Terveyt kaikil

MAINOSBLOGI | Terveyt kaikil

Seijan tarina: Olkapää kuntoon ja takaisin töihin

Turkulainen Seija Vehviläinen kaatui syksyllä portaikossa. Olkapään vauriot vaativat leikkausta, mutta nopean hoidon ansiosta Seija pääsi kuntoutumisen alkuun ja mielessä siintää jo pääsy takaisin työmaalle.

Se ei olisi huonompaan saumaan voinut sattua. Meyerin telakalla Turussa konehuonesiivojana työskentelevä Seija Vehviläinen, 59, oli vasta toipumassa oikean olkapäänsä vammasta, kun hän kaatui rappusissa ja teloi pahasti toisen olkapäänsä.

– Olisiko kengänkärkeni ottanut kiinni rapun reunaan, sillä kompastuin, ja vasen olkapääni ruhjoutui rytäkässä, Vehviläinen kertoo.

Haveri sattui torstaina, ja viikonlopun hän kuunteli kotona kipeää olkaansa. Kun kipu ei ottanut laantuakseen, hän lähti heti alkuviikosta lääkäriin. Telakan työterveyslääkäri tutki olan, selvitti tapaturmavakuutusasiat jatkohoitoa varten ja lähetti Vehviläisen pikaisesti Terveystaloon lisätutkimuksiin ja magneettikuvaan.

Kuvantamisella on tällaisten vammojen diagnosoinnissa keskeinen rooli.

– Kun magneettikuvaan tai röntgeniin pääsee nopeasti esimerkiksi ensimmäisen lääkärikäynnin yhteydessä, diagnoosi ja hoitosuunnitelma saadaan tehtyä viivyttelemättä, ja leikkausaika varattua tarvittaessa saman tien, sanoo Seija Vehviläisen vain pari viikkoa tapaturmasta leikannut ortopedi Kalle Rahi Terveystalo Pulssista.

Magneettikuvien perusteella Rahi totesi, että Vehviläisen oireet sopivat olkapään sisäkiertolihaksen täydelliseen repeämään. Se on vaiva, joka täytyy hoitaa kiireesti.

– Jos lihas vetäytyy, olkapään toimintakykyä ei saada enää entiselleen. Seijalla oli onnea matkassa, sillä hänen työterveyslääkärinsä tunnisti pikaista leikkausapua vaativan repeämän. Hoitoketjun alkupää ansaitsee asiantuntemuksestaan ja ripeydestään isot kehut, ortopedi kiittää.

 

Vehviläisen työinto ei ole laantunut sairaslomalla
Vehviläisen työinto ei ole laantunut sairaslomalla

Nopeasti hyvään hoitoon

Tammikuussa Seija Vehviläisen vasen käsi oli vielä kantositeessä – leikkaus meni hyvin, ja leikattu olka on kivuton.

– Olka liikkuu jo jonkin verran, ja tunnen, että kädessäni on puristusvoimaa. Sain ohjeeksi liikutella sormia, rannetta ja kyynärpäätä. Kolmen viikon päästä minulla on treffit fysioterapeutin kanssa.

Fysioterapia käynnistyy varovasti, mutta pikkuhiljaa Vehviläinen aloittaa lihasvoimaharjoitteet.

– Kuntoutuksen tavoitteena on palauttaa olan kaikki luonnolliset liikelaajuudet ja lihasvoima. Harjoitukset on välttämätöntä tehdä oikein, fysioterapeutin avulla. Vääränlaisella treenauksella tehdään olalle hallaa, Kalle Rahi täsmentää.

Lukemattomia vastaavia leikkauksia tehneelle ortopedille Vehviläisen hoitoprosessi oli ilon aihe.

– Olen nähnyt etenkin olkapään vammoissa paljon sellaista, että potilasta jumppautetaan ensin jopa pari kuukautta ennen kuin todetaan, että tilanne ei muutu. Olkapään tapaturmaisen jännerepeämän hoitotulokset ovat aina sitä paremmat, mitä aiemmin vamma päästään korjaamaan, Rahi painottaa.

Takaisin töihin

Seija Vehviläinen odottaa jo malttamattomana olkansa kuntoutumista ja sairausloman loppumista.

– Työintoni ei ole tapaturmasta miksikään laantunut. En haluaisi vielä tässä iässä jäädä sairauksien vuoksi pois työelämästä.

Vehviläinen on viestittänyt työnantajalleen hoitonsa ja toipumisensa käänteistä aina tarpeen mukaan, ja tämäkin toivoo työntekijän palaavan pian takaisin töihin. Myös Kalle Rahi uskoo, että huolella toteutettu hoito on aina valtava etu myös työnantajalle.

– Oikea-aikaiset toimenpiteet säästävät työnantajalta selvää rahaa, ja joskus – myös Seija Vehviläisen tapauksessa – työntekijän työkyvyn. Tavoitteena on, että Seija palaa työaskareidensa pariin entisenveroisessaan kunnossa.

Siihen luottaa myös toipilas itse.

– Näille käsille on vielä paljon työtä tehtävänä.

Terveystalossa pääset nopeasti hyvään hoitoon. Varaa aika osoitteessa www.terveystalo.com tai p. 030 6000.

Ortopedi Kalle Rahille voit varata ajan verkkosivuillamme.

Kommentoi