Tyyli

TYYLI | Kristiina Walstén |

Näin valitset täydelliset rintaliivit

Oikeankokoiset rintaliivit ovat kuin toinen iho. Ne eivät tunnu vaatteiden alla, mutta pitävät poven ryhdikkäänä ja tukevat kehoa.

– Moni ei ajattele sitä, että povi muuttuu ikääntyessä. Niinpä teini-ikäisenä otetut mitat eivät enää päde myöhemmin. Lisäksi naisen keho muuntuu kuunkierron aikana. Siksi olisi hyvä valita useammat rintaliivit kuukauden eri aikoihin, neuvoo maajohtaja Marjo Topi Change Lingeriestä.

Tärkein mitta liivejä valitessa on numeroilla merkitty, senttimetreinä ilmaistu rinnanympärys. Se tulee mitata napakasti rintojen alta. Jos mitta on löysä, koko poven paino jää hartioille, tai povi painaa alaspäin ja liivi nousee selän puolelta ylös. Oikein mitattuna liivit pysyvät paikoillaan, povi on kohdillaan, ja säädettävissä olevat olkaimet eivät paina hartioita eivätkä painaudu ihoon.

Toinen mitta on kuppikoko, jota merkitään kirjaimilla. Kuppikoosta on olemassa monia laskukaavoja, mutta tarkoitus on mitata vartalon ympärys rinnan korkeammalta kohdalta. Rintojen tulee mahtua kokonaan kuppiin ilman, että ne pursuvat yli tai että kuppeihin jää turhaa tilaa.

Rinnoissa on eroja

Rinnat eivät kaikilla ole samanmalliset tai kudokseltaan samanlaiset, joten niin suipot tai pyöreät kuin pehmeät tai kiinteät rinnat näyttävät erilaisilta erimallisissa liiveissä. Lisäksi kuppikoko voi vaihdella eri malleissa, vaikka olisi teknisesti sama.

Myös materiaali vaikuttaa kuppikokoon. Esimerkiksi elastinen liivi muotoutuu keholle eri tavalla kuin pitsinen.
– Olen sitä mieltä, että rintaliivit pitäisi sovittaa ennen ostoa. Silloin voidaan ottaa kaikki asiat huomioon. Eihän kenkiäkään osteta sovittamatta, vaikka tiedetään minkä kokoisia yleensä käytetään. Samoin tulisi tehdä rintaliivien kanssa, Topi tähdentää.

Myymäläpäällikkö Jaana Lehtinen Turun Länsikeskuksen KappAhlista kertoo, että liivien koon voi liikkeessä tarkistaa itsekin.
– Meillä on tarjolla kertakäyttöisiä mittanauhoja, joilla koon voi mitata yhdessä myyjän kanssa.

Huomioi tilaisuus ja mieltymykset

Kun liivien mitat ovat selvillä, tulisi ostotilanteessa huomioida vielä tilanne, johon liivejä valitaan, sekä millaisista liiveistä itse pitää.
– Tarjolla on niin toppaamattomia kuin topattuja liivejä ja useita eri malleja. Esimerkiksi balconette tekee pyöreän mallin ja tukee rintoja, push up lisää volyymia ja T-paitaliivi taas on huomaamattomampi. Lisäksi värillä on väliä. Pilvinen päiväkin lähtee paremmin käyntiin, kun pukee alleen kauniit alusvaatteet, Marjo Topi sanoo.

Musta väri on aina suosittu, mutta nyt muodissa ovat murretut sävyt sekä puuteri ja samppanja. Rohkeimmat pukevat alleen tehostesävyjä tai aniliinia.
– Tällä hetkellä suositaan paljon push upien ohella myös miellyttävän tuntuisia kaarituettomia malleja. Tärkeä trendi on myös kestävän kehityksen mukaiset materiaalit. Ja jos ei niinkään kaipaa pitsisiä alusasuja, uutuutena löytyy polyamidi, johon voidaan printata pitsiä, Jaana Lehtinen kertoo.

Oma lukunsa on juhlarintaliivien valinta, johon vaikuttaa tilaisuuden luonne. Jos alusvaatteet kuultavat juhlavaatteen läpi, on mietittävä miten paljon niitä voi näyttää. Toisaalta rintaliivien olkaimet voivat jossain tapauksissa jopa vilahtaa asun alta. Tilaisuus määrittää aina soveliaisuuden rajat.

Kevyt käsinpesu käytön jälkeen

Uusien rintaliivien käyttö aloitetaan uloimmista hakasista, jolloin niitä voidaan myöhemmin tiukentaa. Saatavana on myös hakasten jatkopaloja, joilla liivien ympärysmittaa voidaan tarvittaessa lisätä. Samoin tarjolla on liiveihin asetettavia lisätoppauksia. Niillä voidaan myös tasapainottaa rintojen kokoa, mikäli ne eivät ole samankokoiset.

Koska rintaliivit on ommeltu kymmenistä pienistä osista ja niissä on elastaania, pesuun kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Rintaliivit suositellaan pestävän käsin, sillä pesukone kuluttaa rankasti herkkiä materiaaleja. Mutta aina kannattaa tarkistaa vaatteen, myös rintaliivien, pesuohje.
– Kun rintaliivit ovat koko päivän ihoa vasten, suosittelen kevyttä pesua joka käytön jälkeen. Kun asian ottaa osaksi iltarutiineja, se ei ole vaikeaa. Suositan myös pesukoneen sijaan käsinpesua, jolloin liivit kestävät ja pysyvät muodossaan pidempään, Topi ohjeistaa.

Rintaliivejä tulisi jokaisen naisen vaatekaapissa olla useammat. Riippuen elämäntilanteesta ja harrastuksista, yhteensä neljät tai viidet. Kun yhdet ovat käytössä, valikoimissa voisi olla ainakin mustat, vaaleat ja juhlaliivit.
– Yleensä olemme tottuneita johonkin tiettyyn malliin, joka miellyttää. Mutta joskus voisi lähteä avoimemmalla mielellä liivikaupoille ja kokeilla jotain aivan uutta, Lehtinen sanoo.

Nettiyhteisön opit koon mittaukseen kotona

  • Redditin A Bra That Fits -yhteisö on keskittynyt niin keskusteluun kuin ohjeistuksiin oikean kokoisista rintaliiveistä sekä muihin liiveihin liittyviin asioihin.
  • Sivuston ohjeilla oikea koko löytyy viiden mitan avulla.
  • Syöttämällä mitat sivuston laskimeen tai ottamalla yhteyttä sähköpostilla sivuston ylläpitäjiin, saadaan tietää itselle sopiva Iso-Britannian mittajärjestelmän mukainen rintaliivikokomerkintä.
  • Koon voi muuntaa eurooppalaiseksi esimerkiksi Calculator.net-sivulla, josta löytyy oma sivunsa rintaliivien mitoituksien muuntamiselle.
  • Luota saamaasi kokoon, vaikka se mielestäsi tuntuisi ensin isolta.
  • Rintaliivien pitää on olla juuri oikean kokoiset. Ne eivät saa puristaa eivätkä litistää, vaan niiden tarkoitus on antaa rinnoille tukea ja saada povi näyttämään kauniilta.
  • Kokolaskuri on aina suuntaa antava. Tällöin rintaliivien materiaali ja kuppimalli saattavat vaikuttaa myös koon valintaan.

Kommentoi