Terveys

TERVEYS | Turun Sanomat |

Tutkimus: Nirson lapsen ruokavaliossa voi olla puutteita

Erilaiset syömiskäyttäytymisen piirteet, kuten myönteinen suhtautuminen syömiseen tai valikoivuus, vaikuttavat lasten ateriarytmiin ja ruokavalion terveellisyyteen, kertoo tuore suomalaistutkimus. Varsinkin valikoivasti syövän lapsen vanhempien on tärkeää huolehtia ruokavalion monipuolisuudesta.

Itä-Suomen yliopiston biolääketieteen yksikössä toteutetussa tutkimuksessa selvitettiin syömiskäyttäytymisen eri piirteiden vaikutuksia ateriarytmiin ja ruoka-aineiden käyttöön kuopiolaisilla 6–8-vuotiailla lapsilla.

Lapset, joilla oli myönteinen suhtautuminen syömiseen ja jotka nauttivat erilaisista ruoista, söivät useammin pääaterioita, eli aamupalan, lounaan ja päivällisen, kuin valikoivammin syömiseen suhtautuvat lapset. Valikoivammin ruokaan suhtautuvat lapset söivät vähemmän kasviksia, viljatuotteita, lihaa ja juustoa kuin ne, joilla oli myönteisempi suhtautuminen syömistä kohtaan ja jotka nauttivat enemmän syömisestä.

Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että tietyt syömiskäyttäytymisen piirteet lapsilla, kuten voimakas syömisen halu, voivat lisätä ylipainon riskiä. Painonhallinnan ongelmat voivat jatkua aikuisiällä, sillä syömiskäyttäytymisen piirteiden on myös todettu säilyvän lapsuudesta aikuisikään.

Toisaalta niillä lapsilla, jotka nauttivat syömisestä ja joilla on muita voimakkaampi syömisen halu, ruokavalio on todennäköisesti monipuolisempi ja siten terveellisempi kuin lapsilla, jotka ovat kovin valikoivia ruokansa suhteen.

Ota lapsi avuksi keittiöön

Valikoivasti syövillä lapsilla ruokavalio saattaa jäädä suppeaksi ja kasvua edistävien ravintoaineiden saanti niukaksi. Näiden lasten vanhempien olisi hyvä tunnistaa tämä piirre lapsessaan, koska valikoivasti syövän lapsen ruokavalion laajentaminen voi vaatia erityistä vaivannäköä.

Lapsi oppii yleensä pitämään uusista mauista ja ruoka-aineista, kun vanhemmat näyttävät itse esimerkkiä ja tarjoavat säännöllisesti uusia makuja. Lapsi kannattaa myös ottaa avuksi keittiöön esimerkiksi perheen salaattivastaavaksi, jolloin kasviksia saattaa eksyä puolivahingossa pienen apulaisen suuhun.

Jos lapsen syömiskäyttäytymisessä on vanhempia huolestuttavia piirteitä, niistä kertominen voi auttaa terveydenhoitajaa tunnistamaan lapsen ruokavaliosta mahdollisia ongelmakohtia.

Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimukseen liittyvät tulokset julkaistiin äskettäin Appetite-lehdessä.

Kommentoi