Treenisykkeellä

BLOGIT | Treenisykkeellä

Miksi paino ei putoa?

Huh huh, nyt on pahimmat keväthulinat takanapäin ja pian voin keskittyä vaan tulevaan kesään sekä sen tuomiin yllätyksiin! Ihana palata tänne pienen breikin jälkeen ja nyt mennään kesää kohti hulinalla! Kesälomat kutkuttelevat varmasti jo monen varpaissa ja kesäsuunnitelmia laaditaan täysillä. Olisiko teillä rakkaat lukijat joitain postaustoiveita kesäksi? Kesäajan treeneistä, ruokailuista tai liikunta vaihtoehdoista? Mitä te haluatte kuulla?

Pidemmittä puheitta itse asiaan. Olen monesti kirjoittanut, että en kannusta jatkuvaa vaa’alla ramppaamista tai kilojen natsimaista tarkkailua. Paino koostuu niin monesta asiasta ja vaihtelee yhdellä ihmisellä päivittäin, on siksi aivan turha seurata satojen grammojen vaihtelua aamuisin. Olen nyt listaan koonnut asioita, jotka saattavat terveillä ihmisillä vaikuttaa, miksi paino junnaa paikoillaan. On olemassa myös ihmisiä, joiden paino ei esimerkiksi putoa tai putoaa äärimmäisen hitaasti jonkin sairauden vuoksi, heitä ei ole tässä listassa otettu huomioon.

1. Käyt vaa’alla päivittäin
Paino koostuu lihasmassan ja rasvakudoksen lisäksi muun muassa nesteistä, elimistä luista ja syödystä ruoasta. Hiilihydraattipitoiset ruoat keräävät nestettä, jolloin vaaka näyttää enemmän. Myös raskas ruoka sulaa elimistössä hitaammin ja vaikuttaa tällöin vaakalukemaan. Päivien välillä paino putoaa harvalla huomattavia määriä ja on vain itsensä kiusaamista juosta puntarilla joka aamu.

Aamun noussut tai laskenut lukema ei kerro päivittäin onko lihasmassaa tullut lisää tai rasvakudosta hävinnyt. Puntarilla jos haluaa pomppia, kannattaa se tehdä maksimissaan kerran viikossa, mieluiten kahden viikon välein. Kannattaa miettiä myös kokonaisuutta, ei grammojen eroja; onko paino kokonaisuudessaan menossa alaspäin lähtölukemista?

2. Stressaat
Järkevästi koostetulla ravinto-ohjelmallakaan paino ei putoa kokoajan tasaisesti. Välillä paino junnaa ja välillä taas tippuu sykäyksittäin. Tämä on täysin normaalia ja muutokselle pitää antaa aikaa. Tasannevaihe, jolloin paino junnaa paikoillaan luo yleensä stressiä, juuri siitä syystä, kun vaakalukema ei yhtäkkiä muutukaan. Stressi nostaa kortisolitasojamme, jolloin paino ei ainakaan putoa ja se stressaa taas lisää. Tässä ollaan aikamoisessa kierteessä.

Kun suunnitelma pysyvään muutokseen on tehty asiantuntijan kanssa, luota siihen ja luota ennen kaikkea itseesi ja siihen mitä teet. Anna itsellesi ja kropallesi aikaa, kroppasi koittaa kaiken aikaa tehdä parhaansa, sinun vaatimustesi edellyttämällä tavalla.

3. Syöt liian vähän tai yksipuolisesti
Monella on haaveissa yleensä pikainen painonpudotus. Miksi kaikki täytyy saavuttaa aina salamana? Ongelmaksi muodostuu yleensä pihistely. Ajatellaan, että syön ”varmuuden vuoksi” vähemmän ja treenaan vielä enemmän, jotta varmasti pysyy miinuskaloreilla. Ei kannata, vaikka paino putoaisi suhteellisen nopeasti, pahimmassa tapauksessa lopputuloksena on hidastunut aineenvaihdunta (säästöliekki) ja kun ruokaa alkaa tulemaan lisää, kroppa ei kestä tätä uutta määrää ja kaikki jää kiinni kroppaan. Tässä taas esimerkki, miksi pussikeittoihmedieetit eivät kannata tai vielä vähemmän 400kcal/päivässä kitudieetit. Kukaan ei elä sellaisella määrällä loppuelämäänsä ja pysy saavutetuissa mitoissa.

Yksipuolinen ruokavalio voi johtaa tarvittavien vitamiinien, mineraalien ja hivenaineiden vähyyteen, jolloin aineenvaihdunta hidastuu saadessaan käyttöönsä liian vähän tarvittavia ravinteita.

4. Syöt liian paljon
Monella huomaamatta koituu kohtaloksi liian runsas syöminen. Tulee naposteltua pitkin päivää eikä kokonaismäärästä loppujen lopuksi ole tietoa tuon taivaallista. Tulee helposti otettua kahvin kanssa pulla jos toinen, jos kunnon ateria on jäänyt välistä. Kun ateriarytmiä ei ole, nälkä vaivaa kokoajan ja napostelemme esimerkiksi pähkinöitä pussikaupalla. Myös limsat ja jotkut kivennäisvedet ovat varsinaisia sokeripommeja, jotka kannattaa vaihtaa kirkkaaseen, raikkaaseen veteen. Ruokapäiväkirja on loistava tapa pitää kirjaa syömisistä ja illalla tehdä itselleen yhteenveto, mitäs kaikkea sitä onkaan tullut päivän aikana syötyä.

Suositeltu vaje on -500kcal/päivässä eli noin 200-500g viikossa pois vaakalukemasta. Tasaisella rauhallisella tahdilla takaamme lihasmassan säilyvyyden, joten liian kitudieetilläkään ei kannata elää. Miksi pitää lihasmassaa? Koska lihasmassa kuluttaa enemmän energiaa kuin rasvakudos ja tällöin elimistömme polttaa enemmän kaloreita. Jos kalorivajeen pitää päivässä suurempana, menetämme enemmän lihasmassaa.

5. Treenaat liikaa
Liika on aina liikaa. Liikunta tukee painonpudotusta, mutta lisää myös ruokahalua. Suurella kulutuksella kovaa treenattessa kehon ravinteet kuluvat ja pienellä kalorimäärällä on haastavaa saada riittävästi tarvittavia ravintoaineita, jos eletään hyvin niukkakalorisella tai yksipuolisella ruokavaliolla. Tämä johtaa siihen, ettei aineenvaihdunta toimi optimaalisesti.

On myös muistettava, että lihasmassa painaa enemmän kuin rasvakudos ja mahtuu niin sanotusti ”pienempään tilaan”. Vaakalukema ei siis välttämättä heilahda alaspäin, jos lihasmassaa alkaa kovan treenin seurauksena kehittyä. Rasvakudos silti katoaa ja palaa, ja tullut paino on todennäköisesti nestettä tai lihasmassaa. Urheilevien ihmisten kannattaa siis mielummin suosia peiliä ja mittanauhaa, kuin vaakaa.

Heräsikö ajatuksia? Kysymyksiä? Esittäkää rohkeasti ja nauttikaa ihanan aurinkoisesta torstai-päivästä ystävät!

Kaikki kuvat: Joni Fredman

Kommentoi