Treenisykkeellä

BLOGIT | Treenisykkeellä

Omaan terveyteen panostaminen ei ole kaikille itsestäänselvyys

Missä vaiheessa ihmiset ovat alkaneet säästää omasta terveydestään tai omasta hyvinvoinnistaan? Milloin uusi paita tai uudet auton vanteet ovat ajaneet oman terveyden ohi tärkeysjärjestyksessä?

Tältä se meinaan tuntuu. Hirveän moni perustelee liikkumattomuuttaan tai ravitsemustaan sillä, että ei ole rahaa. Ulkona käveleminen, treenaaminen tai juokseminen eivät maksa mitään. Ei urheilun tarvitse olla välineurheilua tai vaatteiden kanssa priimailua. Karkkipussi maksaa saman verran ellei enemmän, kuin kilo omenoita. Meidän salijäsenyys maksaa 18€ kuukaudessa, eikä me kylvetä rahassa, mutta halutaan ehdottomasti panostaa omaan terveyteen ja hyvinvointiin.

Usein kuulee myös toista kuuluisaa tekosyytä; että ei ole aikaa. On kiireinen tai on pieni lapsi. Pienen vauvan kanssa pääsee ulos vaunuilemaan kävellen tai juosten, kokemusta on. Vauvan kanssa voi jumpata kotona. Kaikelle on aikaa, jos haluaa. Ihminen panostaa siihen, jonka itse kokee tärkeäksi. Eri asia on se, haluaako.

IMG_9051m IMG_9078mmKeskustelu erään henkilön kanssa tällä viikolla herätti, miten vaikeaa ihmisille on myydä omaa terveyttään. Kuullostaa aivan utopistiselta ja äkkiä tulee mieleen, että eihän tuo voi pitää paikkaansa. Pienen pohdiskelun jälkeen sehän on täyttä totta, julmaa faktaa, jonka moni kieltää.

Personal trainerin ammatti on myös myyntiä, itsensä ja palveluidensa myyntiä. Myynnissä olennaista on, että myydään jotain, josta koitetaan luoda asiakkaalle tarve ja tätä kautta myynti onnistuu. Mutta eihän kenenkään, ei edes personal trainerin tulisi myydä asiakkaalle hänen omaa terveyttään, vaan asiakkaan tulisi arvostaa sitä itse ja juuri siksi hakeutua ammattilaisen luokse sitä omaa terveyttä edistämään.

Pelottavan monelle oma terveys ei merkitse mitään ennen kuin tarpeeksi auktoriteettiä omaava valkotakkinen lekuri kertoo tämän tarinan päättyvän tällä planeetalla, jos merkittäviä muutoksia terveydentilassa ei ala tapahtua. Kuullostaa sairaalta, mutta niinhän se onkin. Minä henkilökohtaisesti nostan isoa hattua ja näytän littipeukkua jokaiselle, joka luokseni tulee oman terveytensä vuoksi. Arvostan jokaista, joka haluaa liikkua, syödä monipuolisesti, pitää huolta itsestään, hyvinvoinnistaan ja terveydestään. Tuollaisia ihmisiä minä katson ylöspäin ja halaisin jokaikistä, jos vaan voisin.

Elämäntapamuutos on iso muutos. Ehkä isoimpia muutoksia, joita elämässä pitkällä tähtäimellä tulee. Se ei ole helppoa, eikä sen kuulukaan olla, mutta vannon, että sen arvoista. Ne ihmiset, jotka todella haluavat muutosta elämäänsä ja omaan terveyteensä, ovat tarpeeksi motivoituneita. Ne, jotka muuttavat elintapojaan vain ja ainoastaan ulkonäön vuoksi, ovat melkeimpä tuhottuja alun alkaen.

Ulkonäkökeskeinen laihduttaminen ei kanna pitkälle ja sen olemme huomanneet lukuisista dieettikokeiluista ja dieeteistä muutenkin. Todellinen elämäntapamuutos kumpuaa syvemmältä. Oikeasta halusta muuttaa oman elämänsä suuntaa terveellisemmäksi. Mikä muu voisi paremmin pidentää ikäämme tai elämänlaatuamme, kuin terveellinen elämä ja omasta terveydestä huolehtiminen?

Me itse elämme omassa kehossamme koko elämämme. Oikeastaan suurin osa sairauksista ja vaivoista johtuu elintavoistamme. Moni vika olisi korjattavissa liikkumalla tai oikeanlaisella ravinnolla, mutta nykymaailmassa tyydytään mielummin veitsen alle tai apteekin hyllylle. Minkä ihmeen takia? Onko liikkuminen osalle niin vastenmielistä vai pelätäänkö liikkua? Pelätäänkö liittyä jäseneksi kuntosalille, koska ei tiedetä mitä siellä tehdä tai toimia? Eikö tietotaito oikeanlaisen ravinnon koostamiseen riitä vai onko se halusta kiinni? Missä vaiheessa yhteiskunta kääntyi siihen, että kymmenen vuoden päästä ajetaan autolla jo omalle jääkaapillekin, jotta ei tulisi otettua yhtään askelta liikaa?

Oman terveyden vuoksi ei tarvitse olla hyperhienon ja fiinin kuntosalin jäsen ja maksaa siitä maltaita. Ei tarvitse kaupasta hamstrata superfood-hyllyjä tyhjäksi eikä puputtaa pelkkää porkkanaa tai juosta joka ilta Paavo Nurmea. Terveys lähtee pienistä jutuista. Vähän kuin palapeli, joka kootaan monesta pienestä palasta ja kokonaisuus vasta näyttää millainen se on ja mitä se on. Moni ei edes tiedä miten hyvin voisi voida, koska ei ole koskaan kokenut sitä eikä antanut keholleen sitä mahdollisuutta.

Viimeinen asia, josta mä ikinä luopuisin on mun oma terveys. Kun mä olen terve, mun perhe voi myös hyvin. Minä voin hyvin, jaksan päivän ilman päiväunia väsymättä, nukun yöni levollisesti ja olen energinen sekä onnellinen. Me ei tehdä oman terveytemme eteen mitään ihmeellistä. Me liikutaan ja ravitaan kehoamme sen vaatimalla tavalla. Mä haluan olla esimerkkinä mun lapselle, jotta hänen terveys olisi myös taattu. Mä haluan tarjota hänelle mahdollisimman hyvän kasvualustan, josta ponnistaa tähän ihmeelliseen maailmaan.

Jokainen tuntee kehonsa paremmin kuin kukaan toinen. Jokainen tietää ja tuntee voiko hyvin, onko terve, onko onnellinen. Fyysinen ja henkinen terveys sekä hyvinvointi ovat vahvasti sidoksissa toisiinsa, sitä on turha kieltää. Tutkaile hetki, miltä sinusta tuntuu? Oletko tyytyväinen omaan oloosi, tunnetko olevasi elämäsi kunnossa ja terve? Jos et, tee asialle jotain. Mä olen ainakin niin valmis auttamaan jokaista, joka sen rohkean askeleen mua kohti uskaltaa ottaa. Ei sitä jokainen tee. Kuka tahansa voi pelleillä omalla terveydellään dieettaamalla dieetistä toiseen, jojoilemalla painosta toiseen, mutta rohkeimmat tekevät kaiken järkevästi, oman terveytensä ja hyvinvointinsa vuoksi, ja siinä, jos jossain on sitä kuuluisaa asennetta!

Aurinkoista ja leppoisaa juhannusta kaikille Ystävät!

Kaikki kuvat: Joni Fredman

Yksi vastaus artikkeliin “Omaan terveyteen panostaminen ei ole kaikille itsestäänselvyys”

  1. TS Hyvinvointi: Hetkinen hei, nyt on kyse SUN terveydestä! | Paunen

    […] pitkä postaus Turun Sanomien Hyvinvointi -sivustolla mun blogissa, joten sinne siis lukemaan koko juttu! Toivottavasti herättää jotain ajatuksia omasta […]


Kommentoi