Terveys

TERVEYS | Turun Sanomat |

Väitös: Rasvamaksa kaksinkertaistaa eteisvärinän riskin

Alkoholin käyttöön liittymätön rasvamaksa altistaa sydämen eteisvärinälle, osoittaa suomalaisväitös. Riski on noin kaksinkertainen verrattuna henkilöihin, joiden maksa ei ole rasvoittunut.

Rasvamaksa on tutkimuksen perusteella jopa suurempi riski kuin verenpainetauti, jota on perinteisesti pidetty keskeisenä eteisvärinän kehittymisessä. Lisäksi tutkimuksessa havaittiin yhteys eteisvärinän ja maksan toimintaa heikentävän sidekudosmuodostuksen eli fibroosin välillä.

Lääketieteen lisensiaatti Aki Käräjämäen väitöstutkimuksessa seurattiin 16 vuoden ajan noin tuhatta pohjoissuomalaista keski-ikäistä henkilöä. Tutkimus oli osa Oulun yliopiston sisätautiklinikan perustamaa OPERA-tutkimusta.

Sepelvaltimotaudin, aivohalvauksen ja tyypin 2 diabeteksen riski kasvoi tutkimuksessa vain niillä henkilöillä, joilla on sekä alkoholiin liittymätön rasvamaksa että metabolinen oireyhtymä.

Uutta tietoa syistä

Tutkimuksessa havaittiin, että muun muassa lääke- ja energia-aineenvaihduntaa säätelevän Pregnane X -nimisen reseptorin aktivaatio muutti terveiden nuorten ihmisten maksan rasva-aineenvaihduntaa tavalla, joka saattaa altistaa rasvamaksataudin vaikeimmille muodoille.
– Löydös on mielenkiintoinen, koska tiedämme, että kymmenet, jopa sadat eri lääkeaineet, luontaistuotteet ja ympäristökemikaalit aktivoivat kyseistä reseptoria. Näin ollen ympäristön kemikalisoituminen saattaa lisätä maksan kolesterolien tuotantoa ja vaikuttaa alkoholin käyttöön liittymättömän rasvamaksataudin kehittymiseen, Käräjämäki pohtii.

Suomessa jopa noin miljoona henkilöä sairastaa alkoholin käyttöön liittymätöntä rasvamaksaa. Yleisin rasvamaksan syy on vyötärölihavuus.

Lihavuuden lisääntyessä sairastuneiden määrän uskotaan jatkavan kasvuaan. Painonhallinta ja eläinperäisten rasvojen välttäminen ovat hoidon kulmakiviä.

3 vastausta artikkeliin “Väitös: Rasvamaksa kaksinkertaistaa eteisvärinän riskin”

 1. Sokeri on tabu

  Terveelliseksi uskoteltu hedelmäsokeri eli fruktoosi aiheuttaa maksan rasvoittumista samalla tavalla kuin haitalliseksi todettu etanolikin eli alkoholi. Fruktoosi palaa maksassa samassa prosessissa etanolin kanssa tuottaen huonoja rasvoja. Tavallinen ruokosokeri eli sakkaroosi pilkkoutuu ruuansulatuksessa fruktoosi- ja glukoosimolekyyleiksi. Fruktoosi kuormittaa maksaa (esim. rasvamaksa) ja glukoosi haimaa (esim. diabetes) kaiken muun haitan lisäksi.


 2. Suositusten mukaan

  Lihavuus ei aiheuta rasvamaksaa, vaan liiallinen sokerin (fruktoosin) syönti, ja tilanteen pahentuessa myös tärkkelys (glukoosi) lisää maksan rasvoittumista. Tutkimusnäyttö on aivan selvä. Lihavuus tulee siinä samalla, ovat molemmat hyperinsulemian ja insuliiniresistenssin oireita (METS).
  Toki myös tutkimuksessa havaitut seikat saattavat edesauttaa sairauden syntymistä ja ennenkaikkea ovat riskitekijä, mutta ovat näpertelyä metabolisen oireyhtymän rinnalla. Kiittää saamme ravintosuosituksia tästäkin sairaudesta.


 3. Jonna

  Juuri kuten edelliset kommentoijat tiesivätkin, fruktoosi on suurin syy. Eläinperäisiä rasvoja ei ole mitään syytä välttää.


Kommentoi