Terveys

TERVEYS | Susanne Hiltunen, Katariina Norontaus |

Olisiko kuppauksesta apua kipuihin?

Kansanparannus merkitsee hoitomenetelmiä, joita käytettiin aikoina ennen nykylääketiedettä. Kupparilla on tarjolla vähintään psykologista apua kivunlievitykseen.

Hanna Aro-Heinilä on työskennellyt kansanparantajan ammatissaan 12 vuotta. Hän on Suomen kansanparantajaseuran jäsen, joka harjoittaa sekä kuppausta, jäsenkorjausta, erilaisia hierontamenetelmiä että akupunktiota.
– Kaikki, mitä täydentävien hoitomuotojen alalla näen, ei ilahduta. Omaan hoitofilosofiaan uskotaan sokeasti ja toiminta on paikoin räikeää. Ala tarvitsee selkeästi sääntelyä, toteaa parantaja.

Aro-Heinilä tietää, ettei aina voi tarjota pysyvää apua asiakkailleen, mutta ainakin psykologista apua kansanparantajalla on tarjolla. Hän on vaitiolovelvollinen, terveystarkastajan alaisuudessa toimiva yrittäjä.
– Se jo pelkästään lievittää kipua, että joku rentouttaa sinut ja kannustaa selviytymään sairauden kanssa.

”Minulla saattaa olla jotain, jolla auttaa.”

Epäonnistuneet tapaukset etsivät usein tiensä kansanparantajien luo. Siis tapaukset, joissa lääketiede ei ole pystynyt tarjoamaan toivottua apua.
– Vastaanotolleni tulevia yhdistää se, että he eivät ole saaneet apua vaivoihinsa viralliselta taholta, Aro-Heinilä tiivistää.

– Minulla saattaa olla jotain, jolla auttaa. Eräskin hirveistä migreeneistä kärsinyt, samaan aikaan TYKSin neurologisella puolella hoidettavana ollut asiakas sai avun akupunktiosta, eikä kukaan moittinut minua, että väärin parannettu.

Akupunktion, jäsenkorjauksen ja kuppauksen opit Aro-Heinilä on saanut muilta vanhan kansan kansanparantajilta.
– Kansanparannus ja lääketiede lähestyvät toisiaan, se on ihanne, jos pystytään yhdistämään molemmat.

”Ensin hieron asiakkaan, siten tunnen käsityöläisenä, missä on kudospainetta.”

Kuppaus eroaa verenluovutuksesta siinä, että verta valutetaan hitaasti ja vähän sekä eri puolilta kehoa. Kuppaussarvia voidaan sijoittaa selän lisäksi käsiin, jalkoihin ja rintaan.

Kuppauksen tehon arvellaan Aro-Heinilän mukaan perustuvan siihen, että alipaineiset sarvet imevät hiusverisuonten laskimoverta ja lymfanesteitä. Tämän uskotaan kiihdyttävän punasolujen tuotantoa, nestekiertoa ja hormonitoimintaa.
– Ensin hieron asiakkaan, siten tunnen käsityöläisenä, missä on kudospainetta. Uskon, että se auttaa, mutta suomalaisia tutkimuksia aiheesta tarvitaan. Toistaiseksi kukaan ei ole tutkinut laboratoriomenetelmin kupatessa poistettua verta, Aro-Heinilä sanoo.

Kuppauksessa verta vuodatetaan yleensä 2–4 desilitraa, vaikka veriset kuvat suuremman vaikutelman antavatkin.
– Kenenkään ei ole mahdollista valua pienten pintanaarmujenkautta kuiviin. Kuppaus ei myöskään tuota tuskaa, eikä se laske yhtäkkisesti verenpainetta liikaa, oikoo Aro-Heinilä ammattiinsa liittyviä uskomuksia.

”Yhä enemmän kansanparantajan työ on myös meneillään olevan lääketieteellisen hoidon tukemista.”

Kuivakuppausta, jossa lasikuppeja lämmitetään ihoa vasten tai imukuppeja liu’utetaan rasvatulla iholla, Aro-Heinilä ei tee.
– Kuivakuppaus on nynnyjen hommaa. Ei ole mitään järkeä jättää liikkeelle lähtenyttä tavaraa ihon alle.

Kuivakuppaus rentouttaa ja kiihdyttää verenkiertoa, kun kuppiin muodostuu sisälle alipaine. Hoito on eräänlainen kuppauksen, sidekudoshieronnan ja lymfahieronnan yhdistelmä, ja sitä on harjoitettu perinteisesti Aasiassa.

Jäsenkorjaus on yhdistelmä hierontaa ja venytystä. Alaselän vaivoja voidaan käsitellä myös vatsan puolelta ja niska-hartiaongelmia rinnan puolelta.
– Yhä enemmän kansanparantajan työ on myös meneillään olevan lääketieteellisen hoidon tukemista. Kannattaa keskustella hoitojen yhteensopivuudesta meneillään oleviin lääketieteellisiin hoitoihin, kannustaa Aro-Heinilä.

Tieteellistä tutkimusta vähän, näyttö ristiriitaista

Turun yliopiston PET-keskuksen johtaja, TS Hyvinvoinnin Terveys & tiede -blogissaan usein vaihtoehtohoitoja kriittisesti käsittelevä professori Juhani Knuuti kertoo, että kuppausta käsittelevää lääketieteellistä tutkimusta on tehty vähän.

Tuoreessa saudiarabialaistutkijoiden julkaisemassa systemaattisessa katsauksessa löytyi 14 laatukriteerit täyttävää kuppaustutkimusta. Aiheina olivat muun muassa kuppauksen vaikutukset alaselkäkipuihin, niska- ja hartiaseudun kipuihin, migreeniin ja metaboliseen oireyhtymään.

Kaksi tutkimusta havaitsi kuppauksen helpottavan alaselkäkipuja, yhdessä ei havaittu vaikutuksia. Sama 2–1-tulos saatiin hyödystä hartia- ja niskavaivoihin.

”Vaikutus voisi tulla samalla tavalla kuin hieronnassa ja muissa lihasjännitystä laukaisevissa hoidoissa.”

Vaikutuksia metaboliseen oireyhtymään tai migreeniin ei tutkimuksissa havaittu. Myöskään tutkittavien verikokeissa ja elimistön toiminnassa ei havaittu muutoksia.

– Tutkitun tiedon perusteella kuppauksella voisi olla vaikutusta alaselän ja niska-hartiaseudun kipuihin, joskin tulokset ovat ristiriitaisia. Tutkimuksia on tehty vähän, ja koeasetelmissa oli myös parantamisen varaa, Knuuti tiivistää.

Hän jatkaa, että kuppauksen mahdollinen vaikutus ei näytä perustuvan aineenvaihdunnassa, elimistön toiminnassa tai veressä tapahtuviin muutoksiin.
– Kuppauksessa poistuu verta, mutta määrä on pieni eikä sen mukana poistu mitään ”kuona-aineita”. Kysymys on enemmänkin tihkuvuodosta, joka tapahtuu pienen haavan kautta, ihan samalla tapaa kuin mikä tahansa muukin haava vuotaa.

Kuppauksen vaikutusmekanismista ei ole tutkittua tietoa.
– Voisi kuitenkin olettaa, että vaikutus voisi tulla samalla tavalla kuin hieronnassa ja muissa lihasjännitystä laukaisevissa hoidoissa.

Yksi vastaus artikkeliin “Olisiko kuppauksesta apua kipuihin?”

 1. Hanna Aro-Heinilä

  Tässä vielä asiasta kiinnostuneille muutama tutkimus, joiden johtopäätökset ovat tosin alustavia. Itse en ole tutkijaksi kouluttautunut, enkä pysty käymään tasavertaista tieteellistä debattia aiheesta. On kuitenkin tämän vanhan ammatin harjoittajana ilahduttavaa, että tutkimusta ylipäätään on. Ennenpitkää asiasta varmasti voidaan muodostaa jonkinlainen käsitys.

  Jos kuppaus toimenpiteenä saa voimansa ainoastaan mielen ”pahaan vereen” kytkemästä symboliikasta, niin sekin johtopäätös on aivan yhtä arvokas kuin se, että todetaan kuppaussarven alle tulevassa veressä olevan jotain erityistä. Toinen tutkimus on tehty 31 terveellä koehenkilöllä ja toinen 40:llä. Tutkimusasetelmissa on jonkin verran varmasti puutteita ja otannat ovat aika pienet, mutta näin joka päivä työssäni kuppausverta aistinvaraisesti arvoivana kupparina pitäisin yllättävänä, ellei kuppausverestä jotain erityistä ennenpitkää löytyisi.

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25453524
  ”Wet-cupping removes oxidants and decreases oxidative stress.”

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24520978
  ”Wet-cupping restores sympathovagal imbalances in cardiac rhythm”

  Monet kansanparantajat itse toivovat suullisen perimätiedon ja käytännönkokemusten lisäksi jotain kättä pidempää. Tämä on ihan hyvä alku. Lämpimiä syysterveisiä Livonsaarelta.


Kommentoi