Tyyli

TYYLI | Sanna Tulonen |

Acolythin Joonas Saarelle tyyli on kokonaisuus

Joonas Saari suunnittelee kokonaisvaltaista tyyliä merkillään Acolythilla. Saaren mukaan designmuodissa trendejä ei enää seurata. Miesten pukeutumisessa korostuvat yksilöllisyys ja eri aikakausien yhdistely.

Joonas Saari on turkulaissyntyinen suunnittelija, joka on ollut viemässä kotimaista vaatesuunnittelua uuteen suuntaan. Saarella on oma merkki Acolyth, johon kuuluu eri suunnittelijoiden vaatteita myyvä nettikauppa sekä kivijalkaliike Helsingissä.

Acolythin toimintaideaan kuuluu suunnittelun kokonaisvaltaisuus, joka yltää vaatteiden lisäksi myyntiväylien visuaalisuuteen.

Saari on valmistunut taiteen maisteriksi Lontoon Saint Martinsista pääaineenaan miestenvaatemuoti. Kansainväliset opit ovat vaikuttaneet Saaren omaan työskentelyyn.
– Lontoossa annettiin painoarvoa niille eri taidoille, joita suunnitteluun liittyy. Vaatteiden suunnittelun lisäksi kyse on paljon muustakin, kuten siitä, millaisia asioita brändin avulla voi kertoa, Saari sanoo.

”Seuraavaksi minulta on tarkoitus valmistua omia teollisesti tuotettuja vaatteita sekä uniikkeja tuotteita.”

Parhaillaan Saari suunnittelee vaatteita osa-aikaisesti, ja iso osa suunnittelutyöstä on vuonna 2010 perustetun Acolythin konseptin kehittämistä.
– Acolythin kokonaisilme on pelkistetty ja mustavalkoinen. Valikoimassa on sekä kotimaisia että ulkomaisia nuorempia designsuunnittelijoita. Seuraavaksi minulta on tarkoitus valmistua omia teollisesti tuotettuja vaatteita sekä uniikkeja tuotteita, Saari kertoo.

Acolythin valikoimiin kuuluvista suunnittelijoista Saari mainitsee erityisesti kroatialaissyntyisen, Pariisissa toimivan Damir Doman sekä kotimaisen, maailmantähtienkin suosiman Daniel Palillon. Molempien suunnittelijoiden töissä näkyy tietynlainen androgyynisyys.

– Damir Doman uuden miestenvaatemalliston tummasävyisissä vaatteissa huolitellut yksityiskohdat yhdistyvät pelkistettyyn linjaan. Daniel Palillon humoristinen brändi taas on alusta asti ollut tärkeä osa Acolythin valikoimaa. Palillon mallistot ovat edelleen myynnissä Acoltyhilla, vaikka hän lopetti vaatesuunnittelun alkuvuodesta, Saari mainitsee.

Omaan persoonaan sopiva tyyli rakentuu asusteista. Tällä hetkellä pinnalla ovat erityisesti leveälieriset hatut. Lierihattu Johnny’s Got Hattitude, piikikkäät naulakorut Laura Vartio.
Omaan persoonaan sopiva tyyli rakentuu asusteista. Tällä hetkellä pinnalla ovat erityisesti leveälieriset hatut. Lierihattu Johnny’s Got Hattitude, piikikkäät naulakorut Laura Vartio.

– Designmuodin maailmassa trendien käsite on poistumassa. Designvaatteilla pyritään toteuttamaan jokin oma konsepti ennemmin kuin seuraamaan trendejä, Saari huomauttaa.

Trendien noudattaminen on edelleen selvemmin näkyvissä isojen ketjuliikkeiden massatuotannossa, jossa esimerkiksi värimaailmat vaihtelevat muodin mukaan. Kun kuitenkin miltei kaikki tyylit ovat tällä hetkellä muodissa, korostuu vaatevalinnoissa omaan persoonaan sopivan ilmeen löytäminen.
– Oman tyylin rakentamisessa auttaa, kun sisäistää idean, johon pukeutumisellaan pyrkii. Mihinkään sellaiseen ei kannata ryhtyä, mistä ei itse pidä. Esimerkiksi voi miettiä, tarvitseeko omaperäisen olla räikeää tai onko räikeä omaperäistä, Saari painottaa.

”Menneiden vuosikymmenien vaikutteet tulevat ainakin tyylillisesti 1960-luvulta 1990-luvulle saakka.”

Miesten muotia leimaa juuri nyt eri aikakausien tyylien yhdistely. Vanhat vaikutteet kohtaavat nykypäivän.
– Omassa kaveripiirissäni yhdistellään vintage- ja retrovaikutteita uusiin vaatteisiin, jotka voivat olla yhtä lailla kalliimpaa designmuotia tai ketjuliikkeiden tuotantoa. Menneiden vuosikymmenien vaikutteet tulevat ainakin tyylillisesti 1960-luvulta 1990-luvulle saakka, Saari kertoo.

Miestenvaatteiden tyylissä on edelleen vahvasti esillä myös sporttisuus. Materiaaleina on esimerkiksi verkkotrikoota ja nylonkankaita.

Trendit eivät määrää vaatteiden mittojakaan, vaan pituudetkin ovat oman maun mukaisia.
– Esimerkiksi housunlahkeet voivat olla yhtälailla pillit, leveälahkeiset kuin ylöskäärityt, Saari toteaa.

Omaperäisen tyylin voi rakentaa hyvin valituilla yksityiskohdilla. Asusteista Saari vinkkaa käyttämään erityisesti hattuja.
– Hatut voivat olla mitä vain lippalakeista lierihattuihin. Etenkin leveälieriset hatut tekevät tuloaan. Acolythin valikoimissa on esimerkiksi kotimaisen Johnny’s Got Hattitude -merkin lierihattuja, Saari kertoo.

Kommentoi