Terveyt kaikil

MAINOSBLOGI | Terveyt kaikil

Tunne luomesi – älä poista terveitä luomia

Monella meistä on luomia ja erilaisia ihomuutoksia kehossa, jotka voivat herättää huolta ja kysymyksiä. Milloin luomea kannattaa käydä näyttämässä lääkärille ja millaiset ihomuutokset pitäisi tutkia tarkemmin? Nyrkkisääntö on, että jos ihomuutos on ulkonäköä häiritsevä, epäilyttävän näköinen tai jos sen ulkonäkö muuttuu, sitä kannattaa näyttää ihotautilääkärille. Vain harvat ihomuutokset ovat vaarallisia eikä luomia kannata poistaa huvin vuoksi, kertoo ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Saara Huovinen Terveystalo Pulssista.

 Aikuisella ihmisellä on keskimäärin 10 ruskea- eli pigmenttiluomea. Luomet saattavat lisääntyä iän myötä, mutta vähentyvät yleensä keski-iän jälkeen. Pääsääntöisesti luomet ovat hyvänlaatuisia, mutta joskus ruskealuomet voivat muuttua melanoomaksi eli ihosyöväksi.

  •  Hyvänlaatuinen luomi on yleensä joko lähes ihon tasolla oleva läiskä tai vaalea koholla oleva ”nappula”. Syöpäluomi taas on yleensä kirjava ja tummuva eivätkä luomen reunat ole tasaiset. Melanoomariskin vuoksi luomien ulkonäköä kannattaa seurata. Jos luomi alkaa kutista, vuotaa verta tai muuttaa nopeasti väriään, muotoaan tai kokoaan, sitä kannattaa käydä näyttämässä ihotautilääkärille.

Terveitä luomia ei sen sijaan kannata turhaan poistaa.

Turhaa luomien leikkaamista kannattaa välttää, sillä joskus arvet voivat olla pahempi haitta kuin alkuperäinen ihomuutos. Arven liikakasvu voi tulla hyvin vähäisestäkin ihon loukkaantumisesta ja kehittyä esimerkiksi hyvänlaatuisen ihokasvaimen poistoarpeen.

 Ikä lisää vaarattomia ihomuutoksia

Ikä tuo mukanaan myös vaarattomia ihomuutoksia ja luomia. Ne voivat aiheuttaa joillekin kosmeettista haittaa, jolloin niitä voidaan poistaa. Ns. rasvasyylät ja nuppineulanpään kokoiset kirsikkaluomet lisääntyvät iän myötä. Ne eivät ole vaarallisia eivätkä vaadi varsinaista hoitoa, mutta itsestään ne eivät häviä.

  • Rasvasyylät kasvavat rosoisina kasvaimina ihon pintakerroksessa. Niiden väri vaihtelee vaaleanruskeasta mustaan. Läpimitta rasvasyylillä voi olla useitakin senttejä. Rasvasyyliä poistetaan tarpeen vaatiessa terävällä kyretillä tai jäädyttämällä nestetypellä. Kirsikkaluomia voidaan poistaa helposti väripulssilaserilla.

Muita hyvänlaatuisia ihokasvaimia ovat pienet, varrelliset ihopolyypit, joita aikuisilla esiintyy monesti kaulalla tai kainaloissa. Niitä voidaan poistaa terävillä saksilla tai jäädyttämällä nestypellä.

Ihosyöpäriski kasvaa aurinkoa palvomalla

Ihosyövät esiintyvät yleisimmin aurinkoa saaneilla ihoalueilla. Aurinkokeratoosi on lievä ihosyövän esiaste, jonka voi helposti sekoittaa tavalliseen ihottumaan.

  • Aurinkokeratoosi esiintyy tavallisesti kasvoissa ja muilla auringolle alttiina olevilla ihoalueilla. Se saattaa olla aluksi punertava, pikku hiljaa suureneva laikku. Ajan mittaan se muuttuu hilseileväksi ja paksuksi.

Aurinkokeratoosi voidaan hoitaa kuorivalla voiteella tai jäädyttää nestetypellä. Laajempia alueita voidaan hoitaa myös valoaktivaatiohoidolla.

Tyvisolusyöpä esiintyy tavallisesti myös kasvoissa vanhemmilla henkilöillä.

  •  Tyvisolusyöpää tulisi epäillä, jos esim. kasvoissa oleva. näppy alkaa sitkeästi haavautua tai rupeutua eikä lopullista paranemista tapahdu. Tällaiselta alueelta kannattaa ottaa koepala, jolla taudinmääritys varmistetaan.

Tyvisolusyöpä ei onneksi yleensä lähetä etäpesäkkeitä, mutta paikallisen leviämisvaaran vuoksi se kannattaa poistaa ajoissa.

 

Jutun asiantuntijana on ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Saara Huovinen

Terveystalo Pulssista Turusta.

Kommentoi