Tyyli

TYYLI | Katariina Norontaus |

Miten selvittää kauneusväitteiden luotettavuus? 6 neuvoa arvioitavana

Maailmaan mahtuu paljon neuvoja kauneudenhoidosta. Ikävä kyllä ohjeet tuntuvat olevan usein ristiriitaisia ja vailla muita perusteluja kuin silkka mutu.

Ihotautilääkäri, kosmetologi ja parturi-kampaaja ovat yhtä mieltä siitä, että tärkein syy ristiriitaisilta tuntuviin kauneudenhoitoneuvoihin ja kokemuksiin on ihmisen valtava yksilöllinen vaihtelu.

– Ihonhoito vaatii vähän kokeilemista, mutta toki ammattilainen pystyy vinkkaamaan, mikä voisi toimia tietyssä tilanteessa. Yleispäteviä ohjeita on mahdotonta antaa, koska olemme kaikki niin erilaisia, Turussa toimiva ihotautilääkäri Susanna Majasuo sanoo.

– Ehkä lopullista tietoa ei ole niin paljon meidän ammattikunnassakaan, ja siksi mielipiteet perustuvat usein omiin kokemuksiin, Suomen hiusyrittäjien turkulainen hallitusjäsen Mirva Wuori pohtii.

Suomen kosmetologien yhdistys SKY:n hallituksen puheenjohtaja Anne Parkkinen nostaa esiin myös tuotteiden ja hoitojen erilaiset lähtökohdat.
– Osa kosmetologisista hoidoista perustuu vahvasti tieteelliseen tutkimukseen, osa enemmän hyvään oloon ja hemmotteluun.

”Ammattilaisenkaan näkökulmasta kärryillä pysyminen ei ole helppoa.”

Kauneusväitteen tieteellisen pohjan ja markkinapuheen erottaminen on hankalaa jopa ihotautilääkärille.
– Ammattilaisenkaan näkökulmasta kärryillä pysyminen ei ole helppoa. Kuluttajan on ihan älyttömän vaikea tietää, mihin voi luottaa, Susanna Majasuo toteaa.

– Totta kai tehdään myös tieteellistä tutkimusta ja löydetään aina välillä uusia asioita, mutta kyllä hyvin suuri osa hypetyksestä on markkinointia. Uudet asiat kiinnostavat ihmisiä, hän miettii syitä erilaisten villitysten takana.

Yksi tapa, jolla tuotteen uskottavuutta voi arvioida on Majasuon mukaan brändin avoimuus tutkimustuloksistaan. Hän korostaakin, että suurissa kosmetiikkayrityksissä tehdään paljon laadukasta tutkimusta.

Majasuo jatkaa, että vaikka tietyillä ainesosilla on ihan aidosti todettu esimerkiksi ikääntymistä estäviä ja korjaavia vaikutuksia, edes INCI-ainesosalistan tutkiminen ei ikävä kyllä riitä tuotteen arvioimiseen.
– Ainesosien lisäksi on todella tärkeää, miten ne on laitettu purkkiin, miten ne säilyvät siellä ja miten ne saadaan imeytymään ihoon. Se on aika monimutkainen yhtälö.

Pyysimme ammattilaisia arvioimaan muutamia usein vastaantulevia kauneudenhoitoon liittyviä kysymyksiä.

1. Rasva kuin rasva?

1

Onko silmänympärysvoiteista ja muista kasvoille tarkoitetuista erikoisvoiteista oikeasti jotain hyötyä? Pärjääkö pelkällä perusvoiteella?

– Silmänympärysiho on hyvin ohutta, herkkää ja helposti turpoavaa. Silmänympärysvoide pyritään optimoimaan silmän läheisyyteen sopivaksi, ja muualle kasvoille tarkoitut tuotteet eivät välttämättä sovi alueelle. Jos tavallinen kasvovoide ei aiheuta turvotusta, ärsytystä tai muita ongelmia, sitä voi hyvin käyttää silmien ympärillä, Susanna Majasuo kiteyttää.

– Silmänympärysiho kärsii erilaisista ongelmista kuin kasvojen iho, joten on toki perusteltua, että sille on oma tuotteensa. On olemassa joitakin tuotteita, jotka sopivat sekä silmänympäryksen että kasvojen iholle. Tällainen all in one -kompromissituote ei kuitenkaan välttämättä ole se paras vaihtoehto: kasvojen iho pystyisi ottamaan vastaan tehokkaampiakin aineita, Anne Parkkinen katsoo.

– Perusvoiteissa ja dermokosmetiikassa on osittain eroja. Perusvoiteellakin pärjää mainiosti läpi elämän: riippuu siitä, kokeeko tarpeellisena hoitaa ihoa enemmän. Sitten löytyy erilaisia vaihtoehtoja, jos haluaa esimerkiksi anti-aging-ominaisuuksia, Susanna Majasuo sanoo.

– Rahalla saa ja ei saa tehoa. Kallein voide ei ole välttämättä paras, mutta oikein valittu, omalle iholle sopiva ja tehokkain tuote ei ole myöskään se edullisin, Anne Parkkinen arvioi.

2. Paluu luontoon?

2

Luolamieskasvonhoidon ja hiustenhoidon no poo -liikkeen kannattajat uskovat, että pesuaineiden poisjättäminen auttaa tasapainoittamaan ja rauhoittamaan ihon talineritystä. Voiko shampoon ja kasvoputsarin hylkäämällä kouluttaa ihonsa sopivan rasvaiseksi ja tasaiseksi?

– Ei voi. Tänä päivänä ihon ärsytyksen ja huonovointisuuden yksi iso syy ovat ilman epäpuhtaudet: katupöly, siitepöly, teollisuuspäästöt. Siksi iho pitäisi pestä kunnolla ja tarpeeksi pitkään varsinkin iltaisin, vaikka ei käyttäisi meikkiä. Pesuun täytyy kuitenkin käyttää lempeitä, ihon pH-arvoa kunnioittavia tuotteita ja välttää kuumaa vettä. Luolamieskasvonhoidon takana olevan ajatuksen onkin synnyttänyt varmaan se, että liikkeellä on paljon liian voimakkaita pesuaineita, Anne Parkkinen pohtii.

– En henkilökohtaisesti usko, että hiuspohja muuttuisi pesemättä jättämällä vähemmän rasvaiseksi. Kyllä peruspuhdistus on kaiken a ja o, arvioi Mirva Wuori.

– En ole nähnyt asiasta mitään luotettavaa tutkimusta, mutta talintuotantoon vaikuttavat pääasiassa ihotyyppi ja hormonit. En ihan hirveästi usko, että rasvoittuvan hiuspohjan saisi koulutettua vähärasvaiseksi sillä, ettei pese hiuksia shampoolla. Ehkä se voi tukkia hieman talirauhasia, mutta ei merkittävissä määrin vähennä eritystä. Aika isolla osalla ihmisistä hiuspohja vaatii pesemistä, ettei synny ongelmia. Liialla pesemisellä ei saa ihoa tuottamaan enemmän talia. Sen sijaan kuivumaan se on kyllä mahdollista saada, Susanna Majasuo sanoo.

3. Naama salille?

3

Kasvojumppa, kasvojooga, kasvohieronta. Toiset pitävät niitä nuorekkaan ulkomuodon salaisuutena, toiset katsovat naamanvääntelyn aiheuttavan vain lisää ryppyjä. Kuinka lienee?

– Kasvojen lihakset ovat ihan jokapäiväisessä elämässä ahkerassa käytössä, eivät todellakaan mitään sohvaperunoita. En usko, että jumpalla voi saada kasvojen lihaksia treenattua nuoremman näköiseksi. Eikä se lisää kollageenin tuotantoakaan, sitä varten ihoa pitäisi vaurioittaa jollain tavalla, Susanna Majasuo toteaa.

– Ryppyjen aiheuttamiseenkaan en oikein usko. Ilmejuonteet ovat vuosien aikana tehtyjen satojentuhansien toistojen aiheuttamia ihomuutoksia. Väitän, että kukaan ei jaksa jumpata naamaansa niin paljon, että sillä olisi käytännön vaikutusta. Jos ihoa oikein hirveästi riuhtoo, se saattaa venyä. Mutta normaalilla, mukavalta tuntuvalla kasvohieronnalla ei saa aikaiseksi mitään hankaluuksia, Majasuo lupaa.

– Uskon, että kasvojumpan ja -hieronnan rooli tulee kasvamaan. Ne olivat suosittuja ennen kuin kosmetiikka-ala alkoi mainostaa voiteita helpompana ja nopeampana ratkaisuna. Väärintehdyt jumppaliikkeet saattavat jopa aiheuttaa ryppyjä, mutta oikein tehtynä ne ylläpitävät kudoksen hyvinvointia ja aineenvaihduntaa, katsoo puolestaan Anne Parkkinen.

4. Silikonia päähän?

4

Monet haluavat välttää sulfaatteja sisältäviä shampoita ja silikonillisia hoitoaineita. Toiset taas vannovat niiden nimeen. Miten on?

– Sulfaatitonkin shampoo toimii, se ei vain vaahtoa. Itse henkilökohtaisesti tykkään vaahdosta. Silikoneissa on merkitystä sillä, ovatko ne vesiliukoisia vai ei. Ei-vesiliukoiset kertyvät hiuksiin. Käsittääkseni kampaamotuotteissa käytetään vain vesiliukoisia silikoneja, markettituotteista en osaa sanoa, Mirva Wuori kertoo.

– En usko, että poispestävillä aineilla on hiuspohjan kannalta suurta merkitystä. Jos silikonia jää hiuspohjaan, se saattaa hankaloittaa varsinkin hyvin rasvoittuvan tali-ihottumaisen hiuspohjan oireita. Osalle ihmisistä silikoni ei ehkä ole paras idea, mutta ei voi sanoa, että se olisi kaikille huono, Susanna Majasuo arvioi.

5. Polttaa, polttaa?

5

Hiustenkuivaaja vaurioittaa hiuksia, mutta toisaalta myös pitkään märkänä pysymisen väitetään olevan kutreille pahaksi. Fööni vai ilmakuivaus luonnon voimin?

– Kuumuus vahingoittaa hiuksia, mutta aika vähäinen miedolla lämmöllä föönaamisen aiheuttama vaurio lopulta on. Siihen en osaa ottaa kantaa, vaurioittaako ilmakuivaaminen. Hius on rakentunut niin, että sen pitäisi kestää normaalia pesua ja kuivaamista, mutta toki paljon käsitelty hius on herkempi, Susanna Majasuo kommentoi.

– Ilmakuivaaminen on parempi, mutta monet hiukset vaativat föönauksen näyttääkseen hyvältä. Ehkä föönaamisesta varoitetaan vähän liikaakin, ennemmin varoittaisin suoristusraudasta. Miedolla lämmöllä hiustenkuivaaja ei vahingoita niin paljoa, ellei sitten föönaa joka päivä. Mutta hiusten pesemistä päivittäinhän ei muutenkaan suositella, sanoo Mirva Wuori.

6. Vesi vanhin voitehista?

6

Perinteinen neuvo on kastella hiukset ennen saunaa, mutta toiset karsastavat veden hiussuomuja avaavaa vaikutusta. Märillä vai kuivilla hiuksilla löylyyn?

– Ei tähän ole suoraan mitään oikeata oppia. Perussääntönä saunaan mennään aina märin hiuksin, jos niissä on muotoilutuotteita. Muuten esimerkiksi lakka palaa hiukseen kiinni. Jos hiukset ovat puhtaat, voi saunaan mennä hyvin kuivilla hiuksilla. Ja aina, jos saunassa tekee jotain haudehoitoja, pitää laittaa pyyhe hiusten ympärille suojaksi, Mirva Wuori neuvoo.

– Uskoisin, että hiukset kannattaa kastella ennen saunaan menoa, mutta ei minulla ole siitä mitään tutkimusnäyttöä. En tunne asiaa tarpeeksi. Kaikkein paras olisi ehkä suojata pyyhkeellä tai hatulla, Susanna Majasuo miettii.

Kommentoi