Terveyt kaikil

MAINOSBLOGI | Terveyt kaikil

Silmät kannattaa suojata auringossa terveyden ja mukavuuden vuoksi

Kesällä on ihana nauttia auringon valosta ja lämmöstä. Päivänpaisteessa on kuitenkin hyvä muistaa suojata silmät ylimääräiseltä rasitukselta. Kesällä erityisesti veneillessä, jolloin UV-säteilylle altistuu enemmän, on silmien riittävästä suojauksesta syytä pitää huolta.

Aurinkolasit ovat Iso plussa terveydelle

Aurinkolasit ehkäisevät yleisiä silmäsairauksia ja suojaavat herkkää silmänympärysihoa, kertoo Terveystalo Turku Aninkaisten silmätautien erikoislääkäri Taru Hakala.

– Auringonvalolla on vaikutusta esimerkiksi kaihin ja ikärappeuman kehityksessä. Lisäksi aurinko voi aiheuttaa pinnallisia muutoksia silmän pinnassa. Tällaisia ovat esimerkiksi siipikalvo, jossa silmän valkoisen osan päällä olevaan sidekalvoon tulee ylimääräistä kasvua. Siristellessä ohuessa ihossa alkaa helposti vähitellen näkyä ylimääräisiä juonteita ja ryppyjä. Aurinkolasit suojaavat ihoa paitsi vanhenemiselta myös ennen kaikkea ihosyövältä.

– Iho on silmäluomilla erittäin ohut ja siksi altis vaurioitumaan. Silmäluomet ovat hyvin tyypillinen paikka basalioomalle eli tyvisolusyövälle.

Lapset erityisen alttiita auringolle

Lapset ovat aikuisia alttiimpia auringolle. Tämä johtuu osaksi siitä, että lapset viettävät usein enemmän aikaa ulkona kuin aikuiset. Vanhempien tehtävänä on suojata lasten silmät aurinkolaseilla ja hatulla, jotka samalla suojaavat lasta myös auringonpistokselta ja huonolta ololta.

– Liika auringonvalolle altistuminen ei aiheuta silmissä akuutteja oireita. Pitkäaikaisen altistumisen aiheuttamat sairaudet näkyvät usein vasta keski-iässä tai myöhemmin. Poikkeuksena on lumisokeus, jossa voimakkaan UV-säteilyn vuoksi silmän sarveiskalvo vaurioituu ja aiheuttaa kipua. Lumisokeus paranee oikealla hoidolla eikä aiheuta yleensä pysyvää haittaa.

– Jos huomaa näön alentuneen tai poikkeavuuksia ihossa, oli ollut auringossa tai ei, kannattaa aina hakeutua lääkärin vastaanotolle.

3 vinkkiä silmien suojaamiseen auringossa

• Käytä aurinkolaseja, joissa on täysi UV-suojaus
• Parhaiten näkyvältä valolta ja häikäisyltä suojaavat eri ruskean sävyiset lasit, kuten pronssi tai kupari.
• Käytä tarvittaessa isolieristä hattua tai isoa lippalakkia

Artikkelin asiantuntijana silmätautien erikoislääkäri Taru Hakala Terveystalo Turku Aninkaisista

Kommentoi