Terveys

TERVEYS | Turun Sanomat |

Puhelindataa voitaisiin hyödyntää mielenterveyden hoidossa

Yökukkujilla on selvästi laajemmat sosiaaliset verkostot kuin aamuvirkuilla, selviää uudesta puhelindataa hyödyntävästä tutkimuksesta (pdf). Iltavirkut ovat myös aamuihmisiä keskeisempiä omissa verkostoissaan ja ovat valikoivammin yhteydessä omaan kronotyyppiinsä eli niin ikään myöhään valvoviin.

Aalto-yliopiston tohtorikoulutettava Talayeh Aledavood on tutkinut ihmisten käyttäytymismalleja anonyymin puhelindatan avulla.
– Päivittäisestä puhelimenkäytöstä jäävistä digitaalisista jäljistä voi erottaa erilaisia käyttäytymismalleja. Jäljet antavat kuvan aktiviteeteistamme, liikkeistämme ja yhteydenpidostamme, Aledavood sanoo.

Aledavood aikoo soveltaa tutkimustuloksiaan mielenterveysongelmien ymmärtämiseen ja hoitoon. Hänen mukaansa keräämällä ja yhdistelemällä mobiililaitteista, sosiaalisen median käytöstä ja digitaalisilta alustoilta saatua tietoa voisi ennakoida monia mielenterveyden ongelmia.

Aledavood on tutkimuksessaan kehittänyt menetelmän tietojen keräämiseen.
– Mielenterveysongelmille ei ole yksiselitteisiä biomarkkereita, kuten esimerkiksi diabetekselle tai syöpäkasvaimille. Tarvitaan siis uusia havaintokeinoja. Häiriöt unirytmissä voivat viitata moniin mielenterveyden ongelmiin, ja tulevan tutkimukseni tavoite on pystyä päättelemään digitaalisten laitteiden käytöstä, onko esimerkiksi avohoitopotilaiden tilassa tapahtunut muutoksia. 

Potilaita voisi auttaa hakemaan ammattiapua ennen kuin heidän tilansa muuttuu vakavaksi. Tiedon jalostaminen ja visualisointi voisi helpottaa terveydenhuollon ammattilaisten työtä ja antaisi heille yksityiskohtaisen kokonaiskäsityksen potilaan tilasta. 

Yksi vastaus artikkeliin “Puhelindataa voitaisiin hyödyntää mielenterveyden hoidossa”

  1. Markku Salonen

    George Orwell 1984


Kommentoi