkuun

Kansainvälistä Vaatevallankumouspäivää vietetään huomenna perjantaina. Fashion Revolution -kampanjalla pyritään tuomaan esiin vaateteollisuuden eettisiä ja ekologisia ongelmia, ja kiinnittämään huomio vaatteiden alkuperään.

Päivän aikana järjestetään erilaisia tapahtumia ympäri Suomen ja ympäri maailman. Lisäksi ihmisiä kannustetaan pukemaan paita nurinpäin päälleen, ottamaan valokuva sen vaatemerkistä, ja lähettämään se vaateketjulle. Mukaan liitetään päivän tunnuslauseena toimiva kysymys: ”Who made my clothes?” eli kuka on valmistanut vaatteeni? Somessa käytetään hashtageja #FashRev, #Whomademyclothes ja #vaatevallankumous.

Vaatevallankumous sai alkunsa vuonna 2013, kun Bangladeshissa Rana Plaza -vaatetehtaan romahduksessa kuoli yli 1 100 ihmistä. Seuraavana vuonna romahduspäivänä 24. huhtikuuta järjestettiin Fashion Revolution ensimmäistä kertaa. Tänä vuonna romahduksen muistopäivänä Vaatevallankumousta vietetään jo 70 eri maassa.

Suomessa järjestetään kymmeniä erilaisia tapahtumia. Mukana on yhdistyksiä, eri opistoja, museoita ja eri tahojen järjestämiä kirpputoritapahtumia. Myös moni suomalainen vaatetuottaja järjestää päivän aikana omissa tuotantotiloissaan avoimia ovia, joissa pääsee näkemään, missä ja miten heidän vaatteensa tehdään.

Tänä vuonna mukaan kannustetaan myös kouluja. Vaatevallankumous-oppimateriaalin voi ladata Vaatevallankumouksen nettisivuilta, ja materiaalissa on yksityiskohtaisia vinkkejä, miten eri oppiaineissa vaateteollisuutta voidaan käsitellä.

”Olimme jo jonkin aikaa miettineet, miten tekisimme tuotantomme läpinäkyväksi ja kertoisimme ihmisille, että tuotteemme on tehty paikallisesti.”

Turussa Vaatevallankumouksen viettoon ilmoittautui kampanjan nettisivuilla ensimmäisenä Kui Design -yritys, joka on tullut tutuksi erityisesti Turku-aiheisista kangaskuoseistaan. Yritys valmistaa erilaisia tekstiilituotteita; tyynyjä, kasseja ja pussukoita sekä lastenvaatteita.

Kankaat painetaan ja tuotteet ommellaan pääasiassa Turussa, yrityksen työhuoneella Manillassa sekä ompelimossa Framilassa.
– Olimme jo jonkin aikaa miettineet, miten tekisimme tuotantomme läpinäkyväksi ja kertoisimme ihmisille, että tuotteemme on tehty paikallisesti. Sitten kuulimme Vaatevallankumouksesta ja tajusimme, että tämä on se juttu, Emma Kaivola ja Henna Jaakkola kertovat.

Vaatevallankumouspäivänä kahvitellaan yrityksen kaksi kuukautta sitten avatussa kivijalkaputiikissa jokirannassa, minkä lisäksi työhuoneella Manillassa on avoimet ovet.

Naiset uskovat, että Vaatevallankumouksen kaltaisilla tempauksilla on vaikutusta siihen, että vaatetuotanto tulee entistä näkyvämmäksi ja myös suuret yritykset tuovat jatkossa entistä enemmän esille vaatteiden alkuperää.

Lue lisää Vaatevallankumoukseen osallistumisesta ja Turun alueen tapahtumista.

Kommentoi