Tyyli

TYYLI | Jaana Pakarinen |

Kauneus on katsojan geeneissä

Stressi ja kasvisten syöminen vaikuttavat puoleensavetävyyteen.

Kauneus ei ole katsojan silmissä, vaan ihmiset pitävät kauniina samoja asioita vastakkaisessa sukupuolessa kulttuurista riippumatta.
– Paremminkin kauneus on katsojan geeneissä. On tutkittu, että jo pikkulapset ympäri maailman tykkäävät katsoa mieluummin kasvoja, joita aikuiset pitävät kauniina. Lapset myös leikkivät mieluummin nukeilla, joita aikuisetkin pitävät kauniina. Ja jos nukkeihin on lisätty sairauden, lihavuuden tai vanhuuden piirteitä, vähentää sen lasten halua leikkiä niillä. Joten kauneuskäsitys ei ole täysin opittua, vaan se on synnynnäistä, kertoo evoluutiobiologian dosentti Markus J. Rantala Turun yliopistosta.

Syntymästä saakka sokeille miehille tehdyssä tutkimuksessa on selvinnyt, että naismallinukkeja tunnustelemalla miehet pitävät samoja piirteitä kauniina naisissa kuin näkevät miehet.

Eri kulttuurien kauneuskäsityksissä on eroja, mutta ne eivät Rantalan mukaan ole sattumanvaraisia. Kaikissa kulttuureissa miehet pitävät puoleensavetävänä naisellisia piirteitä, kuten naisten pitkää kaulaa, pieniä jalkoja tai suuria huulia.

Kuitenkin joissain kulttuureissa näitä piirteitä korostetaan enemmän kuin muissa, mikä selittää esimerkiksi myanmarilaisnaisten kaulan venyttämisen kultalevyillä tai kiinalaisten naisten jalkojen sitomisen.

Miehiltä ei kaivata lihasmassaa

Rantala opettaa tällä hetkellä Turun yliopistossa evoluutiopsykologian sivuainekokonaisuutta. Turku on Euroopan ainoa paikka, jossa alaa voi lukea sivuainekokonaisuutena.

Rantala itse on kahden alan, bio- ja ympäristötieteiden sekä psykologian tohtori. Hän on tutkinut vuosia hyönteisiä ja niiden parinmuodostusta. Hyönteisillä hyvä immuniteetti ennustaa helpompaa parin löytymistä.
– Tästä paljon kyseltiin, että miten ihmisillä, niinpä aloin tutkia asiaa, Rantala kertoo.

Satoja ihmisiä valokuvaamalla ja terveystesteillä hän on pyrkinyt selvittämään, mitkä seikat vaikuttavat henkilön puoleensavetävyyteen, ja onko niillä tekemistä hyvän immuniteetin kanssa.

Yksi yhteys löytyi korkean testosteronitason ja hyvän immuniteetin välillä.
– Kuitenkin se, pitivätkö naiset puoleensavetävänä miehiä, joilla on korkea testosteronitaso, vaihteli maittain. Maissa, joissa on vuoden sisällä suuri todennäköisyys sairastua haitallisiin tartuntatauteihin ja heikko terveydenhoito, naiset pitivät korkean testosteronitason omaavia miehiä puoleensavetävämpinä. Ja esimerkiksi Suomessa naiset suosivat naisellisempia piirteitä omaavia miehiä, Rantala kertoo.

”Terveet elämäntavat olisivat ulkonäön kannalta paljon tärkeämmät.”

Testosteronin lisäksi miesten puoleensavetävyyteen vaikuttaa muun muassa stressihormoni kortisoli. Tutkimuksissa on selvinnyt myös, että alhainen rasvaprosentti on miehen puoleensavetävyyden kannalta lihasmassaa tärkeämpi.
– Ja tätähän monet nuoret miehet eivät usko, kun kasvattavat lihasmassaa ja käyttävät anabolisia steroideja. Terveet elämäntavat olisivat ulkonäön kannalta paljon tärkeämmät, Rantala toteaa.

Pelkkä ulkonäkö ei tietenkään ole ainoa puoleensavetävyyden mittari. Rantala listaa useita seikkoja, joilla miehet voivat tutkitusti lisätä puoleensavetävyyttään.
– Kunnianhimoisuus, varallisuus, ahkeruus, älykkyys, anteliaisuus, hyvin pukeutuminen, itsevarmuus, hyvältä tuoksuminen sekä kiltteys lapsia ja eläimiä kohtaan, Rantala kertoo.

Stressi rumentaa naista

Sekä miesten että naisten kasvojen puoleensavetävyyttä mitattaessa yhdeksi tärkeimmistä seikoista nousee kasvojen värisävy. Kaikista puoleensavetävimpänä pidetään sellaisen henkilön kasvoja, joka oli syönyt paljon kasviksista saatavaa, ihoa luonnollisesti sävyttävää karotenoidia. Vähemmän puoleensavetävinä pidettiin esimerkiksi auringolla rusketettuja kasvoja.

Naisten puoleensavetävyydessä hyvä immuniteetti ei ole yhtä tärkeää kuin miehillä. Sen sijaan hedelmällisyyteen liittyvät tekijät, kuten naisellisuus, normaali painoindeksi sekä nuoruudesta kertovat piirteet, tekevät naisista puoleensavetävämpiä miesten silmissä.

Yksi seikka heikentää selvästi naisen vetovoimaa.
– Stressi. Naiset, joilla oli pidemmän aikaa korkea stressihormonitaso, olivat selvästi vähemmän puoleensavetäviä miesten keskuudessa. Se ei liene yllätys sillä stressihormoni aiheuttaa muun muassa aknea ja laskee naishormoni estrogeenin tasoja, Markus Rantala kertoo.

Jos puoleensavetävyyttään haluaa lisätä, tutkijan vinkit tähän ovat tuttuja.
– Vältä stressiä, harrasta liikuntaa, syö terveellisesti ja vältä tupakkaa ja alkoholia, hän listaa.

Kommentoi