Tyyli

TYYLI | Jaana Pakarinen |

Milanka Designin korupaja sijaitsee kotona

Sauvolainen Milla Popova kehittelee koko ajan uusia koruideoita Milanka Design -tuotemerkilleen.

Vanerista laserleikattuja korviksia, kaulakoruja vanhojen kasvioiden kuvista, kankaasta tehtyjä nappikoruja ja tsekkiläisistä vintagehelmistä tehtyjä korvakoruja. Muun muassa näitä koruja löytyy sauvolaisen Milla Popovan työpöydältä, kaikki hänen itse tekemiään.
– Tällä hetkellä kehittelen tällaista himmelikorvista, hän näyttää ohuen ohuista messinkiputkista siiman kanssa koottua timantinmuotoista minihimmeliä.

”Etsin itselleni korviksia, mutta en löytänyt kivoja.”

Popova pursuaa koruideoita ja hän kehittelee jatkuvasti uusia malleja Milanka Design -tuotemerkilleen, jota hän pitää harrastuspohjalta.

Popova on muun muassa kokeillut ristipistotekniikalla tehtyjä koruja. Tällä hetkellä mietinnässä on, millaisia koruja voisi valmistaa miehille.

Popova aloitti koruaskartelun viitisen vuotta sitten. Idean hän sai kierrellessään joulumyyjäisissä.
– Etsin itselleni korviksia, mutta en löytänyt kivoja. Päätin sitten kokeilla niiden tekemistä itse, hän kertoo.

 Popova tekee koruja monista eri materiaaleista: kankaasta, tsekkiläisistä vintagehelmistä, vanhojen kasvioiden kuvista ja laserleikatuista vanerikuvioista.

Popova tekee koruja monista eri materiaaleista: kankaasta, tsekkiläisistä vintagehelmistä, vanhojen kasvioiden kuvista ja laserleikatuista vanerikuvioista.

Kun koruaskartelijat pääasiassa tekevät koruja lasihelmistä, halusi Popova materiaalikseen jotain muuta. Niinpä hän alkoi etsiä koruihin sopivia materiaaleja kaikkialta.

Retrokankaista sai kivoja paloja nappimaisiin korviksiin, ja 1950-luvun kasvioista löytyi kasvien ja esimerkiksi perhosten kuvia kaulakoruihin. Kuviot on upotettu metallisiin kehyksiin, ja niiden päällä on epoksista lasimainen pinnoite – näin koru ei ole painava kuten oikea lasi.
– Teen koruja myös tilauksesta. Esimerkiksi häihin voin tehdä hääpukukankaasta myös korvakorut. Ja näitä koruja, joissa olen käyttänyt kasvioiden kuvia, niitä saa myös tehtyä omalla valokuvalla, hän kertoo.

20 prosenttia hyväntekeväisyyteen

Aluksi Popova teki koruja vain itselleen, mutta pian hän alkoi esitellä ja myydä niitä sosiaalisessa mediassa. Kun kysyntää on riittänyt, hän on alkanut kiertää myös myyjäisissä – kuluneen joulun alla yhteensä yhdeksissä eri myyjäisissä.

Korujen tekeminen on Popovalle harrastus, päivätöissä hän käy muualla.
– Kun tämä on harrastus, tekemisellekään ei ole paineita, kun tästä ei tarvitse tienata elantoa, hän sanoo.

”Koruni ovat joko pieniä sarjoja tai sitten ihan uniikkeja yksittäistuotteita.”

Se mahdollistaa myös sen, että Popova laittaa jokaisesta myymästään korusta kaksikymmentä prosenttia hyväntekeväisyyteen.
– Vaihtelen kohdetta kuukausittain. Välillä raha on mennyt syöpää sairastaville lapsille, välillä esimerkiksi Animalialle, hän kertoo.

Vaikka korujen tekeminen on harrastus, ei Popova silti pidä mahdottomana, että hän joku päivä tekisi sitä päivätyökseen.
– Mutta en silti halua tehdä mitään sarjatuotantoa. Koruni ovat joko pieniä sarjoja tai sitten ihan uniikkeja yksittäistuotteita, hän toteaa.

Kommentoi