Terveys

TERVEYS | Turun Sanomat |

Tutkimus: Polven nivelrikko vaanii pitkiä miehiä

Keskimääräistä suurempi pituus lisää polvinivelrikon riskiä, osoittaa tuore väitöstutkimus. Löytö vahvistaa käsitystä biomekaanisten tekijöiden tärkeydestä nivelrikon synnyssä. Myös perimä on tärkeä taustatekijä.

Lääketieteen lisensiaatti Maiju Wellingin Oulun yliopistossa tekemässä väitöstutkimuksessa tutkittiin nivelrikon esiintyvyyttä ja riskitekijöitä kolmessa suomalaisaineistossa. Erityisesti kaikkein pisimmät, korkeimpaan neljännekseen kuuluvat saivat keskimääräistä useammin polvinivelrikkodiagnoosin. Yhteys oli voimakkaampi miehillä, mutta näkyi myös naisilla.

Nivelrikon tunnettuja biomekaanisia altistajia ovat esimerkiksi erilaiset vammat, ylipaino, nivelten virheasennot sekä työn tai urheilun aiheuttama kuormitus.

Ympäristötekijöiden lisäksi perintötekijöillä on merkittävä vaikutus nivelrikon syntymiseen. Tutkimuksessa löydettiin Terveys 2000 –aineistosta useita polvinivelrikolle altistavia geenejä.

Polvinivelrikkoon ei ole parantavaa hoitoa. Nivelrikkopotilaita kannustetaan harrastamaan sopivaa liikuntaa. Ylipainoisilla potilailla laihduttaminen helpottaa oireita. Tarvittaessa käytetään kipulääkkeitä ja pitkälle edenneessä taudissa tekonivelkirurgiaa.

Kommentoi