Terveys

TERVEYS | Turun Sanomat |

Tipatonta tammikuuta viettävät kohtuukäyttäjät

Tipaton tammikuu houkuttaa varsinkin kohtuukäyttäjiä, kertoo Ehyt ry: teettämä kysely. Haastattelututkimuksessa niistä, jotka kertoivat yleensä juovansa alkoholia kerran kuussa tai harvemmin, 24 prosenttia oli viettänyt tipatonta. 2–4 kertaa kuukaudessa juovista tipatonta vietti 8 prosenttia.

Vuonna 2017 alkoholia käyttävistä henkilöistä kaikkiaan 16 prosenttia ilmoitti viettäneensä Tipattoman tammikuun.
– Luku on sama, kuin tammikuussa 2016. Näyttääkin, että tipattoman suosio säilyy vuodesta toiseen, Ehyt ry:n viestinnän suunnittelija Maaret Väkinen sanoo.

Yksi prosentti tipattoman aloittaneista lopetti kesken. 58 prosenttia Tipatonta tammikuuta viettäneistä jatkoi vielä helmikuun puolelle.

Terveyteen liittyvät syyt ovat kyselyn mukaan tärkein yksittäinen peruste ryhtyä viettämään tipatonta. Monella kyseessä on myös perinne – joka neljäs tipattomalla ollut kertoi kehittäneensä siitä itselleen tradition tai tavan. Tipaton on yhtä suosittu miesten ja naisten keskuudessa. 
 
Vuonna 2018 Tipattoman tammikuun teemana on ”vähästä kertyy paljon”. Teeman kautta keskusteluun nostetaan tissuttelu: esimerkiksi lasillinen viiniä päivässä on vuoden aikana jo 52 pullollista viiniä. Sosiaalisessa mediassa voi osallistua Tipaton-haasteeseen ja seurata keskustelua: #aikapaljon #tipaton.

Yksi vastaus artikkeliin “Tipatonta tammikuuta viettävät kohtuukäyttäjät”

  1. Arja Jylhä

    Mulla on koko vuosi tipaton en halua krapulaa itselleni sekin on joskus koettu mun puolesta joka kuukausi saa olla tipaton


Kommentoi