Treenisykkeellä

BLOGIT | Treenisykkeellä

Tee muutos itsessäsi

Paljon puhutaan aina siitä, miten halutaan elämässä muuttaa jotain. Halutaan muuttaa elintapoja terveellisemmiksi, halutaan laihtua, halutaan kerätä massaa, kasvattaa lihasta tai kiinteytyä. Usein myös valitettavasti kuulee näiden tarinoiden ohelle tätä:

”Mä lopetin sen PT:n kanssa, kun ei se auttanut mitään…”
”En mä siellä salillakaan enää käy, kun ei kropassa tapahdu mitään muutosta…”
”Ei siitä herkuttomasta ollut mitään hyötyä, kun ei se paino tippunutkaan…”
”En uusinut jumppakorttia, kun ei mun pakarat tästä mihinkään muutu…”
”Lenkillä en ole enää käynyt, kun ei se kunto siitä kuitenkaan mihinkään kohoa…”
”Samoja eineksiä otan töihin mukaan, kun en jaksa laittaa itse ruokaa…”

Kuullostaako jokin tutulta? Jos kuullostaa, keep on reading, jos ei, taidat olla hoksannut, mistä se muutos lähtee.

Kaikessa lyhykäisyydessään, se muutos lähtee asenteesta. Se lähtee sinusta ja omasta asenteestasi. Jos kaikkeen suhtautuu aina surkealla asenteella ja lähtee hommaan mukaan puoliksi luovuttaneena, miten lopputulos voi olla yhtään sen kummempi?

Valitettavasti meitä personal trainereita mahtuu pallolle ihan yhtä paljon, kuin meitä erilaisia ihmisiäkin. Osalla meistä on vaadittava koulutus, osalla ei. Personal trainer voi olla ammattitaidoton, mutta suurin osa lähtee omasta motivaatiosta muutosta kohtaan. Me personal traineritkaan emme ole taikureita, sen paremmin kuin ihmeiden tekijöitäkään.

Meidän tehtävämme on kannustaa, motivoida, ohjata, neuvoa ja tsempata. Meidän tehtävämme on olla apuna kuoppaisella tiellä samassa autossa istumassa. Me ei voida muuttaa kenenkään asennetta väkisin, jos asiakas ei sitä itse halua.

Kuntosalilla ei soiteta huuliharppua, vaan siellä tehdään hommia. Kuntosalilla ei ole pakko käydä, kuten ei ryhmäliikunnassakaan, jos laji ei tunnu omalta. Liikunnan on tarkoitus olla hyvää mieltä ja energiaa tuottavaa toimintaa.

Pakkopullalla ei pitkälle pötkitä, kiinnostus loppuu, jos ainut päämäärä on kropan muokkaaminen ja sitä kautta itsensä hyväksyminen. Hyväksyntä ei tule kropan muokkaantumisen myötä, uskokaa tai älkää. Sekin lähtee itsestä, omasta asenteesta.

Kehittyminen lajissa kuin lajissa, tarkoituksessa kuin tarkoituksessa vie aikaa. Pakaroita ei muuteta pyöreiksi yhdessä yössä, 10 kilometriä ei jaksa juosta huomenna, jos ei jaksanut kilometriä tänään. Hauikset eivät kasva viikon jälkeen eikä vaaka heilahda 10 kiloa alaspäin kolmessa päivässä. Muutokseen on asennoiduttava oikein. On tehtävä päätös, että tämä vie aikaa, mutta mä en anna periksi. Sitä varten esimerkiksi me personal trainerit ollaan olemassa. Me muistutetaan kehityksestä ja tsempataan, kun oma usko alkaa loppua.

Kaikki muutos lähtee omasta peilikuvasta. Muutokset eivät tapahdu yhdessä yössä, mutta asenteen voi uusia. Tuloksettomuudesta on turha syyttää muita tai lajia, jos itse on mennyt hiilloksella eteenpäin. En tarkoita, että aina tulisi painaa eteenpäin kuin höyryveturi, koska kaikessa muutoksessa tarvitaan myös aikaa ja lepoa. Tarkoitan, että vaikka joskus väsyttää tai lepopäivän jälkeen ei huvita lähteä lenkille, se on ihan ok. Muista kuitenkin pitää se positiivinen asenne, että kyllä tämä tästä. Mä painan täysillä, en anna periksi ja katsotaan mitä sillä voi saavuttaa. Asenne ratkaisee, aina.

Kaikki kuvat: Pauliina Ruokonen

Kommentoi