Tyyli

TYYLI | Jaana Pakarinen |

Tee vaatelöytöjä Turun kirpputoreilta

Turussa on reilut parikymmentä vaatteita myyvää kirpputoria. Kesäaikaan vaatelöytöjä voi lisäksi tehdä pihakirppiksiltä sekä ulkona järjestettävistä kirpputoritapahtumista.

23.5. järjestetään Siivouspäivä-tapahtuma, jolloin pihakirpputoreja järjestetään ympäri Suomen. Turussa useita myyntikojuja löytyy esimerkiksi Kupittaan Seikkailupuiston alueelta.

Kun suuntaa tekemään vaatelöytöjä kirpputorilta, kannattaa huomioida millaisesta kirpputorista on kyse: Perinteisellä kirpputorilla myydään lahjoitettua tavaraa ja hyllykirppiksillä taas paikan varanneet myyvät suoraan omia vaatteita ja tavaroitaan. Kirpputoritapahtumissa taas myyjät ovat itse paikan päällä myymässä tuotteitaan.

”Hyvä takki voi maksaa kymppejäkin, mutta kyllä arkivaate pitäisi saada alle vitosella.”

Turkulainen Elina Battarbee pitää eniten juuri tällaisista kirpputoreista, joissa myyjä on itse paikalla.
– Silloin myyjät eivät kehtaa myydä ihan kaikista huonointa tavaraa, mitä hyllykirppiksillä usein näkee. Hinnatkaan eivät usein ole niin korkeat, ja kun myyjä on paikalla voi hinnasta myös neuvotella, hän toteaa.

Sopivaa hintaa kirpputorivaatteelle ei Elinan mukaan voi tarkkaan määritellä.
– Hyvä takki voi maksaa kymppejäkin, mutta kyllä arkivaate pitäisi saada alle vitosella, että se olisi hyvä löytö, hän pohtii.

”Ei kirpputorille voi tulla etsimään tiettyä vaatekappaletta, yleensä ei kuitenkaan löydä juuri sitä mitä etsii.”

Elina käy kirpputoreilla kerran, pari kuukaudessa. Vaatteista hän etsii erityisesti hyvälaatuisia päällysvaatteita.
– Takkeja olen ostanut eniten, koska ne pysyvät pitkään hyvänä käytössä. Sen sijaan ohuita kuluneita trikoopaitoja en suosi. Silkkivaatteita olen myös löytänyt kirpputoreilta. Mutta ei kirpputorille voi tulla etsimään tiettyä vaatekappaletta, yleensä ei kuitenkaan löydä juuri sitä mitä etsii, mutta voi löytää jotain ihan muuta, hän toteaa.
 

 

Elinan vinkkejä vaatelöytöretkelle

  • Kiinnitä huomio vaatteen materiaaliin: Esimerkiksi villakangas- ja silkkivaatteet kestävät käytössä, trikoovaatteet taas menevät nopeasti nuhjuisiksi.
  • Vanhat kotimaiset vaatteet ovat usein laadukkaampia kuin nykyiset vaateketjujen vaatteet. Etsi paksua kotimaista puuvillaa sekä villakangastakkeja.
  • Uudet merkkivaatteet ja kotimaiset merkit, Marimekot ja Nanson tekstiilit ovat usein kirpputoreilla ylihinnoiteltuja. Monet myös ostavat niitä tarkoituksella myyntiä varten.
  • Suosi kirpputoreja, joissa myyjä on itse paikalla: tuotteet ovat usein parempia ja halvempia kuin hyllykirpputoreilla ja hinnasta voi neuvotella.
  • Älä etsi tiettyä vaatekappaletta. Kirpputorille kannattaa mennä avoimin mielin katselemaan, jolloin tekee löytöjä.
  • Käy kirpputoreilla usein, koska tavara vaihtuu viikoittain. Välillä voi tehdä kasan löytöjä, mutta usein joutuu lähtemään myös tyhjin käsin.
  • Luota ensisilmäykseen. Hyllykirpputorilla näkyy helposti, missä hyllyssä myydään lastentarvikkeita, missä isoäidin jäämistöä. Jos löydät paikan, jossa myydään oman kokoisia vaatteita, kannattaa hyllyt käydä tarkemmin lävitse.
  • Tuunaa ja etsi kankaita. Toppia voi jatkaa mekoksi ja retroesiliinasta tehdä kesähameen. Hyvänmallinen mutta kulunut vaate voi toimia myös ompelukaavoina uudelle vaatteelle.
  • Kierrä kirpputoreja myös lomalla. Ulkomailla voi tehdä erilaisia löytöjä kuin kotimaassa. Lisäksi kirpputorit kertovat kunkin maan pukeutumisesta ja kulttuurista.

Lapsille paljon valikoimaa

Lasten Seesam on lastentarvikkeisiin erikoistunut kirppis. Kirppiskierroksen löytöjä: Uusi Tekstiilitaiteilija Tuija Vihermaan käsimaalattu pellavamekko, 6 €, Z Collection juhlamekko 6 €, Benettonin pikeepaita 1 € ja Polarn O Pyret nallebody 6 €.
Lasten Seesam on lastentarvikkeisiin erikoistunut kirppis. Kirppiskierroksen löytöjä: Uusi Tekstiilitaiteilija Tuija Vihermaan käsimaalattu pellavamekko, 6 €, Z Collection juhlamekko 6 €, Benettonin pikeepaita 1 € ja Polarn O Pyret nallebody 6 €.

Koska lapset kasvavat nopeasti ja vaatteiden käyttöaika on lyhyt, kirpputoreilta löytää usein hyväkuntoisia lastenvaatteita edullisesti.

Turun seudulta löytyy myös muutamia pelkästään lastenvaatteisiin ja -tarvikkeisiin erikoistuneita kirpputoreja. Kaarinan Krossissa sijaitseva Lasten Seesam on näistä uusin.

Kirpputoria kiertäessä saa hyvän kuvan nykyisestä lastenvaatemuodista: Trikoovaatteita kaikissa sateenkaaren väreissä, merkkeinä H&M, Lindex ja Polarn O Pyret. Päällysvaatteen merkki on yleisimmin Reimatec.

Vauvanvaatteissa valikoima on laajin, ja vaatteet ovat parhaimmassa kunnossa. Mitä suurempia lastenvaatteet, sitä kuluneempia ja sitä vähemmän myös valikoimaa.

Tavallisilla hyllykirppiksillä lastenvaatteiden hinnat ovat yleensä parin euron luokkaa. Lastentarvikekirpputoreilla hinnat näyttäisivät olevan hiukan enemmän, mutta toisaalta suurin osa valikoimasta on erittäin hyväkuntoista.

Kommentoi