Tyyli

TYYLI | Katariina Norontaus |

Microblading-kulmat muotoillaan karva kerrallaan

Kulmakarvojen halutaan nyt näyttävän ennen kaikkea luonnollisilta, arvioi microblading-kulmamuotoilija.

– Isoja näyttäviä ”instakulmia” toivotaan tosi vähän. Kulmakarvoista halutaan symmetriset. Pientä fiksausta voidaan tehdä, täyttää koloja ja lisätä vähän näyttävyyttä, mutta aina luonnollisesti, Turussa ja Helsingissä Wiima Brows -nimellä toimiva Wiima Mäkinen kuvailee.

Viime aikoina huomiota keränneessä microbladingissa kulmakarvat piirretään viemällä väriainetta ihon alle neulojen avulla. Menetelmä eroaa perinteisestä kestopigmentoinnista siinä, että kulmat muotoillaan yksityiskohtaisesti karva kerrallaan. Tavoitteena on kolmiulotteisen ja aidon karvan oloinen, mahdollisimman luonnollisen näköinen lopputulos.
– Kun lähdin tekemään microblading-kulmia, kuvittelin, että suurin käyttäjäryhmä olisivat 20–30-vuotiaat, mutta suurin ryhmä ovatkin 40–60-vuotiaat ja sitä vanhemmat. Vanhin asiakkaani on ollut 92 vuotta, Mäkinen kertoo.

Omat kulmakarvat juuri ennen microblading-toimenpidettä... Kuvat. TS/Shoja Lak.
Omat kulmakarvat juuri ennen microblading-toimenpidettä… Kuvat. TS/Shoja Lak.

Sattuuko microblading?
– Tämä ei ole tietenkään hemmotteluhoito. Toiset vertaavat tunnetta kulmakarvojen nyppimiseen. Kipuherkemmät sanovat, että toimenpide on epämiellyttävä, mutta puuduttaminen auttaa.
– Teen itse aina esipuudutteen ja toimenpiteen aikana puudutetaan lisää. Kipu ei saa olla sellaista, että tekee mieli itkeä ja lähteä pöydältä pois. Kun tekijä keskustelee asiakkaan kanssa ja valmistelee tapahtumiin, kipu on siedettävissä.

Kulmien tekeminen kestää noin puolitoista tuntia. Ensin keskustellaan asiakkaan toiveista ja hahmotellaan ja mittaillaan kulmia kasvoille. Itse toimenpide kestää yleensä 40 minuutista tuntiin.

Käsittely uusitaan muutaman viikon jälkeen, sillä osa pigmentistä lähtee alussa pois.
– Toisille piirretään yksi tai kaksi karvaa lisää, toisilla voi olla enemmänkin haalistumaa. Riippuu paljon ihotyypistä ja tavoista.

Jälkihoitona käytetään ihon rupeentumista estävää voidetta.
– Hoitovoiteen käyttämisen lisäksi pestään ihoa hyvin – perinteistä haavanhoitoa. Ensimmäiset kolme päivää pitää välttää intensiivistä hikoilua, kulmien meikkaamista, koskettelua ja uimista.

.. ja välittömästi ensimmäisen käsittelykerran jälkeen.
… ja välittömästi ensimmäisen käsittelykerran jälkeen.

Trendikäs menetelmä on saanut osakseen somehuomion lisäksi myös kritiikkiä. Yle esimerkiksi kertoi hiljattain microblading-tapauksista, joissa kaikki ei ollut mennyt putkeen.

Wiima Mäkinen katsoo, että epäonnistuneissa toimenpiteissä ei ole toimittu ammattimaisesti.
– Microblading ei saa aiheuttaa arpia, väri ei saa levitä, eivätkä kulmat saa näyttää rumalta. Jos näin käy, on menty liian syvälle ja oltu kovakouraisia. Se ei ole normaalia, näin ei saa tapahtua.

Mitä riskejä microbladingiin liittyy?
– Kulmia ei saa näplätä vähään aikaan, esimerkiksi meikkaaminen voi tulehduttaa ihon.

Kulmien muotoilu sopii Mäkisen mukaan lähes kaikille, tietyin poikkeuksin.
– Jos kulmien alueen iho on tulehtunut, hyvin öljyinen tai näppyläinen, voi olla, ettei toimenpidettä voi tehdä. Lopputulos ei ole silloin välttämättä tasainen.

Mäkinen kehottaa aina tarkistamaan, millaista värisarjaa kulmien tekijä käyttää.
– Värin täytyy olla testattu ja allergisoimaton, eikä siinä mielellään saisi olla metalleja. Rauta- ja titaanioksidit auttavat väriä pysymään kauemmin, mutta kun kaikki muut aineet ovat lähteneet pois, kulmat taittavat oranssiin tai liilaan.

”Kannattaa katsella etukäteen eri tekijöiltä paljon työkuvia, että näkee, kenen tyylistä tykkää.”

Microbladingilla tehdyt kulmakarvat kestävät yleensä noin vuoden ajan.
– Jos on hirmu öljyinen iho, ottaa paljon aurinkoa tai käyttää paljon kuorivia voiteita, voi olla, että kulmat pitää uusia jo kahdeksan kuukauden jälkeen. Toisaalta olen nähnyt yhdet kulmat, jotka olivat kauniisti jäljellä vielä puolentoista vuoden kuluttua.

Vuosi on pitkä aika, jos lopputulos ei miellytäkään. Mitä silloin voi tehdä?
– Kulmia voidaan muokata aika paljonkin. On värejä, joilla linjoja saadaan häivytettyä, ja kulmat saadaan tarvittaessa poistettua kokonaan kemiallisella käsittelyllä.

Wiima Mäkinen neuvoo valikoimaan mieluisen kulmien tekijän tarkkaan.
– Vaikka microblading-kulmien tekijät olisivat käyneet saman kurssin, jokaiselle kehittyy oma käsiala. Kannattaa katsella etukäteen eri tekijöiltä paljon työkuvia, että näkee, kenen tyylistä tykkää.

Kulmien muotoilua on moneksi

  • Karvoja poistamalla kulmia muotoillaan pinseteillä nyppimällä, lankaamalla ja vahaamalla.
  • Kulmakarvoihin saa lisää muotoa tai väriä meikin lisäksi karvojen kestovärjäyksellä, joka pysyy 3–4 viikkoa.
  • Pitkäkestoisempia värjäysmenetelmiä ovat pinnallista tatuointia muistuttavat kestopigmentointi ja sitä yksityiskohtaisempi microblading.
  • Kulmakarvoihin voidaan myös siirtää karvaa kirurgisesti.
  • Lisää tuuheutta kulmiin voi yrittää saada kotikonstein esimerkiksi kaupallisilla seerumeilla tai risiiniöljyllä. Teho vaihtelee tai on kyseenalainen.

Kommentoi