Terveys

TERVEYS | Turun Sanomat |

Ylipainosta johtuva rasvamaksa on Suomen yleisin maksasairaus

Ylipainosta johtuva rasvamaksa uhkaa suomalaisten maksaa jo alkoholia enemmän. Joka neljännen suomalaisen aikuisen maksa on rasvoittunut.

Munuais- ja maksaliitto muistuttaa Maksaviikolla 8.5.–13.5., että elintapoihin liittyvät maksasairaudet lisääntyvät jatkuvasti.

Normaalipainon säilyttäminen on parasta rasvamaksan ehkäisyä, ja laihduttaminen sen tehokkainta hoitoa. Edetessään rasvamaksa voi johtaa pienellä osalla maksakirroosiin ja maksasolusyöpään.

Viimeisen 50 vuoden aikana maksasyöpään sairastuneiden miesten määrä on viisinkertaistunut ja naisten kaksinkertaistunut. Maksasolusyövän riski on sitä suurempi, mitä useampia metabolisen oireyhtymän osatekijöistä henkilöllä on.

Rasvamaksa ennakoi myös sydän- ja verisuonitautitapahtumia painosta riippumatta.
– Rasvamaksa on tärkeä todeta ajoissa, koska se etenee yleensä hitaasti ja sen kulkuun voidaan vaikuttaa elintapaohjauksella ja tarvittaessa lääkehoidolla. Jopa kirroosivaiheeseen edennyttä rasvamaksaa voidaan hoitaa vielä esimerkiksi lihavuusleikkauksella, kertoo sisätautiopin professori Hannele Yki-Järvinen Helsingin yliopistosta.

Oireita vasta myöhään

Maksan rasvoittuminen ei yleensä aiheuta oireita ennen kuin maksan toiminta on jo heikentynyt. Siksi se todetaan liian usein vasta myöhäisessä vaiheessa.

Varsinkin metaboliseen oireyhtymään ja tyypin 2 diabetekseen sairastuneiden maksan kunto olisi tutkittava säännöllisesti. Diabeteksen vuositarkastuksen yhteydessä olisi hyvä tutkia myös maksan toiminta.
– Osalle normaalipainoisistakin kehittyy rasvamaksa, mutta valtaosa sairastuneista eli 90 prosenttia on kuitenkin ylipainoisia. Kaikille lihavillekaan ei kehity rasvamaksaa ja alttius saada rasvamaksa on osin geneettistä. Suomalaisista noin 40 prosentilla on geeni, joka altistaa rasvamaksalle.

Liiku ja laihduta

Rasvamaksaa voi ehkäistä terveellisillä elintavoilla. Liikunnan lisääminen vähentää maksan rasvoittumista sellaisenaankin, mutta tärkeintä sen hoidossa on painonpudotus.

Ruokavaliosta kannattaa vähentää sokeria eli jättää karkit ja limut kauppaan. Tyydyttyneitä rasvoja kannattaa välttää.

Tärkeintä on kuitenkin vähentää päivän aikana saatavien kalorien määrää. Ihmedieetit eivät puhdista maksaa tai vähennä sen rasvoittumista.

Jos rasvamaksa on edennyt pitkälle, pelkkä elintapojen muutos ei enää riitä, vaan tarvitaan myös lääkehoitoa, äärimmäisessä tapauksessa jopa maksansiirtoa. Sairaalloinen lihavuus ja sydäntauti voivat olla esteenä maksansiirrolle.

Maksaviikkoa vietetään 8.5.–12.5. Turussa ohjelmassa on keskiviikkona yleisöluento, jossa gastroenterologi Karri Utriainen luennoi aiheesta ”Pidä huolta maksastasi”. Kokemuspuheenvuoron pitää Kari Ahde. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu. Turun kaupungin pääkirjaston Studio, 10.5. klo 18–20.

Näin pidät huolta maksastasi

  • Vältä ylipainoa ja liiku säännöllisesti.
  • Vähennä tai lopeta alkoholinkäyttö.
  • Varo virushepatiittia.
  • Noudata lääkkeiden annosteluohjeita.
  • Vältä varsinkin ulkomailta tuotuja luontaistuotteita ilman tuoteselostetta.
  • Poimi vain sieniä, jotka tunnistat syötäväksi.

Yksi vastaus artikkeliin “Ylipainosta johtuva rasvamaksa on Suomen yleisin maksasairaus”

  1. VHH

    EI se lihavuudesta johdu, vaan liiallisesta sokerin ja tärkkelyksen syömisestä. Ja lääkkeenä tutkitusti toimii vähähiilihydraattinen ruokavalio. Samalla paranee se metabolinen oireyhtymäkin, kun hyperinslulemia/insuliiniresistenssi paranee. Tästä on aivan selvä näyttö, mutta eihän sitä sovi myöntää kun on 40 vuotta annettu vääriä ravintosuosituksia.


Kommentoi