Terveys

TERVEYS | Turun Sanomat |

Vältä pikkujoulukauden allergiset reaktiot

Pikkujoulukauden juhlameikkejä suunnitellessa kannattaa luottaa tuttuihin meikkeihin. Myös tuoksuissa ja juhlajuomissa piilee allergisen reaktion mahdollisuus.

– Uusien meikkituotteiden kokeilut kannattaa ajoittaa johonkin muuhun ajankohtaan kuin juuri ennen juhlia. Ainesosista saattaa löytyä jotakin, joka saa ihon punoittamaan ja kutisemaan, sanoo asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

Kosmetiikassa yleisimpiä allergian aiheuttajia ovat säilöntä- ja hajusteaineet. Ärsytysoireet ovat kuitenkin allergiaoireita yleisempiä. Ärsytysoireita syntyy, kun käytetään esimerkiksi liian voimakkaita tuotteita kuten kuorivia kasvonaamioita.

Tuoksuva vartalovoide, tuoksuva deodorantti, tuoksuvat kasvotuotteet sekä hiustuotteet ja parfyymia päälle, syntyy tuoksucocktail, joka voi jollekin juhlijalle aiheuttaa ikäviä oireita. Joukossa tuoksut tiivistyvät. Tämäkin on hyvä muistaa juhlavalmisteluissa, niin jokainen voi nauttia pikkujouluista.

Glögit sisältävät erilaisia mausteita, joista voi tulla allergiaoireita. Punainen väriaine karmiini, jota lisätään joihinkin juomiin, voi aiheuttaa vakavan allergisen reaktion. Turvallisin vaihtoehto allergiselle on kirkas viina.

Lähde: Allergia-, iho- ja astmaliitto ry

Kommentoi