Allergisesta nuhasta kärsivät ovat tänä vuonna kovilla. Jo helmikuussa siitepölytiedote kertoi, että Lounais-Suomessa on ilmassa lepän siitepölyä. Nyt huhtikuussa allergiakausi on siis jo pitkällä ja on odotettavissa, että siitepölyjä on ilmassa pitkälle syksyyn, jopa lokakuun loppuun asti.

Nenä tukossa tai vuotaa, kutisee, aivastuttaa, silmät oireilevat? Allerginen nuha on nenän limakalvojen allerginen tulehdussairaus, jossa nenän limakalvot turpoavat. Useimmiten oireilu johtuu siitepölyistä, mutta myös eläinten, ravinnon ja työperäisten kautta altistuneiden määrä on kasvamassa.
Allerginen nuha on yleisin allergian muoto ja läntisen pallonpuoliskon yleisin krooninen sairaus.
Sitä sairastaa Suomessa kaupunkilaisväestöstä jopa kolmannes, joista suurin osa hoitaa itseään vielä huonosti. Lisäksi väestöstä noin 10 % sairastaa kroonista ei-allergista nuhaa. Allergisten sairauksien määrä on viimeisen 30-40 vuoden aikana moninkertaistunut ja ainakaan toistaiseksi kasvuvauhdissa ei ole näkyvissä hidastumista.

Punainen limakalvo on rauhallinen, näkyvillä ei ole eritettä, turvotusta tai märkäistä vuotoa.
Hoito käyntiin ajoissa
Lieväoireinen tarvitsee lääkitystä harvemmin, mutta vaikeista oireista kärsiviä potilaita tulee hoitaa jatkuvasti. Allergisen nuhan hoidossa onkin tärkeää hyvä ennakointi ja hoidon aloittaminen jo ennen allergiakauden alkua.
Allergisen nuhan tavanomaisia lääkityksiä ovat nenänsisäiset kortisonisumutteet, antihistamiinit sekä nenän ja silmien antihistamiinipaikallisvalmisteet. Lääkäri arvioi tarvittaessa millaisella lääkeyhdistelmällä allergiaoireita kannattaa hoitaa, mutta esimerkiksi kortisonia ja antihistamiinia sisältävällä yhdistelmänenäsumutteella saadaan hoidettua useimmat oireilijat ilman tarvetta tableteille tai muille suihkeille tai tipoille. Lääkkeettömässä hoidossa nenää voi huuhdella suolavesiliuoksella esimerkiksi nenäkannun avulla.
Siedätyshoidolla oireet tehokkaasti kuriin
Siedätyshoito on erittäin tehokas apu allergiaan, sen avulla potilas parhaimmillaan pääsee irti muusta lääkityksestä tai lääkekäyttö merkittävästi vähenee. Siedätyshoito on suositeltavaa aloittaa syksyllä, mutta päätös siedätyshoidosta kannattaa kuitenkin tehdä jo nyt, kun allergia-asiat ovat mielen päällä.
Siedätyshoitoa annetaan sekä pistoshoitona että kielenalushoitona, heinien (timotei) kielenalushoitoon käytetään tabletteja ja koivun (lehtipuut) kielenalushoitoon liuosta.

Allerginen nuha ennustaa astman puhkeamisesta
Allergista nuhaa hoitaessa on hyvä ajatella, että allerginen nuha on kuin astma nenässä. Nuhan ja astman välistä yhteyttä on seurattu isossa länsieurooppalaisessa tutkimuksessa 6 500 potilaalla yhdeksän vuoden ajan. Allerginen nuha lähes nelinkertaisti astman todennäköisyyden. Tulos herättää ajatuksen, että tehokkaalla varhaisella nenän hoitamisella ja aikaisella immunoterapialla voidaan ennaltaehkäistä astmaa – aktiivinen hoito siis kannattaa.
Allergia heikentää elämänlaatua
Vaikka jatkuvasti lisääntyvä allerginen nuha ei ole vaarallinen sairaus, se vaikuttaa merkittävästi sosiaaliseen elämään, koulunkäyntiin ja työtehoon. Allergisen nuhan vaikutuksia helposti aliarvioidaan, mutta WHO:n mukaan allerginen nuha vaikuttaa elämänlaatuun merkittävämmin kuin keskivaikea astma. 80 prosentilla allergisesta nuhasta kärsivistä oireet häiritsevät päivittäisiä aktiviteetteja ja 70 % kärsii huonosta unesta.
Asiantuntijana korva- nenä ja kurkkutautien erikoislääkäri Niklas Lindblad, Terveystalo Turku
Seuraa ajantasaista siitepölytilannetta osoitteessa www.siitepoly.fi
Kommentoi