Tyyli

TYYLI | Katariina Norontaus |

Näin tunnistat hyvän kauneushoitolan

Turun seudulla toimii runsaasti kosmetologipalveluja tarjoavia yrityksiä. Tavallisen kuluttajan on kuitenkin hankala erottaa jyvät akanoista. Mistä tietää olevansa luotettavissa käsissä?

Lähialueen kauneudenhoitoalan yrittäjien joukkoon mahtuu 13 vuotta alalla olleen, Ihonhoitoklinikka Fiiniä Turussa pitävän Saija Kuntun mukaan sekä villiä meininkiä että laadukasta palvelua.
– Olen joskus kuullut hurjia juttuja asiakkailta ja joutunut myös korjaamaan epäonnistuneiden hoitojen jälkiä.

Suomen Kosmetologien Yhdistyksen toiminnanjohtajan Hanne Niemistön mukaan villisti kotisohvilla tarjotaan enimmäkseen kevyimpiä, irtoripsien ja -kynsien tyyppisiä palveluja, mutta myös ihonhoitoja.
– Olen huomannut, että verkostomarkkinoinnin kautta tehdään jonkin verran laitehoitojakin. Mielestäni tutkinnon suorittaneella kosmetologillakin olisi hyvä olla vuosia ammattikokemusta ennen vaativien laitehoitojen tekemistä.

”Kun lävistetään iho, on erityisen tärkeää, että kosmetologi tietää, mitä tekee.”

Saija Kunttu kertoo, että juuri mikroneulaamiset, pistokset, hapot ja muut ihon alle tunkeutuvat hoidot ovat kynsien ja ripsien ohella tämän hetken suurimpia trendejä.
– Kun lävistetään iho, on erityisen tärkeää, että kosmetologi tietää, mitä tekee, hän painottaa.

SKY:n kanta on, että pistokset eivät kuulu kosmetologin perustyökuvaan. Niiden antaminen vaatisi yhdistyksen mukaan sekä kosmetologin että sairaanhoitajan pätevyydet.
– Tai sitten pistokset kuuluvat ihotautilääkäreille ja plastiikkakirurgeille, Hanne Niemistö toteaa.

”Itse pelottaisi päästää kouluttamatonta ihmistä hoitamaan ihoani.”

Kunttu katsoo, että viikonlopun kestävällä pikakurssilla ei millään ehdi omaksua kaikkea ihonhoitotyössä tarpeellista osaamista.
– 120 opintopisteen laajuisessa kauneudenhoitoalan perustutkinnossahan opiskellaan ihmisen biologiaa, fysiologiaa ja anatomiaa. Pitää osata terveysmääräykset, välineiden oikea sterilisointi ja muu hygienia, itsensä ja asiakkaan suojaaminen. Asiakkaan lääkitysten ja sairauksien vaikutus hoitoihin on myös tunnettava, hän listaa.

Esimerkiksi perussairaus, raskaus tai sydämentahdistin voi estää tietyn hoidon turvallisen toteuttamisen.
– Yhteiskunta voi myös joutua hoitamaan osaamattoman tekijän aiheuttamia tulehduksia, turvotuksia, palovammoja ja allergisia reaktioita. Itse pelottaisi päästää kouluttamatonta ihmistä hoitamaan ihoani, huomauttaa Hanne Niemistö.

Kokematon toimija saattaa myös tilata raaka-aineensa halvalla epäluotettavista lähteistä. Kunttu esimerkiksi kertoo ihmetelleensä kerran, miksei edullisia tuotteita kaupanneen naisen kosmetiikassa ollut lain vaatimaa ainesosien INCI-luetteloa.
– Hän ei edes tiennyt, mikä INCI-luettelo on.
Vastuullinen yrittäjä tilaa tuotteensa luotettavalta maahantuojalta, ei netistä, muistuttaa Niemistö.
 

Saija Kuntun vinkit kauneushoitolan valitsemiseen

 • Tarkista, kuinka kauan hoitola on ollut olemassa. Epäpätevä yritys ei pysy kauaa pystyssä.
 • Suhtaudu kovin edulliseen hintaan varauksella.
 • Käy paikalla. Kiinnitä huomiota etenkin siihen, miten siistiltä hoitola ja hoitaja vaikuttavat.
 • Varmista, että hoitojen antajalla on opetusministeriön hyväksymä kauneudenhoitoalan tutkinto. Myös Suomen Kosmetologien Yhdistyksen jäsenyys kertoo ammattitaidosta.
 • Kysele ystäviltä tai katso nettikeskusteluista suosituksia. Hyvät ja huonot kokemukset leviävät tehokkaasti sosiaalisessa mediassa ja puskaradiossa.
Tuotteiden hankinnassa on oltava tarkkana.
Tuotteiden hankinnassa on oltava tarkkana.

”Monet nuoret eivät ymmärrä, mihin ovat tulossa”

Suomen Kosmetologien Yhdistyksen toiminnanjohtaja Hanne Niemistö arvioi, että villien hoitoloiden keskuudessa esiintyy paljon harmaata taloutta. Ongelma on suurin ripsistudioissa, mutta läsnä myös perushoitoloissa.

Turun kaupunkiseudulla toimii yli 50 SKY:n jäsenyritystä.
Turun kaupunkiseudulla toimii yli 50 SKY:n jäsenyritystä.

Myös kosmetologi Saija Kuntun kenttätuntuman mukaan veronkierto on alalla yleistä.
– Jos kasvohoito maksaa muutaman kympin, siinä on jotain mätää. Niin halvalla ei voi saada itselleen tuloa verot ja muut asiat kunnolla hoitaen.

Iso-Britanniassa on uutisoitu edullisten kynsisalonkien toimivan jopa ihmiskaupan uhrien työvoimalla. Turussa tai muualla Suomessa moisesta ei ole ollut merkkejä.
– En ole kuullut, enkä usko, että sellaista tapahtuu Suomessa. Elämme täällä – toistaiseksi ainakin – niin lintukodossa, Kunttu sanoo.
– Emme ole törmänneet ilmiöön Suomessa, toki olemme kuulopuheiden varassa itsekin, vahvistaa Niemistö.

Talouskriisi on Niemistön mukaan kurittanut pienyrityksiä, mutta myönteisiä merkkejä on näkyvissä.
– Osa asiakkaista on ehkä harventanut käyntiväliään, mutta vastapainoksi nyt haetaan pieniä hemmotteluhetkiä, kun ei ole varaa lähteä pidemmälle lomalle, sanoo Hanne Niemistö.
Kauneudenhoitoala onkin viime vuosina vetänyt runsaasti uusia yrittäjiä.

Suosiolla on kääntöpuolensa. Niemistö kertoo saavansa kauneudenhoidon opettajilta yhteydenottoja nuorista, joiden odotuksia työ ei täytä.
– Monet nuoret eivät todellakaan ymmärrä, mihin ovat tulossa. He luulevat tulevansa tekemään ehostuksia ja ripsiä ja pettyvät, kun opiskelu aloitetaan jalkahoidosta.

”Haluaisin, että ihonhoidollisella jatkolinjalla voisi opiskella myös ammattikorkeakoulutasolla.”

SKY:ssä keskustellaan Niemistön mukaan parhaillaan koko koulutuspolun tulevaisuudesta. Toiminnanjohtaja näkee, että alalla voisi olla nuoria kiinnostava ammattitutkinto, joka keskittyisi perinteisempään, dekoratiivisempaan kauneudenhoitoon. Siitä voitaisiin jatkaa selvästi ihonhoitoon suuntautuviin perusopintoihin.

Ammattikorkeakoulussa voi nykyään suorittaa markkinointiin, viestintään ja kosmetiikan kemiaan keskittyvän estenomi-tutkinnon.
– Haluaisin, että ihonhoidollisella jatkolinjalla voisi opiskella myös ammattikorkeakoulutasolla, Niemistö kertoo.
 

Palveluille tekeillä standardi

 • Suomessa on hieman alle 2 000 kosmetologiyritystä, kun mukaan ei lasketa ripsi- ja kynsistudioita tai jalkahoitoloita. Suomen Kosmetologien Yhdistyksellä on noin 1 300 jäsenyritystä.
 • Turun kaupunkiseudulla toimii yli 50 SKY:n jäsenyritystä. Muiden kauneushoitoloiden määrää on vaikea arvioida.
 • Kauneudenhoitopalveluja voi nykyään tarjota ilman alan muodollista koulutusta. SKY on ajanut jo pitkään muun muassa valvonnan lisäämistä ja keskittämistä, kosmetologin ammattinimikkeen rekisteröimistä ja kauneudenhoitoalan perustutkintotodistuksen vaatimista hoitolan perustavalta tai hoitotyötä aloittavalta.
 • Kauneudenhoitopalveluille ollaan lähiaikoina saamassa eurooppalainen standardi. Standardin noudattaminen on vapaaehtoista, eikä sitä valvota. Viranomaiset voivat kuitenkin viitata standardiin.
 • Lähde: SKY/Hanne Niemistö

Oletko tyytyväinen kauneushoitoloissa saamaasi palveluun? Onko sinulla kokemuksia epäpätevistä hoitajista? Kerro kokemuksistasi jutun kommenteissa.

Yksi vastaus artikkeliin “Näin tunnistat hyvän kauneushoitolan”

 1. Pimeyden turvin kotiin

  Menin uudelle kosmetologille uuteen kasvohoitoon. Hoito tehtiin jonkinlaisella koneelle ja kasvoille laitettiin tuoksuvaa vettä ja samalla kojetta liikuteltiin kasvoilla. Vesi valui noroina niskaan ja puseron kaulukselle. Kerroin, että poskipääni ovat herkät, mutta se ei häntä kiinnostanut. Hän käytti laitettaan niin rajusti, että poskiini sattui. Lähdin hoitolasta nenänpää valkoisena, kirjaimellisesti. Nimittäin hän laittoi valkoista savinaamiota nenänpäähäni. Sanoi, että täältä on toisetkin lähteneet nenä valkoisena.
  Kuulin toiselta kosmetologilta, että tämä samainen nainen oli polttanut erään asiakkaansa kasvot höyryllä niin pahoin, että tämä oli joutunut menemään päivystykseeen.


Kommentoi