Terveys

TERVEYS | Lauri Seppälä |

Punainen liha on terveysriski

Jo 65 grammaa punaista lihaa päivittäin kasvattaa syöpäriskiä. Paljon punaista lihaa ja prosessoituja lihatuotteita syövillä on edessään todennäköisesti muita lyhyempi elämä.

Suomalaisten lihankulutus on kasvanut kasvisruokatrendistä huolimatta. Suomessa syödään vuodessa noin 80 kiloa lihaa henkeä kohden, kymmenen kiloa enemmän kuin 2000-luvun alussa. Eniten syödään sianlihaa, vuodessa noin 35 kiloa per henkilö.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran suosituksen mukaan punaista lihaa eli nautaa, sikaa ja lammasta sekä lihavalmisteita tulisi syödä korkeintaan 500 grammaa viikossa, eli käytännössä noin 70 grammaa päivässä.

Yhdysvaltain kansallisen syöpäinstituutin toukokuussa julkaistussa tutkimuksessa ilmeni, että eniten käsittelemätöntä punaista lihaa ja prosessoituja lihatuotteita syövien kuolleisuus on noin kolmanneksen suurempi kuin vähiten punaista lihaa syövän viidenneksen.

Syöpäriski kasvaa jo, kun punaista lihaa syödään 65 grammaa päivässä, selviää European Journal of Clinical Nutritionin elokuussa julkaisemasta katsauksesta.

Miehet syövät liikaa lihaa

Sukupuolten erot punaisen lihan kulutuksessa ovat mittavat. Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen arvioi, että miehet syövät viikossa lähes puoli kiloa liikaa punaista ja prosessoitua lihaa, kun taas naiset ovat lähellä suositusta.

Laatikaisen mukaan suomalaisten punaisen lihan kulutuksen pitäisi käytännössä tippua noin 30 prosenttia, eli 55 kilosta alle 40 kiloon.

Terveydelle haitallinen kulutus ei katoa, vaikka luiden paino huomioitaisiin laskelmissa, toteaa erikoistutkija Susanna Raulio Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.
– Finravinto-tutkimuksessa raportoitu lihan kulutus koskee luutonta lihaa, eli suomalaiset miehet kyllä syövät keskimäärin liikaa punaista lihaa ja lihavalmisteita. Yksilökohtaista vaihtelua on luonnollisesti runsaastikin, Raulio toteaa.

Vähennä tai vaihda vaaleaan

Terveysriskejä voi alentaa huomattavasti vähentämällä lihasyöntiä tai korvaamalla punaista lihaa valkoisella lihalla, kuten kalalla tai kanalla. Haitallisimpia tuotteita ovat lihajalosteet, kuten makkarat, kinkut, nakit, salamit ja pekonit.

Jos punaista lihaa käyttää, on jossain määrin perusteltua suosia suomalaista. Susanna Raulion mukaan kotimaisessa lihassa on vähemmän antibioottijäämiä kuin monessa ulkomaalaisessa.
– Samoin Suomessa markkinoilla olevassa rypsiporsaassa rasvan laatu on tavallista rehua syönyttä porsasta jonkin verran parempi. Muita merkittäviä eroja terveellisyydessä ei ole.

Tämä mättää punaisessa lihassa

  • Maailman terveysjärjestö WHO luokitteli vuonna 2015 prosessoidut lihatuotteet syöpävaaralliseksi ja punaisen lihan todennäköisesti syöpää aiheuttavaksi.
  • Lihan kypsennyksessä korkeissa lämpötiloissa syntyy karsinogeeneja, jotka linkittyvät suolistosyövän syntyyn.
  • Kaikki liha sisältää hemirautaa, joka on tutkimuksissa yhdistynyt sydän- ja verisuonitauteihin.
  • Asiantuntijoiden arvioiden mukaan prosessoidussa lihasta löytyvät nitraatit ja nitriitit aiheuttavat oksidatiivista stressiä, jonka seurauksena solut ovat vähemmän kykeneviä puolustautumaan vapailta radikaaleilta. Tämän seurauksena solut ikääntyvät nopeammin.
  • Elintarviketurvallisuusviraston Eviran suosituksen mukaan punaista lihaa eli nautaa, sikaa ja lammasta sekä lihavalmisteita tulisi syödä korkeintaan 500 grammaa viikossa eli käytännössä noin 70 grammaa päivässä.
  • Lähteet: Yhdysvaltain kansallinen syöpäinstituutti, Evira, WHO

Juttua on päivitetty 2.11. tarkentamalla kypsennyksen ja karsinogeenien suhdetta tietolaatikossa.

3 vastausta artikkeliin “Punainen liha on terveysriski”

  1. ak

    Miten ne karsinogeenit syntyvät lihapataan? En löytänyt yhtään todistetta että punainen liha itsessään olisi yhtään vaarallisempaa kuin vaikka valkoinen, paitsi tietysti väärin kypsennettynä.


    • Jürgen

      Ei ne karsinogeenit synny lihapataan mitenkään. Erikoisesti myös rinnastettiin prosessoitu lihajaloste ja ”oikea” liha. Luuletteko, että naudan file ja nakit ovat yhtä pahasta? No niinhän se on, että jäätelönsyönti lisää hukkumiskuolemia..


  2. Ei ole!

    Ei ole pätevää näyttöä punaisen lihan haitallisuudesta. Siis oikeaa tieteellistä näyttöä. Ei edes tuossa WHO:n enemmän poliittisessa, kuin tieteellisessä lausunnossa. WHO:n lausunto perustuu ”cherry picking” tyyliin poimitusta muutamasta hiiri- ja ihmistutkimuksessa, joissa ei näyttöä ollut. Yhtään tutkimusta, joissa punainen liha ei viitannut lisääntyneeseen syöpäriskiin, jätettiin pois. Ja näitä oli valtaosa.
    Tyypillisesti kalsiumin puutteessa oleville hiirille annettiin syöpää aiheuttavaa kemikaalia ja päälle valtava määrä lihaa ja kuukauden päästä tutkittiin suolia: ei syöpiä, mutta joitain muutoksia havaittavissa. Ei siis osoitus punaisen lihan vaikutuksesta.

    Ihmiskokeet kestivät päivän, ja 300-400 g lihaa, muusta ruokavaliosta ei tietoa. Tutkittiin merkkiaineita, jotain mitätöntä löytyi, joka ei nykytiedon mukaan korreloi syöpään tai esiintyy kalsiumin puutteessa.

    Eli ei näyttöä sielläkään, ei huolta. Lukekaa itse nuo tutkimukset, niin selviää kuinka huteraa tuo uskomustiede on.


Kommentoi