Tyyli

TYYLI | Eeva Lehtinen |

Tyhmä kysymys: Miksi tyvikasvu tuntuu pitenevän hiuksia nopeammin?

Miksi minulla näkyy nopeasti hiusten värjäämisen jälkeen tyvikasvu, vaikka eivät hiukseni minusta ole yhtään kasvaneet? Ystävilläni ei koskaan näy samanlaista juurikasvua.

– Hiukset kasvavat keskimäärin yhden senttimetrin neljän viikon aikana. Toisilla samassa ajassa hiukset kasvavat kuitenkin vain puoli senttimetriä ja toisilla taas lähes kaksi senttimetriä. Tämä tietysti vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti tyvikasvu tulee näkyviin, kertoo parturi-kampaaja Hannamari Laihonen Tukkapajasta.

– Hyvin suuri tekijä on myös se, kuinka suuri väriero omalla hiuksellasi on verrattuna väriin. Jos esimerkiksi värjäät vain muutamaa astetta tummemmaksi hiuksesi, ei juurikasvu ole kovin häiritsevä. Tyvikasvu tulee hyvin herkästi esiin, kun tumma hius värjätään vaaleaksi. Tällöin juurikasvu korostuu erityisesti, kun hiukset ovat likaiset. Puhtaissa hiuksissa juurikasvu on usein huomaamattomampi. Hiuslaadulla on myös merkitystä. Paksu ja kihara hius nousee luonnostaan tyvestä ja näin juurikasvua ei huomaa yhtä selkeästi kuin ohuissa hiuksissa, jotka ovat päätä myöten, Laihonen sanoo.

– Ystävälläsi voi olla täysin samanlainen tyvikasvu, mutta itseään katsoo aina paljon kriittisemmin, Laihonen toteaa.

Tuleeko hampaita pestessä tai työmatkalla pohdittua outoja omasta hyvinvoinnista ja maailmasta sen ympärillä? Ilmianna oma tyhmä kysymyksesi TS Hyvinvoinnille sähköpostitse osoitteella hyvinvointi@ts.fi. Me etsimme siihen vastauksen.

Kommentoi