Treenisykkeellä

BLOGIT | Treenisykkeellä

Irti valkoisesta sokerista

Mulle on tullut nyt täysi stoppi. Täysi stoppi valkoisen sokerin suhteen. Mä olen ollut niin hirvittävä sokeriaddikti, että oksat pois suutarin joulukuusesta. Mulle saattoi rattoisan koti-illan aikana iskeä järkyttävä karkin himo ja sitä namua sillä hetkellä oli pakko saada. Ihan tosissaan pakko, sitä lähdettiin lähikaupasta hakemaan, jos kaapissa ei ollut.

Viikonloppuna tein valokuvaustyötä eräälle työnantajalle I Love Me- messuilla ja pääsin tutustumaan aivan ihanaan Karitaan, joka on ollut samanlainen sokeriaddikti, kuin minäkin. Hän on ollut ”kuivilla” valkoisesta sokerista nyt seitsemän vuotta ja se koko nainen hehkuu ja huokuu hyvää oloa. Mitä enemmän hänen kanssaan työskentelin ja kyseisestä aiheesta jutustelin, sitä vahvemmin halusin kokoajan panostaa omaan terveyteeni ja hyvään olooni.

Huomasin omassa olossani karkkia syötyäni järjettömän energiapiikin, olin valmis mihin tahansa ja tunsin olevani voittamaton. Tämä energiapiikki vaan ei kauaa kestänyt, kun olinkin jo valmis luopumaan supervoimistani ja lysähtämään sohvalle käpertyen vilttiin ja vaipuen talviuneen.

Minä haluan jatkossa keskittyä enemmän siihen, mitä minä suustani alas laitan. Kuten myös siihen, mitä perheeni suustansa alas laittaa. Toisinaan jopa harmittaa, miten sokeria tungetaan joka paikkaan ja kurkatkaapa vaikka omaan jääkaappiin. Tulette löytämään monen monta tuotetta, joihin on lisätty sokeria. Tästä voisi puhua ikuisuuden, miten minua harmittaa, kun pikkulapsetkin oppivat jo siihen, että jogurtti maistuu makealle ja keinotekoiselle mansikalle, kun vaihtoehtona voisi olla luonnonjogurtti tuoreilla marjoilla, ilman makeutusta.

Mun omassa sokerin käytössä ei ole ennen ollut mitään järkeä. Se oli ihan sama oliko kyseessä valkoinen sokeri tai teollinen makeutusaine, mulla meni sen kanssa aina yli. Nyt mä haluan kiinnittää huomiota siihen, mistä mun makeutusaineet valmistetaan ja missä ne tuotetaan.

Haluan suosia mahdollisimman paljon luonnollisia makeutusaineita, kuten kookospalmusokeria, hunajaa tai vaahterasiirappia. Haluan suosia mahdollisimman vähän prosessoituja tuotteita ja antaa keholleni puhdasta ja mahdollisimman ravintorikasta ruokaa, ilman lisäaineita.

Tässäkin vaihtoehdossa kannattaa muistaa, että järki käteen kaikessa. Vaikka hunaja olisi terveellisempi vaihtoehto, kuin valkoinen prosessoitu sokeri, joka lisää elimistön matala-asteista tulehdusta ja jota pidetään yhtenä monien sairauksien syntymekanismina, niin kohtuus kaikessa. Se, että hunaja on parempi vaihtoehto ei tarkoita, että sitä voisi nauttia tuplasti tai triplasti enemmän. Herkuttelu on ihanaa, kun se pysyy järkevässä muodossa.

Itselleni on tullut järkyttävän suurena yllätyksenä, miten en enää kaipaa karkkeja. Olen ollut todella suuri karkkihiiri ja syönyt karkkia lähes päivittäin, nyt en edes kaipaa sitä enää. Suurimman karkkihimoni olen tyydyttänyt raakasuklaalla, jonka valmistuksessa käytän kookospalmusokeria.

Itselleni on todella hassua huomata, miten hyvä olo minulla on kokoajan. Meidän perheessä se herkkuriippuvuus on siirtynyt minulta miehelle, joten työnsarkaa tässä vielä riittää…

Miten siellä ruudun toisella puolella? Löytyykö sokeriaddikteja? Onko teillä kiinnostusta vaihtaa valkoinen sokeri johonkin parempaan vaihtoehtoon vai pysyykö sen käyttö järkevissä rajoissa?

Kaikki kuvat: Pauliina Ruokonen

2 vastausta artikkeliin “Irti valkoisesta sokerista”

  1. Elisa

    Täältä löytyy myös yksi sokeriaddikti. Minulla on ollut kausia, jolloin olen lähes päässyt sokerista eroon, kunnes se on jotenkin vähitellen hivuttautunut takaisin käyttöön. Tällä hetkellä oon taas vaihe jolloin ei oikeastaan tee juuri mieli makeita ja nyt pyrin tässä pysymään. Tästä jutusta sainkin hyviä vinkkejä korvata sokeria kohtuudella hunajalla ym.


    • Pauliina Ruokonen

      Hei ihan mahtavaa kuulla, että sielunsiskoja löytyy! Mieletöntä kuulla, miten olet myös päässyt irtautumaan sokerista, jatka samaan malliin! 🙂 Se on harmi, miten nykyään monissa ruoissa on sokeria, joten sitä kautta se hivuttautuu nopeasti takaisin käyttöön ja siihen jää uudelleen koukkoon. Itse haluan tehdä ruoat alusta loppuun itse ja käytän puhdasta ruokaa, jolloin voin varmistua siitä, ettei niihin ole lisättyä sokeria, eikä sokerihiiri pääse hivuttautumaan takaisin elämään 😉 Aurinkoista syksyä Elisa, ihanaa kun kommentoit!


Kommentoi