Terveys

TERVEYS | Turun Sanomat |

Turun yliopistossa kartoitetaan aivotutkimuksella lihavuuden riskitekijöitä

Turun PET-keskuksen tutkijat haluavat selvittää, ennustavatko jotkut tekijät ihmisen aivoissa tai kehossa lihomista tulevaisuudessa. Koehenkilöiksi etsitään opintojen varhaisvaiheessa olevia yliopisto-opiskelijoita.

Tiedetään, että esimerkiksi vanhempien ylipaino ja kakkostyypin diabetes ennustavat lapsen lihavuutta.
– Nyt haluamme mennä syvemmälle ja selvittää, löytyykö ihmisen aivoista tai kehosta tekijöitä, jotka ennustavat tulevaa lihomista, sanoo tutkijalääkäri Tatu Kantonen.

Tutkijat hakevat parhaillaan vapaaehtoisia koehenkilöitä käynnissä olevaan tutkimusprojektiin.
– Opiskelun aloitus on iso muutos, joka voi altistaa riskitekijöille. Haluamme löytää koehenkilöitä, jotka voivat sitoutua tutkimukseen muutamaksi vuodeksi. Valitsimme kohderyhmäksi varhaisvaiheen opiskelijat siksikin, että he yleensä pysyvät paikkakunnalla jonkin aikaa, kertoo tutkijalääkäri Laura Pekkarinen.

Tutkimukseen toivotaan osallistujiksi sekä henkilöitä, joilla on lihavuuden tunnettuja riskitekijöitä että henkilöitä, joilla riskitekijöitä ei ole.
– Tutkimuksissa mitataan esimerkiksi koehenkilöiden aivojen ja kehon sokeriaineenvaihduntaa, aivojen välittäjäaineita ja kehon koostumusta. Näin voimme yhdistellä erilaisia tietoja ja saamme monipuolisen käsityksen henkilöiden riskiprofiilista, Kantonen toteaa.

Aikaisemmin vastaavissa aivotutkimuksissa on todettu, että vaikea lihavuus voi muuttaa aivojen toimintaa ja vähentää syömisestä saatavaa nautintoa. Nyt tutkijat haluavat selvittää, näkyvätkö muutokset aivoissa jo ennen kuin ihmiset lihovat.
– On tärkeää puuttua riskitekijöihin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Liikkumiseen ja syömiseen liittyvät tavat syntyvät usein jo varhaislapsuudessa. Tapoja on helppo muodostaa, mutta vaikea muuttaa, Pekkarinen sanoo.

Lisätietoja tutkimukseen osallistumisesta.

Lähde: Turun yliopisto

Kommentoi