Terveys

TERVEYS | Turun Sanomat |

Tuoksuherkän elämää voi helpottaa pienillä teoilla

Tuoksuton viikko -kampanja nostaa jälleen esiin tuoksuherkkyyden.

Julkinen liikenne, ravintolat ja baarit sekä teatterit ovat paikkoja, joissa tuoksuherkät saavat useimmiten oireita, kertoo Allergia-, iho- ja astmaliiton tutkimus. Vahvasti tuoksuherkät joutuvat välttelemään jopa kauppakeskuksia, sillä monet tuotteet tuoksuvat voimakkaasti. Eniten oireita aiheuttavat haju- ja partavedet, tuoksukynttilät, hiuslakat sekä voimakkaasti tuoksuvat kukat.

Allergia-, iho- ja astmaliiton tänä syksynä julkaiseman tutkimuksen mukaan Suomessa on puoli miljoonaa vahvasti tuoksuherkkää. Oireita tuoksuista saa lähes kaksi miljoonaa suomalaista.
– Tuoksuttoman viikon tavoitteena ei ole tehdä maailmaa tuoksuttomaksi. Sen sijaan haluamme haastaa niin yksityisiä ihmisiä kuin julkisia tiloja ja yrityksiä ottamaan valinnoissaan huomioon tuoksuherkkien suuren joukon, viestintäpalvelujen johtaja Niki Alanko Allergia-, iho- ja astmaliitosta kertoo.

Tuoksuherkkyyden yleisimpiä oireita ovat nuha, päänsärky, silmäoireet ja pahoinvointi. Tuoksuherkkyys ei ole sama kuin hajusteallergia, joka tarkoittaa kosmetiikan hajusteiden aiheuttamaa kosketusallergiaa iholla.
– Pienillä teoilla jokainen meistä voi helpottaa tuoksuherkän elämää. Lempihajuvettä voi käyttää maltillisesti, tuoteasettelussa yritykset voivat huomioida myös tuoksuttoman reitin, ja tilatuoksut ovat täysin tarpeeton lisä, Alanko sanoo.

Tuoksutonta viikkoa vietetään 30.10.–12.11. neljättä kertaa. Lisää tietoa aiheesta saa kampanjasivustolla.

Yksi vastaus artikkeliin “Tuoksuherkän elämää voi helpottaa pienillä teoilla”

  1. Tavaratalo

    Voisi noista tavarataloista siirtää se kosmetiikkaosasto haisemasta sitä pääsisäänkäynnin vierestä johonkin kellariin tai yläkertaan, josta ne kemikaalit löytyy kyllä, mutta ei estä tuoksuyliherkkää asioimasta muilla osastoilla.


Kommentoi