Terveyt kaikil

MAINOSBLOGI | Terveyt kaikil

Makkaroita mummojen säärissä – Tiesitkö tämän suonikohjuista?

Kevät kolkuttelee ovella lyhentäen pikkuhiljaa housun punttia ja hameen helmaa. Millaiset kintut sinun vaatekerrostesi alta paljastuvat? Verisuonikirurgi Pekka Kuukasjärvi Terveystalosta vastaa neljään väittämään suonikohjuista ja niiden hoidosta.

Suonikohjut ovat vain iäkkäiden vaiva, makkaroita mummojen säärissä.

Väärin. Suonikohjut ovat yleinen vaiva, niistä kärsii arviolta kolmasosa Suomen aikuisväestöstä. Tavallisimmin kohjut ovat keski-ikäisten riesa, mutta niitä esiintyy nuoremmillakin.

Suonikohjut johtuvat laskimoverenkierron vajaatoiminnasta. Ne syntyvät, kun laskimoläppä ja -seinä antavat periksi ja suoni pääsee pullistumaan. Pullistuma näkyy kohjuna suonen ollessa lähellä ihoa.

Suonikohjujen syntyä ei voi estää.

Oikein. Perintötekijöillä on suuri merkitys suonikohjujen syntyyn, joten ennaltaehkäisy on vaikeaa. Ylipainon välttäminen on yksi keino pyrkiä estämään suonikohjuja. Ylipainon lisäksi naisilla synnytykset lisäävät suonikohjujen todennäköisyyttä. Sen sijaan esimerkiksi seisomatyön, tupakoinnin tai alkoholin käytön yhteyttä pintalaskimoiden vajaatoimintaan ei ole osoitettu.

Sääret4 Sääret5 Sääret1

Suonikohjukipuja ei voi helpottaa.

Väärin. Suonikohjut voivat aiheuttaa särkyä, turvotusta, ihottumaa ja suonenvetoa sääriin. Kipuja ja turvotusta voi ehkäistä muun muassa kevyillä kävelylenkeillä. Istuessa jalat kannattaa nostaa koholle, jotta veri pääsee kiertämään ja turvotus helpottaa. Monet hyötyvät myös tukisukista, mutta on huomattava, että tukisukat eivät koskaan korjaa perusvikaa.

Suonikohjujen hoito vaatii aina leikkauksen.

Väärin. Nykyaikaisilla hoitomenetelmillä niistä pääsee eroon vaivattomasti ilman leikkausta, pitkää sairaslomaa ja arpia.

Oireinen suonikohjutauti tutkitaan ultraäänellä ja hoitomenetelmät valitaan sen perusteella. Terveystalossa suonikohjuja hoidetaan ultraääniohjatulla vaahtohoidolla ja lämpökatetrihoidoilla. Toimenpiteet tehdään joko vastaanottohuoneessa tai toimenpidehuoneessa paikallispuudutuksessa. Kestoltaan hoidot ovat puolesta tunnista puoleentoista tuntiin riippuen laajuudesta ja käytetystä menetelmästä.

Suurimmalle osalle riittää kertahoito, mutta hoitokokonaisuuteen kuuluu automaattisesti kaksi käyntiä. Toimenpiteet eivät aiheuta juurikaan haavoja. Lämpökatetrihoidossa tehdään yksi pieni 2–3 millimetrin pistohaava, muutoin pelkkiä neulanpistoja. Uusien hoitomenetelmien ansiosta perinteiseen suonikohjuleikkaukseen tarvitsee turvautua enää äärimmäisen harvoin.

 

Asiantuntijana on Thorax- ja verisuonikirurgian erikoislääkäri Pekka Kuukasjärvi Terveystalosta

Kommentoi