Terveys

TERVEYS | TS-LM, Oona Lohilahti |

Paha akne kannattaa lääkitä

Vaikea akne on kiusallinen sairaus, mutta isotretinoiini-kuurin avulla se voidaan yleensä parantaa.
Ammattilaisten mielestä lääkkeestä on vaikeasta aknesta kärsivälle enemmän hyötyä kuin haittaa.

 
Kaija Uusimäki sanoo asiakkailleen usein seuraavat sanat: Jos olisit minun lapseni, kirjoittaisin sinulle reseptin.
Ihotautien ja allergologian erikoislääkärinä Uusimäki rohkaisee työssään sekä vaikeasta aknesta kärsiviä nuoria että heidän vanhempiaan isotretinoiini-kuurin aloittamiseen.
1980-luvulla markkinoille tullut isotretinoiini on vielä tänä päivänä ainoa lääke, joka voi parantaa vaikean aknen lopullisesti.
 

”Harvinaisempia oireita ovat mielenterveysongelmat ja lihaskivut.”

 
Isotretinoiinilla on kuitenkin huono maine.
Käytännössä kaikki kuurin syövät saavat jonkinlaisia sivuoireita, joista yleisimpiä ovat limakalvojen ja ihon kuivuminen.
Harvinaisempia oireita ovat mielenterveysongelmat ja lihaskivut.
Lääkkeen syömisen alkuvaiheessa akne saattaa jopa pahentua.
– Kaikki oireet ovat kuitenkin ohimeneviä ja niitä voidaan helpottaa myös kuurin aikana, Uusimäki vakuuttaa.

Kroonisten sairauksien häiritsevyyttä selvittävissä tutkimuksissa akne on usein kärkisijoilla.
Aknesta kärsivä itse on harvoin syypää akneensa. Elintapoihin liittyvistä seikoista ainoastaan ylipainon ja tupakoinnin on nähty olevan selkeästi yhteydessä akneen.
Uusimäen mielestä kuuria pitää alkaa harkita viimeistään silloin, jos akne palaa heti antibioottikuurin jälkeen.
– Aknea saa hoitaa. Se ei ole vain kosmeettinen vaiva, vaan voi aiheuttaa myös kipuja. Joskus tekisi mieli mennä vetämään hihasta etenkin nuoria miehiä, joilla on paha akne, ja kysyä, onko akne hoidossa.
 

”Etenkin, jos akne jättää arpia, se on saatava rauhoittumaan hyvissä ajoin.”

 
Myös Terveystalon iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Seppo Saari sanoo, että kuuria pitäisi miettiä silloin, kun paikallishoidot ja antibiootit sekä tytöillä e-pillerit on kokeiltu.
– Kun kaikki muut keinot on käyty tuloksetta läpi, isotretinoiini-kuurin hyödyt ovat suurempia kuin haitat. Etenkin, jos akne jättää arpia, se on saatava rauhoittumaan hyvissä ajoin. Arpia on hankalaa, jollei jopa mahdotonta hoitaa myöhemmin.

Lääkkeen myöntämiselle on hyvin tiukat säännöt.
Hedelmällisessä iässä olevat naiset käyvät raskaustestissä sekä ennen että jälkeen kuurin aloittamisen. Maksa- ja rasva-arvot tarkistetaan parin kuukauden välein verikokeilla.
Yksi resepti on voimassa viikon verran, ja sillä saa lääkettä vain kuukauden annoksen kerrallaan.
– Meidän täytyy voida olla varmoja, ettei isotretinoiinia syövä nainen ole raskaana. Jo yksi tabletti isotretinoiinia voisi vaurioittaa sikiötä, Kaija Uusimäki sanoo.
Saari on omassa työssään vähentänyt antibioottien myöntämistä ja lisännyt isotretinoiini-kuurien kirjoittamista.
– Tämä johtuu siitä, että antibioottikuurin loppumisen jälkeen käy hyvin usein niin, että akne tulee nopeasti takaisin, Uusimäki sanoo.
 

”Tutkimusten mukaan aknen parantanut kuuri vaikuttaa myönteisesti potilaan mielentilaan.”

 
Isotretinoiinin sivuoireita ei Seppo Saaren mielestä pidä pelätä liikaa senkään takia, että tutkimusten mukaan aknen parantanut kuuri vaikuttaa myönteisesti potilaan mielentilaan.
Seppo Saari on huomannut, että jopa vanhemmat ajattelevat liian usein aknea normaalina ja ohimenevänä, murrosikään kuuluvana vaivana.
– Akne kuitenkin vaikuttaa nuoren itsetuntoon, ja sen seuraukset voivat olla kauaskantoisia. Sitä mukaa, kun akne parantuu, itseluottamus nousee, Seppo Saari mainitsee.
 

Vaikea akne voi vaatia psykologin apua

 
Isotretinoiini-valmisteiden pakkausselosteissa mainitaan harvinaisina vaikutuksina masennus ja hyvin harvinaisina oireina itsemurha-alttius ja psykoosin oireet.
Tuhansia isotretinoiini-potilaita hoitaneen iho- ja sukupuolitautien erikoislääkärin Seppo Saaren mielestä lääkkeen masennusta aiheuttava riski on kiistanalainen asia, ja ongelma on harvinainen isotretinoiinia syövillä potilailla.
– Kokonaan sen mahdollisuutta ei voida kuitenkaan sulkea pois varsinkaan potilailla, joilla on aiemmin ollut psyykkisiä ongelmia, lääkäri Seppo Saari sanoo.

Nuorisopsykiatrian erikoislääkäri Leena-Riitta Viertomies on iloinen siitä, että nykyään myös vaikeat aknet saadaan parannetuksi. Hänen mielestään suurin osa hyötyy isotretinoiini-kuurista, vaikka sivuoirelista on pitkä.
Viertomies toivoo, että vaikeaan akneen suhtaudutaan kotona ja koulussa oikein: ei mitätöiden, mutta ei myöskään korostaen.
Hänen mukaansa akneen pitää hakea lääkärin apua, jos tauti yltyy hankalaksi tai infektoituu.
– Nuorilla vaikea akne voi haavoittaa itsetuntoa pitkäksi aikaa. Jos finni muuttuu omassa mielessä muuksi kuin pelkäksi finniksi, myös psykologin apua kannattaa harkita.

Näin aknea kannattaa hoitaa

 
Lievä akne

Lievää aknea voi hoitaa itse.

Kasvot pitää pestä huolellisesti aamuin ja illoin.

Meikkaaminen ei ole kiellettyä, mutta kasvot täytyy puhdistaa kunnolla illalla. Liiallinen pesu kuitenkin ärsyttää ihoa.

Myös lievän aknen kurissa pitämiseksi voi käyttää paikallishoitoa, eli rasvoja. Apteekista ilman reseptiä saa bentsoylperoksidia sisältäviä voiteita.

Kosmetologin tekemä ihonpuhdistus voi auttaa hetkellisesti yhdistettynä muuhun hoitoon.

Näppyjä ei pidä puristella itse, etteivät ne tulehdu.

Tupakointi ja ylipaino lisäävät aknen riskiä, mutta esimerkiksi suklaan yhteyttä ei ole voitu osoittaa tutkimuksin.

Sisäistä hoitoa eli lääkehoitoa ei tarvita, jos lievä akne pysyy kurissa sen ajan, kun tauti on aktiivinen.
 
Keskivaikea akne

Mikäli kotikonstit eivät tehoa, iho vaatii lääkärin arvion. Apua kannattaa hakea viimeistään silloin, kun oireet häiritsevät elämää. Ei kannata jäädä odottamaan, että kukkiva iho vaikuttaa itsetuntoon.

Keskivaikeassa aknessa kokeillaan paikallishoitoja yhdistettynä sisäisiin hoitoihin.

Antibiootteja pitää syödä yleensä useita kuukausia. Antibiootti voi parantaa aknen, mutta monilla akne uusiutuu pian kuurin loputtua.

E-pillerit, kuten Diane Nova ja Yasmin, sopivat naisille sisäiseksi hoitomuodoksi etenkin silloin, kun ehkäisylle on muutenkin tarvetta.
 
Vaikea akne

Jos paikallishoidon ja sisäisen hoidon yhdistelmä ei auta, jäljellä on aknen tehokkain hoitomuoto, eli suun kautta otettava isotretinoiini-kuuri. Lääkkeen saa vain erikoislääkärin määräyksellä.

Kuurin pituus on yleensä 6–8 kuukautta. Akne uusiutuu noin viidesosalla kuurin syöneistä. Vaarallisin sivuoire on sikiövaurio, minkä takia reseptiä ei kirjoiteta raskaana oleville naisille. Kuurin aikana ja kuukausi sen jälkeen ei saa tulla raskaaksi.

Yleisimmät sivuoireet ovat limakalvojen ja ihon kuivuminen.

 

Lähteet: Terveyskirjasto, YTHS, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Kaija Uusimäki, iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Seppo Saari

 

Kommentoi