Tyyli

TYYLI | Katariina Norontaus |

Onko mikroneulauksesta hyötyä kulmakarvojen kasvatuksessa?

Mikroneulausta käytetään arpien ja ikääntymisen merkkien häivyttämisen lisäksi kaljuuntumisen hoitoon. Voisiko sen avulla tuuheuttaa myös ylinypittyjä tai muuten harvoja kulmakarvoja?

Mihin mikroneulauksen vaikutus perustuu, ihotautilääkäri Susanna Majasuo?

– Mikroneulauksessa ihoon tehdään pieniä, nopeasti umpeutuvia haavaumia. Ne laukaisevat paranemisreaktion, jossa ihossa vapautuu erilaisia välittäjäaineita ja kasvutekijöitä. Nämä uudistavat ihoa ja stimuloivat myös karvatupen follikkelia, lisäten sitä kautta karvankasvua. 

Muodissa ovat jo jonkin aikaa olleet tuuheat, luonnolliset kulmakarvat. Auttaisiko mikroneulaus 1990-luvun teini-innossa ylinypittyjen kulmakarvojen kasvatuksessa? Entä luonnostaan harvojen kulmakarvojen tuuheutuksessa? 

– Jos karvatuppi on esimerkiksi nyppimisen seurauksena vaurioitunut ja arpeutunut, sitä ei saa neulaamalla korjattua.

– Mikroneulauksen vaikutusta kulmakarvojen kasvuun ei tietääkseni ole mitenkään luotettavasti tutkittu, ja tutkimukset kaljuuntumisenkin hoidossa ovat varsin tuoreita. Vaikutusmekanismin perusteella voisi olettaa, että mikroneulaus tukisi myös kulmakarvojen kasvua, mutta mitään varmaa asiasta ei voida sanoa.  

Onko mikroneulausta turvallista käyttää kulmakarvojen alueelle? Voiko siitä olla jotain haittaa?

– Se on turvallista, kunhan huomioidaan vasta-aiheet ja huolehditaan riittävästä steriliteetistä. Haitoista ei ole tietoa, kuten ei hyödystäkään. 

Ovatko kotona käytettävät mikroneulausrullat yhtä tehokkaita ja turvallisia kuin ammattilaisen tekemä hoito? Mitä rullauksessa pitäisi ottaa huomioon?

– Eivät ole. Halvat rullat voivat olla huonolaatuisia ja jopa repiä ihoa. Olen itsekin nähnyt halpoja nettirullia, joiden piikit olivat käyriä, puoliksi irti ja ruosteessa. 

– Puhtaus on äärimmäisen tärkeää. Mikroneulausrullien tulisi aina olla kertakäyttöisiä, sillä rullat eivät kestä riittävän tehokasta sterilointia. Iholla asuu runsaasti mikrobeja, jotka voivat tarttua rullaan, lisääntyä siinä ja aiheuttaa ihon infektoitumista seuraavalla neulauskerralla rullan syöttäessä mikrobit syvälle ihon sisään.

– Mikroneulaus myös lisää hoitotuotteiden imeytymistä haavakanavien kautta. Se on sinänsä hyvä asia, mutta on kuvattu myös pitkittyneitä syviä allergisia reaktioita.

– Ammattilaisen tekemä hoito on turvallisempaa, kunhan iho puhdistetaan huolella ennen toimenpidettä, käytetään steriilejä rullia ja vain kerran sekä käytetään nimenomaan ihon sisäiseen käyttöön kehitettyjä hoitotuotteita. Kannattaa aina varmistaa, että neulaus toteutetaan puhtaalla rullalla.

– Ammattilaiset käyttävät myös pidempiä neuloja ja mahdollisesti säädettäviä neulauskyniä, jolloin hoidosta saadaan irti enemmän tehoja. Esimerkiksi syvempiin aknearpiin ei aivan pinnallisista neuloista ole juuri hyötyä.

Kommentoi