Tyyli

TYYLI | Katariina Norontaus |

Turkulaismalli Tutta testaa, mihin rahkeet riittävät maailmalla

Ensi syksyn muodissa nähdään muun muassa höyheniä ja jättikokoisia laukkuja, kertoo juuri Pariisin muotiviikoilta palannut turkulaismalli.

– Höyheniä käytettiin paljon myös arkivaatteissa, esimerkiksi hameen helmoissa. Ne olivat kivoja, edellisenä iltana Ranskasta hetkeksi Turkuun pyrähtänyt Tutta Tomberg kuvailee.

Sunnuntaina Tutta lentää pariksi kuukaudeksi töihin Australiaan. Sydneystä hän jatkaa melkein suoraan Etelä-Koreaan. Tätä ennen täytyy muun muassa saada kämppä tyhjennettyä ja nousta lauantaina catwalkille Hansakorttelin muotitapahtumassa.

 Tutalta kysytään usein, pitääkö hän enemmän näytöksistä vai kuvauksista. – En osaa vastata. Kuvauksista säilyy valokuva, siinä työstetään taidetta. Näytös on se yksi hetki, jossa tulee kauhea adrenaliinipiikki. Niissä on ihan erilaiset tunnetilat.

Tutalta kysytään usein, pitääkö hän enemmän näytöksistä vai kuvauksista. – En osaa vastata. Kuvauksista säilyy valokuva, siinä työstetään taidetta. Näytös on se yksi hetki, jossa tulee kauhea adrenaliinipiikki. Niissä on ihan erilaiset tunnetilat.

Tutta aloitti mallinuransa perheen ja kaverien kannustamana vuonna 2009. Mallikurssin ja satunnaisten keikkojen kautta hän kiinnostui vähitellen yhä enemmän muotialasta.

– Ei mulla ollut aluksi sellaista palavaa halua, mutta nyt on. Haluan koettaa, mihin kaikkeen rahkeet riittää, 22-vuotias malli kertoo.

Kun koulut oli käyty loppuun, tuli aika kokeilla siipiä kansainvälisessä mallimaailmassa. Ensimmäinen tilaisuus siihen tarjoutui viime kesänä Milanossa.

Italiasta saadulla nosteella Tutta pääsi syksyllä kiinni Pariisin vaikeille markkinoille.
– Pariisi oli todella rankka kokemus. Ennen muotiviikkoja päivässä voi olla 12 casting-tilaisuutta: herätään seitsemältä, syödään äkkiä aamupala ja käydään suihkussa. Sitten lähdetään juoksemaan ympäri kaupunkia, ja kotiin nukkumaan pääsee joskus yhdeksän, kymmenen aikaan, hän kuvailee.

Näytöksestä toiseen viiletettiin parhaimmillaan moottoripyörän kyydissä autojen välissä pujotellen.
– Tykkään Pariisista todella paljon. Siellä on ihana olla vähän aikaa, mutta en mä siellä koskaan pystyisi asumaan.

”Tosi monta kertaa sanotaan ei.”

Vuosi on opettanut kärsivällisyyttä ja itsevarmuutta.
– Tosi monta kertaa sanotaan ei. Välillä joutuu odottamaan tunnin castingissa, ja sitten saa asiakkaan luona kymmenen sekuntia, jossa pitää olla freesinä ja osoittaa, että on hyvä tähän.

Myös alan varjopuolet tulivat ulkomailla tutuiksi. Mallien kohtelu ei ole aina asiallista, ja näytöksissä käytetään paljon nipin napin 16 vuoden alaikärajan ylittäviä, todella pienikokoisia tyttöjä.
– Mun mielestä 16-vuotias ei ole tarpeeksi vanha lähtemään malliksi ulkomaille, työ on niin raakaa. Ja heillä ei ole välttämättä edes kunnolla tullut murrosikää.

– Pari vuotta sittenhän Ranskassa tuli laki, että mallin painoindeksin on oltava vähintään 18, mutta ei sitä siellä kukaan kyllä kysele, Tutta lisää.

Toisaalta toimistojen listoilla näkyy fitness-buumin myötä myös jonkin verran julkkismalli Gigi Hadidin tapaisia, totuttua kurvikkaampia ja lihaksekkaampia malleja.
– Musta on tärkeää, että naiset saa olla naisia. Todella monet brändit haluavat yhä suoraa ”miehen” vartaloa, mutta ehkä tämä vähitellen muuttuu. Mitä kävin castingeissa Pariisissa, kyllä muutamia muodokkaampiakin malleja otettiin näytöksiin.

Tutta kuvailee tyyliään hieman rokahtavaksi ja kertoo nauttivansa Pariisin vintage-liikkeistä. Kotimaisista merkeistä suosikeikseen hän mainitsee Juslin Maunulan, Samujin ja Marimekon. – Suomalaisia suunnittelijoita on kiva tuoda esiin ulkomailla.
Tutta kuvailee tyyliään hieman rokahtavaksi ja kertoo nauttivansa Pariisin vintage-liikkeistä. Kotimaisista merkeistä suosikeikseen hän mainitsee Juslin Maunulan, Samujin ja Marimekon. – Suomalaisia suunnittelijoita on kiva tuoda esiin ulkomailla.

Kuten monella alalla nykyään, mallin täytyy menestyäkseen brändätä itseään ahkerasti sosiaalisessa mediassa.
– Monessa paikassa kysytään esimerkiksi, kuinka monta Instagram-seuraajaa sulla on. Brändi saa sitä kautta näkyvyyttä.

Myös Tutta on aktiivinen somepersoonansa rakentamisessa muun muassa Instagramissa.
– Suomi on tosin väestöltään niin pieni, että on hankalampi saada suuria määriä seuraajia.

Jos kaikki sujuu hyvin, 22-vuotiaalla mallilla on edessään vielä monta työvuotta.
– Tulevaisuus riippuu ihan siitä, miten tämä tästä menee. En voi suunnitella kovin pitkälle, koska joka päivä voi tulla eteen jotain uutta. Asiat tapahtuvat välillä tosi nopeasti.

– Yritän parhaani mukaan tällä alalla, mutta totta kai pitää olla plan B. Se ei kyllä ole vielä ihan selvillä, Tutta nauraa.

Fashion Reporter -muotitapahtuma Hansatorilla lauantaina 18.3. klo 13 alkaen.

Tutta Tomberg

  • Lietolaissyntyisen mallin emotoimisto on turkulainen Modelpoint.
  • Työskennellyt tänä vuonna Pariisissa Couture-viikoilla ja muotiviikoilla. Tärkeimmät näytöksistä olivat Ralph & Russo Couturessa sekä Undercover, Lutz Huelle ja Moon Young Hee Pariisin muotiviikoilla.
  • Näytöskuvia julkaistu mm. Voguessa ja Ellessä.
  • Suomessa Tutta on nähty mm. Gloria-, Match Made In Hel -, I Love Me -, Puuma Stage -näytöksissä.

Kommentoi