Tyyli

TYYLI | Kristiina Walstén |

Kotimainen heijastava muoti turvaa tyylikkäästi

Heijastava suojaliivi on oiva valinta ulkoilijoille ja kuntoilijoille, mutta muuhun pimeällä liikkumiseen saattaa kaivata enemmän muodikkuutta. Sitä löytyy suomalaisista ulkoiluvaatteista sekä heijastimista ja heijastavista trendikkäistä asusteista.

Pimeässä liikkuvalle roikkuva heijastin on helppo tapa turvata kulkua. Koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen Autoliitosta muistuttaa, että auton valot saavuttavat ensin jalankulkijan jalat.
– Mitä alempana heijastin aikuisella on, sitä aiemmin autoilijalla on mahdollisuus huomata se. Paras paikka on roikottaa sitä polven korkeudella, jolloin se heiluu ja herättää huomiota. Jos käyttää heijastinpipoa, lippalakkia tai sateenvarjoa, pitäisi ehdottomasti olla muita heijastimia alempana, hän sanoo.

Suomalaista luontoa turkulaisen suunnittelijakaksikko Saanan ja Ollin Leppä-heijastimessa. Kuva: Saintex Oy.
Suomalaista luontoa turkulaisen suunnittelijakaksikko Saanan ja Ollin Leppä-heijastimessa. Kuva: Saintex Oy.

Pehmoheijastimien valmistuksen uranuurtajana tunnetussa Saintex Oy:ssä tehdään yhteistyötä eri alojen suunnittelijoiden kanssa. Suunnittelijoiden luovista ideoista on syntynyt tyylikkäitä, vaativaankin makuun sopivia heijastimia.

Yhteistyötä tehdään muun muassa Eero Aarnion, Paola Suhosen, turkulaisen Saanan ja Ollin sekä uutena tulokkaana Aki Choklatin kanssa.
– Olemme saaneet kiitosta designheijastinmallistostamme, sillä monelle tyylitajuiselle naiselle heijastimen on oltava osa muuta pukeutumista. On tärkeää, että eri tilanteisiin ja asukokonaisuuksiin löytyy sopiva heijastin, kertoo toimitusjohtaja Susanna Blomqvist.

Kunnollinen heijastuspinta Huomio-repussa takaa näkyvyyden pimeällä. Kuva: Mastermark.
Kunnollinen heijastuspinta Huomio-repussa takaa näkyvyyden pimeällä. Kuva: Mastermark.

Turkulaisessa Mastermarkissa on tartuttu myös haasteeseen ideoida pimeässä liikkujalle turvallisen lisäksi trendikästä. Syntyi turvallisuusstandardit täyttävä, suojaliivien lailla pimeällä näkyvä Huomio-sarja, joka on noteerattu positiivisesti koulujen heijastinratsioissakin.

Tuotteita käyttävät niin aikuiset kuin lapset.
– Suojaliivit eivät miellytä kaikkia, ja niiden päälle puettavuus voi tuntua hankalalta. Siitä lähti ajatus, että liivien veroiset heijastusominaisuudet pitää sovittaa helposti pimeällä mukana kulkeviin, hyviltä päällä näyttäviin tuotteisiin. Ensin syntyi heijastinreppu, sitten käsineet ja sateenvarjo, kertoo toimitusjohtaja Matti Häkkinen.

”Heijastimet ovat tärkeä osa ulkoilutuotteita.”

Kotimaiset ulkoiluvaatevalmistajat osaavat huomioida tuotteita suunnitellessaan pohjolan pimeän vuodenajan.

Luhta Sportwear Companyn sport-divisioonan lasten vaatteista vastaava tuotepäällikkö Kati Lari ja aikuisten vaatteista vastaava tuotepäällikkö Katja Laurema kertovat, että ulkoiluvaatteista löytyy kolmeen suuntaan heijastavia elementtejä. Toisaalta lasten vaatteissa takki voi olla valmistettu vaikka kokonaan heijastavista kankaista.
– Heijastimet ovat tärkeä osa ulkoilutuotteita. Sen takia ne suunnitellaan aina tuotteeseen sopiviksi ja trendikkäiksi käyttämällä esimerkiksi tyylikkäitä heijastavia printtejä, sanoo Laurema.

Lasten LoisteRemu-haalareihin on suunniteltu kovaa kulutusta ja toistuvia pesukertoja kestävät 3M Scotchlite -heijastinpinnat eteen, sivuille ja taakse. Kuva: Travalle Oy.
Lasten LoisteRemu-haalareihin on suunniteltu kovaa kulutusta ja toistuvia pesukertoja kestävät 3M Scotchlite -heijastinpinnat eteen, sivuille ja taakse. Kuva: Travalle Oy.

Lasten vaatteita valmistavan Travalle Oy:n Remu-ulkoiluvaatteista löytyy niin ikään kolmeen suuntaa näkyvät kiinniommellut 3M Scotchlite -heijastimet.
– Ne pysyvät mukana villissäkin menossa irtoamatta ja tarttumatta mihinkään. Heijastimet läpäisevät eurooppalaisen varoitusvaatestandardin hankaus- ja pesutestit. Ne kestävät siis kovaakin kulutusta, eivätkä toistuvat pesukerratkaan vähennä heijastintehoa, toimitusjohtaja Tuija Heikkonen kertoo.

”Ulkoiluvaatteen päälle oikein puettuna se näkyy joka suuntaan.”

Reimalla lasten ulkoiluvaatteista löytyy niin kiinteitä heijastinnauhoja, tereitä, merkkejä kuin painatuksia.
– Tämän syksyn uutuutena on Vilkku-rukkanen, jonka on tyyppitarkastanut Työterveyslaitos. Ulkoiluvaatteen päälle oikein puettuna se näkyy joka suuntaan. Lisäksi monissa takeissamme on etuläpän alla ”life saver loop” eli pieni lenkki, johon heijastimen voi kiinnittää puhkomatta vaatteen vedenpitävää kangasta, kertoo viestintäpäällikkö Riikamaria Paakkunainen.

Heijastavaa kuitua sisältävästä Hohde-langasta voi neuloa vaikka lapsen pipon, joka lisää näkyvyyttä pimeällä liikkuessa. Kuva: Novita.
Heijastavaa kuitua sisältävästä Hohde-langasta voi neuloa vaikka lapsen pipon, joka lisää näkyvyyttä pimeällä liikkuessa. Kuva: Novita.

Omaan tyyliin ja makuun sopivia heijastavia asusteita voi valmistaa itsekin. Ne eivät yksin riitä turvaamaan näkyvyyttä, mutta ovat hyvä lisä.

Esimerkiksi Novitan valikoimissa olevasta pimeässä hohtavasta langasta voi neuloa vaikka pipon, säärystimen tai kaulahuivin.
– Langan materiaali ei heikkene pesussa, sillä heijastava kuitu kietoutuu villasekoitelangan ympärille. Se ei ole vain langan pinnassa oleva efekti. Neulottu asuste sekä lämmittää että antaa lisänäkyvyyttä. Mutta kuten vyötteessäkin lukee, tuote ei korvaa heijastimia, kertoo brändipäällikkö Erika Appelström.

”Heijastimet ovat henkilösuojaimia, ja niitä koskee eurooppalainen lainsäädäntö.”

Heijastavia asusteita tai heijastimia ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että standardien mukaisista tuotteista löytyy asiasta kertovat merkinnät.
– Heijastimet ovat henkilösuojaimia, ja niitä koskee eurooppalainen lainsäädäntö. Tekniset vaatimukset ja testausmenetelmät määritellään eurooppalaisissa standardeissa, ja näiden standardien mukaisten tuotteiden tulee olla CE-merkittyjä, vanhempi asiantuntija Erja Tammela Työterveyslaitokselta kertoo.

Heijastin kuluu käytössä

  • Standardivaatimukset täyttävästä heijastimesta tulee löytyä CE-merkintä sekä standardimerkintä EN-13356.
  • Heijastimessa tulee olla myös tyyppitarkastuksen suorittaneen laitoksen tiedot, ja pakkauksesta tulisi löytyä sekä suomen- että ruotsinkieliset käyttöohjeet.
  • Riippuheijastimessa tulee olla vähintään 15 neliösenttimetriä heijastavaa materiaalia, ja sen tulee lisäksi täyttää vaadittava valovoima. Tämän standardin mukaan voidaan testata myös joitakin asusteita.
  • Vaatteille ja asusteille, joissa on vain vähän heijastavaa materiaalia, ei ole standardivaatimuksia. Niinpä markkinoilta löytyy paljon heijastavaa materiaalia sisältäviä tuotteita, joihin ei ole olemassa mitään soveltuvaa standardia, eikä niitä voi CE-merkitä.
  • Heijastin on syytä uusia parin vuoden välein, sillä sen pinta naarmuuntuu ja likaantuu käytössä.
  • Samoin heijastavissa vaatteissa sekä suojaliiveissä pesukerrat heikentävät heijastustehoa.
  • Heijastinmateriaali tulee pitää puhtaana ja pestä oikein. Vaatteissa ja tekstiileissä tulee noudattaa hoito-ohjemerkintää, ja vaate olisi hyvä pestä nurinpäin.
  • Käsityönä tehtävät asusteet tai korut eivät yleensä ole tarpeeksi turvallisia, eivätkä yksin takaa riittävää näkyvyyttä. Ne ovat hyvä lisä, mutta eivät korvaa kunnollista joka suuntaan liikkuvaa heijastinta.

Lähteet: Autoliitto, Saintex Oy ja Työterveyslaitos.

Kommentoi