Terveys

TERVEYS | Ossi Rajala |

Turkulaisten hampaita voidaan kohta hoitaa autossa

Turkulaisten lasten, nuorten ja vanhusten hampaita voidaan kohta hoitaa autossa, jos hyvinvointitoimialan uudet säästötoimet toteutuvat. Ideana on se, että koulun tai vanhainkodin pihalle tulisi auto, jossa voitaisiin tehdä esimerkiksi hammastarkastuksia.

– Liikkuva hoitoyksikkö olisi oiva apu. Sen avulla vältettäisiin esimerkiksi lasten kuljetukset hammashoitoon. Yritämme kaikkemme tehdä asiakaslähtöisiä palveluja, johtava ylihammaslääkäri Minna Kinnarinen kertoo.

Vastaavasta autojärjestelystä on saatu Turun mukaan hyviä kokemuksia esimerkiksi Helsingissä.

Suun terveydenhuollon liikkuva yksikkö on yksi suunnitelma monien muiden säästöihin tähtäävien toimien joukossa. Turun sosiaali- ja terveyspalveluita varten on kerätty yli 300 erilaista toimenpidettä, joilla tähdätään rahan säästämiseen ja palveluiden tehostamiseen.

Muihin hyvinvointitoimialan toimenpiteisiin kuuluvat muun muassa sähköiset konsultaatiot eli esimerkiksi lääkärin kuuleminen videoyhteyden kautta.

Lisäksi päiväkoteihin halutaan tehostettuja pienryhmiä maahanmuuttajataustaisille lapsille, jotta he oppisivat suomea paremmin ja puheterapian tarve vähenisi. Ruotsinkielisiä sosiaali- ja terveyspalveluja aiotaan yhdistää Turunmaan sairaalaan.

Toimenpidelistalla on myös kotihoidon ulkoistaminen yhden alueen osalta.

Poliittisia päätöksiä näistä säästö- ja tehostamistoimenpiteistä ei vielä ole, mutta päätöksiä on tarkoitus tehdä viimeistään syksyllä, kun ensi vuoden talousarvio hyväksytään. Sosiaali- ja terveyslautakunta käy toimenpiteistä lähetekeskustelun huhtikuun lopussa.

Kommentoi