Tyyli

TYYLI | Tatu Han |

Reppu on käytännöllistä muotia

Viimeisen parin vuoden aikana Turun kaduilla on tullut entistä useammin vastaan reppuja. Miksi yhä useammat nuoret heittävät selkäänsä repun? Jäävätkö olkalaukut kohta kokonaan unohduksiin?

– Ihmiset ihmettelevät, miksei minulle riitä vain yksi, kertoo Noora Läntinen, 18, ihmisten reaktiosta siihen, että hän omistaa neljä Fjällräven Kånken -merkkistä reppua.
Reput ovat Läntisen mielestä niin toimivia, että hänen on pakko omistaa useampi sellainen.

Läntinen vuorottelee neljän reppunsa käyttöä sään, vaatteiden ja oman mielialansa mukaan. Esimerkiksi mustaa reppua ei voi käyttää silloin, kun aurinko porottaa täysillä tai silloin, kun muu vaatetus on kokonaan musta.

Pieni sininen Kånken taas löytyy Läntisen selästä kesäisin, kun hänellä ei ole tarvetta suurelle repulle. Pieneen reppuun mahtuu kätevästi lompakko ja juomapullo, eikä sitä tarvitse pitää kädessä tai kantaa tuskaisesti yhdellä olalla.

Ensimmäistä kertaa Läntinen törmäsi kettureppuihin yläasteella, kun hän löysi äitinsä vanhan mustan repun. Kunnolla Läntinen iski silmänsä Kånkeneihin kuitenkin vasta lukiossa.
– Minulla oli aina ennen ollut olkalaukku, mutta lukion ensimmäisenä vuotena minulle tuli tunne, että haluan repun, Läntinen kertaa.

Kettureput ovat Läntisen mukaan turkulaisten juttu. Hänen mukaansa esimerkiksi Helsingissä Kånkeneihin törmää harvoin, mutta Turun kaduilla melkein joka toinen vastaantulija kantaa Kånkenia mukanaan.
– Esimerkiksi Facebookin Vain Turku juttuja -yhteisössä on Kånkenit mainittu, Läntinen muistelee.

”Olkalaukku tipahtelee aina ja painaa hartioita.”

– Hipsterimäinen reppu, hapsullinen mokkareppu, nahkareppu sekä egyptiläisittäin kuvioitu pussukkareppu, luettelee Ella Sintonen, 18, selvästi ylpeänä omasta reppuhistoriastaan.

Tällä hetkellä Sintonen viilettää joka paikkaan musta Haglöfs-merkkinen reppu selässään. Reppu on perinteinen, ja sen hyvin topatut olkaimet ovat Sintosen mieleen. Mustassa repussa on yksi iso ja kaksi pientä taskua, joihin mahtuvat niin oppikirjat ja eväät kuin myös treenikamppeet.
– Olkalaukku tipahtelee aina ja painaa hartioita. Lisäksi tavarat leviävät siinä, Sintonen perustelee syytä, miksi päätyi hankkimaan käytännöllisen repun.

Sintosen mielestä reput eivät pääpiirteittäin ole järin muodikkaita. Tosin jotkin nahkareput ovat hänestäkin tyylikkäitä. Monia reppuja hän ei siis kutsuisi muodikkaiksi, mutta hienoiksi kyllä.
– Esimerkiksi minun reppu! Sintonen huudahtaa nauraen.

Hänestä olisi esimerkiksi outoa, jos joku turkiksiin pukeutuva käyttäisi hänen mustaa reppuaan. Sintoselle tulee reppu-sanasta ensimmäiseksi mieleen reppu-tuulipuku-yhdistelmä.

Kaikesta huolimatta hän uskoo reppujen vielä tulevan muotiin, kun maailman valtaa ”käytännöllisyyden aikakausi”.
– Tytöt eivät hirveästi käytä reppuja. Se, että tytöllä on ”turboreppu” niin kuin minulla, herättää huomiota, Sintonen myöntää.

Vaikka hän vitsaileekin näyttävänsä kilpikonnalta reppu selässään, on hän tyytyväinen hankintaansa.
– Ehdottomasti viime vuoden paras ostos, Sintonen hehkuttaa.

Juttu on julkaistu Turun Sanomien Extra-liitteessä 28.2.2015.

Kommentoi