Tyyli

TYYLI | Kristiina Walstén |

Lisää käyttöikää kengille

Kengät vaikuttavat jopa terveyteemme, ja huoltaminen pidentää laadukkaiden jalkineiden käyttöikää. Valmiskenkien vaihtoehtona on teettää yksilöllisesti valmistetut jalkineet.

Jalkineita voi kunnostaa ja muokata monin tavoin. Saappaisiin voidaan vaihtaa vetoketjuja, ja jalkineita voidaan materiaaleista riippumatta paikata, korjata sisäsaumoja ja vuoria, kertoo suutari Janne Elo Turun Hansakorttelin Suutari Nopeasta.

Monet tulevat kysymään neuvoa, kun netistä on tilattu liian pieniksi osoittautuneet kengät.
– Nykyiset kenkämateriaalit antavat periksi, jolloin liian pieniä kenkiä voidaan venyttää. Samoin voidaan tehdä liian tiukoille saappaiden varsille. Jos taas jalkaa vaivaa vaikka liikavarvas, kenkään venytetään sen kohdalle lisää tilaa, Elo kertoo.

Jalkineiden pohjat voidaan vaihtaa joko kokonaan tai uusia vain korkolaput.
Jalkineiden pohjat voidaan vaihtaa joko kokonaan tai uusia vain korkolaput.

Jos varsia pitkääkin kaventaa, saappaiden takasaumasta voidaan myös ottaa sisään. Sen sijaan jalkaterää on hankalampi, joskaan ei mahdotonta, pienentää.
– Kenkä koostuu parista sadasta työvaiheesta, joten sitä ei esimerkiksi voi niin vain laittaa poikki. Pienentäminen vie paljon aikaa, joten se ei kannata. Joskus kysytään, voiko pyöreäkärkiset kengät muuttaa teräväkärkisiksi. Sekään ei onnistu. Mutta paljon voidaan korjata ja lisätä kenkien käyttömukavuutta sekä -ikää, Elo sanoo.

Jalkineisiin voidaan tehdä myös korotuksia, jos esimerkiksi toinen jalka on toista lyhyempi. Samoin korkolappuja ja pohjia uusitaan. Tulossa olevien liukkaiden kelien varalle kannattaa vaihdattaa sileäpohjaisten jalkineiden pohjat.

Keinomateriaalit nousussa – valmiskengille kotimaisia vaihtoehtoja

Materiaalit ovat kehittyneet, eikä jalkineita enää tehdä yksinomaan nahasta. Nahka kestää käytössä, mutta sen saatavuus vaikeutuu tulevaisuudessa.

Kenkä- ja Nahkateollisuus ry:n hallituksen jäsen, yrittäjä Sakari Anttila kertoo, että keinomateriaalit voivat olla joiltain ominaisuuksiltaan nahkaa kestävämpiä. Osa materiaaleista on hengittäviä, ja niiden vedenkesto voi olla nahkaa parempi.

Esimerkkinä Anttila mainitsee mikrokuidut, jotka ovat hyvälaatuisia ja kestävät kulutusta.
– Lisäksi keinomateriaaleissa värivalikoimat ovat lähes rajattomat. Eikä niitä käytettäessä synny hukkapaloja, joita esimerkiksi pintavikojen takia syntyy nahkaa työstäessä. Jalkineteollisuus on muutenkin muuttunut työtavoiltaan huomattavasti, sillä tietokoneavusteisuus sekä nopeuttaa että helpottaa jalkineiden valmistusta, hän kertoo.

Suomessa myydään lähes 20 miljoonaa jalkineparia vuosittain. Niistä vain miljoona on kotimaista alkuperää.

Kenkäteollisuuden perinteet Suomessa ovat kuitenkin vahvat. Valmiskenkäteollisuuden vaihtoehdoksi on viime vuosina tullut artesaanikengäntekijöitä, joilta voi tilata joko valmiisiin lesteihin, malliston mukaan tai mittatilaustyönä tehdyt jalkineet.

Tilauksesta valmistetut naisten korkokengät. Kukkien tilalle voidaan vaihtaa perhosen siivet. Kuva: Cobblerina.
Tilauksesta valmistetut naisten korkokengät. Kukkien tilalle voidaan vaihtaa perhosen siivet. Kuva: Cobblerina.

Lontoossa, perinteikkäässä kenkäpajassa työharjoittelunsa suorittanut hämeenlinnalainen jalkinemuotoilija Sanna Niskanen valmistaa laukkujen ohella niin naisille kuin miehille kenkiä arkeen ja juhlaan omalla Cobblerina-tuotemerkillään.
– En tee mittatilauskenkiä, sillä käytän valmiita lestejä pääosin nahasta valmistettaviin kenkiin. Lestit määrittävät jalkineen muodon sekä koron korkeuden, mutta muuten suunnittelussa vain mielikuvitus on rajana. Etenkin miehille, joille valmiskengissä on tarjolla vähemmän vaihtoehtoja, on hauska tehdä vähän erikoisempia jalkineita, Niskanen kertoo.

Auri-nauhanilkkuri on Pihka Collectionin unisex-mallinen klassikko. Kuva: Wille Nyyssönen.
Auri-nauhanilkkuri on Pihka Collectionin unisex-mallinen klassikko. Kuva: Wille Nyyssönen.

Kolmen naisen yritys Pihka Collection suunnittelee ja valmistaa nahkaisia kenkiä ja laukkuja Tampereella. Toiminnan aloittamiseen saatiin niin ikään oppia Englannista.

Monet mallit sopivat sekä naisille että miehille. Ne ovat klassisia ja muotoilultaan aikaa kestäviä sekä uudelleen pohjitettavissa ja huollettavissa. Materiaalina käytetään pääasiassa nahkaa, mutta tämän syksyn uutuutena mukaan on tulossa huopa.
– Kaikkia malleja voi tilata mittojen mukaan sekä haluamassaan värissä. Valmistamme kengät pääsääntöisesti yksilöllisesti asiakkaan tarpeen mukaan, jolloin pystymme huomioimaan jalkojen erityispiirteet sekä ongelmat, kertoo myynnistä ja markkinoinnista vastaava Sofia Salmi.

Mittatilaustyönä reunoskenkänä valmistetut nilkkurit. Kuva: Jalkinevalmistaja Järvenpää.
Mittatilaustyönä reunoskenkänä valmistetut nilkkurit. Kuva: Jalkinevalmistaja Järvenpää.

Niin ikään Tampereelle liikettä pitävä kengäntekijä Tomi Järvenpää valmistaa suutarintyönsä ohella mittatilauskenkiä.
– Teen kenkiä kaikille sukupuoleen katsomatta, ballerinoista nilkkureihin. Omaa mallistoa minulla ei ole, vaan jokainen kenkäpari on uniikki. Materiaalina käytän ympäristö- ja ihmisystävällistä kasviparkittua nahkaa, hän sanoo.

Mallin suunnittelu lähtee asiakkaan toiveista ja tarpeista. Aluksi Järvenpää valmistaa koekengät, joiden avulla testataan kenkien istuvuus ja toimivuus ennen lopullisen kenkäparin valmistamista.
– Aikaa kuluu vähintään kaksi kuukautta, sillä kenkien pitää saada levätä ja muotoutua lestillä työvaiheiden välissä riittävän pitkään. Samalla kun asiakas näkee, miten kengät tehdään, osaa niitä myös arvostaa enemmän. Oikein hoidettuna ja huollettuna käsintehdyn kenkäparin käyttöikä on vähintään kymmenen vuotta, Järvenpää kertoo.

Korjauksia ja mittatilaustyötä

Puhkikuluneetkin jalkineet saavat vielä lisää käyttöikää, kun ne paikataan suutarilla.
Puhkikuluneetkin jalkineet saavat vielä lisää käyttöikää, kun ne paikataan suutarilla.
  • Nykyiset jalkinemateriaalit sallivat monenlaisen työstämisen. Niitä voidaan esimerkiksi suurentaa venyttämällä, paikata ompelemalla tai liimaamalla, ja siten saada jalkineille lisää käyttöikää.
  • Liukkaiden kenkien tai saappaiden pohjat voi vaihdattaa suutarilla saadakseen lisää käyttömukavuutta. Pohjien vaihto korkolappuineen maksaa 40–50 euroa.
  • Malliston mukaan tehdyt, omille jaloille mitatut jalkineet maksavat 200–500 euroa. Alusta loppuun mittatilaustyönä tehdyt jalkineet maksavat 600–1 500 euroa, rakenteesta ja materiaaleista riippuen.
  • Suomalaisia kengäntekijöitä ovat esimerkiksi Cobblerina, Jalkinevalmistaja Järvenpää ja Pihka Collection.

OIKAISU: Juttua on päivitetty 22.9.2017 korjaamalla Jalkinevalmistaja Järvenpää -yrityksen nimi oikeaan muotoon.

Kommentoi