Tyyli

TYYLI | Anu Välilä |

Oikea hääpuku korostaa morsiamen parhaita puolia

Täydellinen hääpuku korostaa morsiamen persoonaa ja tuo esiin hänen vartalonsa parhaat puolet. Hyvin istuva puku syntyy vain sovittamalla ja pukua muokkaamalla.

Vaikka hääpukuja on tarjolla lähes loputon määrä, on harhaa kuvitella, että hääpukuliikkeestä löytyisi valmiina se täydellinen puku.
Tiina Österholm turkulaisesta hääpukuliike Fiancéesta muistelee, että hänen kuusivuotisella urallaan vain neljä pukua on lähtenyt liikkeestä sellaisenaan.

Ihmiset ovat niin kovin erikokoisia ja -mallisia.
– Puvut ovat raakileita, joista tehdään kullekin morsiamelle juuri se sopiva. Korjauksilla ja sovituksilla varmistetaan täydellinen istuvuus. Jo helman lyhentäminen tai vyötärön kaventaminen tekee ihmeitä, Österholmin työpari Elina Jalkanen sanoo.

Puvun valinnassa tärkeimmät tekijät ovat morsiamen persoona ja vartalon malli. Mallistokuvista, häälehdistä tai -blogeista bongattu unelmapuku ei aina ole itselle se paras vaihtoehto.

Österholmin ja Jalkasen mukaan osa morsiamista on hyvin selvillä siitä, minkälainen puku sopii heidän vartalolleen. Toiset taas sanovat heti kättelyssä, etteivät ole koskaan käyttäneet mekkoja eivätkä tiedä yhtään, minkälaista pukua heidän pitäisi etsiä.
– Sitä varten me olemme olemassa. Teemme morsiamelle vartalon skannauksen heti, kun hän astuu ovesta sisään. Meille tulee yleensä jo tässä vaiheessa mieleen jokin puku, mutta ensin haastattelemme morsiamen, sillä puvun ja persoonan on osuttava yhteen, Österholm sanoo.

”Monet pelkäävät kapealinjaisia pukuja, sillä he pelkäävät niiden korostavan lantiota.”

Österholm ja Jalkanen jakavat hääpuvut neljään päätyyppiin, jotka sopivat erityyppisille vartaloille: a-linjaiset, runsashelmaiset, empire-linjaiset ja merenneitopuvut.

A-linjainen on tunnetuin. Se sopii periaatteessa kaikille vartalotyypeille.
– Sen kanssa ei voi mennä vikaan, mutta se on myös hyvin perinteinen, Jalkanen sanoo.

Yksinkertainen ja kevyt pitsinen hääpuku on monen morsiamen unelma. Pitsinen yläosa ja hihat tuovat peittävyyttä, mutta eivät tee puvusta raskasta.
Yksinkertainen ja kevyt pitsinen hääpuku on monen morsiamen unelma. Pitsinen yläosa ja hihat tuovat peittävyyttä, mutta eivät tee puvusta raskasta.

Trumpettihelmaiset merenneitopuvut ovat haastavampia. Ne sopivat yleensä hyvin pitkille morsiamille. Merenneitopuku on naisellinen ja seksikäs malli, joka korostaa hyvällä tavalla lantiota ja takapuolta.
– Monet pelkäävät kapealinjaisia pukuja, sillä he pelkäävät niiden korostavan lantiota. Mutta kapealinjaisissa puvuissa saa ja pitää olla kurveja, jotta puvut istuvat hyvin päälle, Jalkanen sanoo.

– Monille morsiamille, jotka eivät halua merenneitoa mutta haluavat, että kroppa näkyy, voi sopia puolimerenneito. Se on tyköistuva alalantiolle ja lähtee siitä levenemään, Jalkanen lisää.

Kun halutaan peittää leveää lantiota tai takapuolta, hyvä valinta on runsashelmainen tanssiaistyylinen puku, joka korostaa vyötäröä.

Kevyt empirelinjainen sifonkipuku on edukseen esimerkiksi, kun vihkiminen tapahtuu rannalla ja tuuli pääsee tarttumaan helmaan. Empirepuvut sopivat hyvin myös raskaana oleville morsiamille, sillä puvussa on edessä tilaa kasvavalle vatsalle.

”Olkaimeton oli kauan suosittua, mutta nyt käytetään pukuja, joissa on olkaimia.”

Puvuissa mennään nyt ääripäästä toiseen. On hyvin leveää ja hyvin kapeaa. Materiaaleissa suositaan kevyitä kankaita, pitsiä ja tylliä. Myös bling blingin suosio jatkuu.
– Nyt pyydetään tosi paljon pukuja, joissa on avoin selkä. Se käy yllättävän monelle. Olkaimeton oli kauan suosittua, mutta nyt käytetään pukuja, joissa on olkaimia. Myös spagettiolkaimet tekevät paluuta. Ne eivät sovi ihan kaikille, joten niitä kannattaa käyttää harkiten, sanoo hääpukusuunnittelija Saara Toivanen turkulaisesta Pukunista.

Toivasen mukaan housupuvut ovat kadonneet lähes täysin. Kaikki morsiamet eivät kuitenkaan valitse pitkää pukua.
– Lyhyitä, sekä tylli- että kynähelmaisia polvimittaisia, pukuja kysyttiin erityisesti toissa vuonna paljon, Toivanen kertoo.

Puvun valinnassa huomioon pitää ottaa myös vihki- ja juhlapaikka. Rannalle ei kannata valita pukua, joka sotkeentuu helposti hiekkaan, eikä pieneen juhlatilaan kannata valita liian runsashelmaista tai laahuspukua.
– Tärkeintä on löytää puku, joka korostaa morsiamen parhaita puolia. Pukua, joka on morsiamen näköinen ja jossa hänen on hyvä olla, Fiancéen Österholm kiteyttää.

Leveä tyllihelmainen puku sopii hyvin monille morsiamille. Lyhyiden morsianten kannattaa kuitenkin välttää liian suuria ja leveitä pukuja, sillä he näyttävät helposti hukkuvan ylisuureen pukuun.
Leveä tyllihelmainen puku sopii hyvin monille morsiamille. Lyhyiden morsianten kannattaa kuitenkin välttää liian suuria ja leveitä pukuja, sillä he näyttävät helposti hukkuvan ylisuureen pukuun.

Kuvauksen yhteistyötahot: Puvut: Pukuni. Malli: Emilia/ Model Agency Fashion Team. Meikki ja kampaus: Huoltamo. Koristeet: Aino Bridal & Bespoke Adornments. Kukat: Bloomworks. Kuvauspaikka: Turun linna.

Saara Toivanen tunnetaan yksinkertaisista, luonnollisista, laskeutuvista puvuista. Lähes kaikissa puvuissa on pitsiä.
Saara Toivanen tunnetaan yksinkertaisista, luonnollisista, laskeutuvista puvuista. Lähes kaikissa puvuissa on pitsiä.

Hääpukusuunnittelija elää unelmaansa

Neljä vuotta sitten Saara Toivanen päätti ottaa riskin ja toteuttaa unelmansa. Vuoden 2011 alussa hänellä oli juuri avattu ompelimo Pukuni Turun keskustassa, perhosia vatsassa – ja se kaikkein tärkein eli yksi asiakas.

Viidakkorumpu toimi. Tyytyväiset asiakkaat toivat nopeasti lisää asiakkaita, ja tilauskirjat alkoivat täyttyä. Uusia asiakkaita tuli myös Saaran hääblogin kautta.

Nyt Saara suunnittelee ja valmistaa noin 40 hääpukua vuodessa. Paljon enempää ei ehtisikään, sillä Saara haluaa pitää kiinni visioistaan ja tekee siksi puvut alusta loppuun asti itse.
– Aiemmin ompelin myös muita juhla-asuja, mutta nykyään pääpaino on rakkaissa hääpuvuissa ja linnan juhlien iltapuvuissa.

Saara innostui hääpuvuista jo opiskellessaan vuosituhannen alussa vaatetuksen artesaaniksi Vantaan käsi- ja taideteollisessa. Hääpuvuissa viehättää kauneus.
– Minusta ne ovat vaatetuksen se ylin, johon voi päästä. En haluaisi suunnitella hääpukumallistoa, sillä on ihanaa, kun jokainen puku on ainutlaatuinen. Näen jo suunnitteluvaiheessa, millainen puvusta tulee, enkä malttaisi odottaa sen valmistumista.

”Edelleen menee joka kerta kylmät väreet ja tulee tippa silmään, kun asiakas pukee puvun ylleen ja huomaan, että hän tykkää siitä.”

Saaran uniikit puvut maksavat 1 200–2 000 euroa.
Puku teetetään monesta syystä. Osa haluaa juuri tietyn suunnittelijan puvun. Joillekin on tärkeää kantaa suomalaista pukua.

Toisilla vartalo asettaa haasteita, jolloin on helpompi teettää kuin hankkia valmispuku. Jotkut eivät halua etsiä pukua ja luottavat suunnittelijan apuun.
– On myös asiakkaita, joilla on jo ollut puku, mutta he eivät ole syystä tai toisesta halunneet käyttää sitä. Yhdelläkin asiakkaallani oli Vera Wangin puku, mutta hän ei halunnutkaan sitä vaan minun pukuni, Saara sanoo ylpeänä.

Ensi käynnillä suunnittelija tutustuu morsiameen ja hänen toiveisiinsa. Sitten valitaan kankaat, piirretään malli, otetaan mitat, tehdään hinta-arvio ja allekirjoitetaan sopimus. Toisella käynnillä jo sovitetaan pukua.
– Edelleen menee joka kerta kylmät väreet ja tulee tippa silmään, kun asiakas pukee puvun ylleen ja huomaan, että hän tykkää siitä, Saara Toivanen sanoo.

Juttu on julkaistu Turun Sanomien Häät-liitteessä 27.1.2015.

Kommentointi suljettu.