Terveys

TERVEYS | Heidi Horila |

Pidä huolta äänestäsi

Puheammattilaisten tärkein työkalu, ääni, joutuu alttiiksi monille eri rasituksille. Ääntä voi kuitenkin itse huoltaa ja ylläpitää eri tavoin.

Yleinen syy hakeutua foniatrin vastaanotolle on äänen väsyminen, käheytyminen tai äänen katoaminen kokonaan. Ammattiryhmistä opettajat ja päiväkodeissa työskentelevät, sekä esimerkiksi papit ja näyttelijät kamppailevat usein ääniongelmien kanssa. Oireita voi toki ilmetä ihan kaikilla.

Oireet voivat olla äänilähtöisiä. Tällöin esiintyy juuri äänen väsymistä tai katkeilua. Kurkkuoireilussa puolestaan limaisuus tai kurkun selvittämisen tarve lisääntyy.
– Kipua harvemmin tuntuu pitkäaikaisena näissä tapauksissa. Jos kaksi tai useampi oireista esiintyy kerran viikossa tai useammin, kannattaa hakeutua äänihäiriöiden erikoislääkärin vastaanotolle joko terveyskeskuksen kautta tai suoraan, selvittää foniatrian erikoislääkäri Eeva Sala.

”Usein ongelmat ovat kuitenkin hoidettavissa ilman kirurgisia toimenpiteitä, ja omilla elintavoilla voi myös vaikuttaa äänen kestävyyteen.”

Ääniongelmat johtuvat useimmiten pitkittyneestä kurkunpääntulehduksesta, kyhmyistä tai polyypeista äänihuulissa, joskus myös äänihuulten halvauksesta. Pitkät sairaslomat ovat ääniongelmaisille tuttuja.
– Usein ongelmat ovat kuitenkin hoidettavissa ilman kirurgisia toimenpiteitä, ja omilla elintavoilla voi myös vaikuttaa äänen kestävyyteen, Sala muistuttaa.

Jos on taipumusta ääniongelmiin ja esimerkiksi refluksiin, limakalvoja kuivattavia ja kofeiinipitoisia juomia kannattaa välttää, samoin rasvaisia ruokia. Alkoholinkulutus on hyvä pitää kohtuullisena. Veden juominen pieni määrä kerrallaan pitkin päivää puolestaan kosteuttaa limakalvoja.

Monipuolista hoitoa monimuotoisiin ongelmiin

Äänen kestävyyden kanssa kamppailusta tietää myös yli 20 vuotta luokanopettajana toiminut Marju Okko-Toivonen. Syinä erilaisiin äänioireisiin ovat olleet sekä vaativa äänenkäyttö ja koulujen haastavat ääniympäristöt että sisäilman ongelmat.
– Työssäni olen altistunut sekä kosteusvaurioille että vähän paradoksaalisesti liian kuivalle huoneilmalle ja pölylle, joka on hyvin yleistä kouluissa nykyään. Pahimmillaan olen joutunut äänen käheytymisen tai katoamisen takia pitkille sairaslomille, Okko-Toivonen kertoo.

Apua hän on kuitenkin löytänyt äänenavauksesta, riittävästä levosta ja esimerkiksi voice massage -hoidosta. Siinä hierotaan ja rentoutetaan kaikkia äänentuottoon liittyviä lihaksia kasvojen ja kaulan alueista rintakehää myöten.

Myös hengityksellä on iso merkityksensä lihasten kireytymiseen.
– Käyn voice massage -terapeutilla kerran kuukaudessa, ja se on auttanut ylläpitämään äänentuottoa paremmassa kunnossa. Kela ei kuitenkaan korvaa näitä hoitoja, joten omasta pussista ne on maksettava.

Äänenkäytön vaatimukset muuttuneet

Marju Okko-Toivosen mielestä nykyajan koulumaailma vaatii opettajan äänekäytöltä entistä enemmän. Vaikka nykyään työskennellään aiempaa enemmän esimerkiksi pienryhmissä, ei 1960–70 -luvuilla rakennettujen koulujen akustointi sovellu nykypäivän vaatimuksiin.
– Nykyään lähdetään luokkahuoneesta muihinkin tiloihin, esimerkiksi käytäviin työskentelemään. Kaikuisat tilat vaativat äänenkäytöltä enemmän kuin perinteinen luokkatila.

Sekä Eeva Sala että Okko-Toivonen ovat sitä mieltä, että äänentuotosta ja -käytöstä puheammateissa ei puhuta riittävästi. Esimerkiksi jo opettajien koulutusvaiheessa tulisi kiinnittää asiaan enemmän huomiota.
– Jopa 20 prosentilla opettajaopiskelijoista on jo äänentuoton ongelmia, joihin voitaisiin puuttua aikaisessa vaiheessa. Ammatissa toimivista opettajista lähes 40 prosentilla äänihäiriöt ovat haitanneet työstä suoriutumista, Sala toteaa.

”Työskentely-ympäristöjen tulee olla puheviestintään sopivia, ja työnantajan tulee tästä huolehtia.”

Sala kuitenkin muistuttaa, että kaikille puheammattilaisille ei tule ääniongelmia. Tähän vaikuttavat ensisijaisesti äänentuottotekniikan ja äänielimistön kunto.

Äänenhuoltokin on yleensä monen asian summa. Perussääntö on, että mitä vaativampi ääniympäristö, sitä todennäköisempiä ovat myös ääniongelmat. Äänenkäyttö on vaativaa, jos joudutaan puhumaan paljon, etäälle, ja jos puhuessa altistuu taustamelulle.
– Työskentely-ympäristöjen tulee olla puheviestintään sopivia, ja työnantajan tulee tästä huolehtia. Sisäilman, oikeanlaisen akustoinnin ja mahdollisuuksien hyviin työskentelyasentoihin pitää olla kunnossa, Sala summaa.

Opettajan vinkit puheammattilaiselle

  • Avaa ääni aamuisin ennen työpäivää, juo vettä pitkin päivää.
  • Älä puhu metelin päälle, vaan odota, että kuulijat keskittyvät.
  • Jos ääni käheytyy, ei kannata kuiskailla, sillä se rasittaa äänihuulia entisestään. Yritä mieluummin puhua normaalilla äänellä tai olla hiljaa.

Vinkkejä päivittäiseen äänenhuoltoon

  • Valmistaudu hyvin vaativaan ääntä tarvitsevaan tehtävään.
  • Puhu hyvässä ryhdissä, vältä asentoja, jossa pää tai vartalo on kiertyneenä, älä nosta leukaa tai pidä sitä liian lähellä rintakehää.
  • Älä kiirehdi puhuessasi.
  • Ota ilmaa, hengitä rauhallisesti sisään ennen puheen aloittamista.
  • Pidä taukoja.
  • Juo pieni määrä vettä usein.
  • Vältä etäälle puhumista, pyydä kuulijat lähemmäksi tai mene kuulijoiden luo.

Kommentoi