Terveys

TERVEYS | Lauri Seppälä |

Mitä kännyköiden suosituimmat terveyssovellukset tarjoavat?

Suomalainen ruokasovellus kipusi syksyllä maailman kymmenen suosituimman terveyssovelluksen joukkoon. Turussa kehitetään kännykkäapuja sydäninfarktin ja korvatulehduksen diagnosointiin.

Uusia digitaalisia terveyssovelluksia pulpahtelee markkinoille kuin sieniä sateella. Niitä löytyy sovelluskaupoista jo lähes 200 000, ellei jopa enemmän.
– Ylivoimaisesti suurin osa, yli puolet, liittyy hyvinvointiin ja noin neljännes liittyy sairauksiin ja hoidon hallintaan, kertoo Suomen Telelääketieteen ja e-Health seura ry:n puheenjohtaja Arto Holopainen.

Iso haaste alalla on, miten pitää yllä kiinnostusta oman terveyden edistämiseen ja terveyssovelluksen käyttöön. Yksi lupaava suuntaus on maailmalla nousussa oleva terveyssovellusten pelillistäminen.
– Eli sovelletaan peleistä lainattuja ominaisuuksia, joilla voidaan osallistaa, motivoida, innostaa ja sitouttaa ihmisiä toimimaan määrätietoisesti jotakin tavoitetta kohti.

Applen erittäin kilpailulle sovelluskaupan etusivulle kipusi syksyllä 2016 suomalainen ruokasovellus nimeltään YOU-app. Se oli terveyssovellusten kategoriassa parhaimmillaan ladatuimpien kymmenen sovelluksen joukossa.

YOU-appissa käyttäjät voivat luoda ja toteuttaa muiden julkaisemia hyvinvointia edistäviä tekoja, jotka liittyvät esimerkiksi mindfulnessiin, syömiseen, liikkumiseen ja rakkauteen. Sovelluksen markkinoinnissa on ollut mukana brittiläinen tv-kokki Jamie Oliver.

Ruokavalion ja kuntoilun seurantaa

Latausten määrällä mitattuna maailman suosituin terveys- ja kuntoilusovellus on MyFitnessPal. Sovelluksen tietokannassa on yli kuusi miljoonaa elintarviketta, joiden perusteella voi seurata omaa ruokavaliotaan.

Ohjelma erittelee kaloreiden lisäksi muun muassa kuinka paljon proteiinia, hiilihydraatteja ja rasvaa syöt. Kehittelijöiden mukaan sovellus auttaa kartoittamaan parhaimmat ruoat ja saavuttamaan omat tavoitteet, olipa sitten kyse laihduttamisesta tai lihasten kasvattamisesta.

Vuoden 2015 tietojen perusteella Suomen suosituin ja kuuluisin kuntoilun seurantasovellus on Sports Tracker. Muita suosittuja kuntoilusovelluksia ovat esimerkiksi Strava ja Endomondo.

Kehittelijöiden mukaan Sport Tracker muuttaa älypuhelimen helppokäyttöiseksi urheilutietokoneeksi. Sovellus mittaa käyttäjän reitin, nopeuden ja syketiedot eri lajeissa. Omat suoritukset voi kirjata sovellukseen pitemmän aikavälin seurantaa varten.

Parhaan hyödyn Sports Trackerista saa irti sykemittarin kanssa. Sovellus sopiikin parhaiten kestävyysliikuntakäyttöön.

Meditaatiosovellus auttaa keskittymään

Myös meditaatiota ohjeistavat sovellukset ovat kasvattaneet suosiotaan. Medical News Todayn tuoreessa listauksessa tarkasteltiin sovellusten käyttäjäystävällisyyttä ja terveyttä edistävää vaikutusta. Ensimmäiseksi sijoittui sovellus nimeltään Headspace.

Sovelluksessa on värikkäitä animaatioita, jotka auttavat palauttamaan herpaantuneen keskittymisen. Mukana on myös helposti ymmärrettäviä vertauskuvallisia animaatioita mielen toiminnasta.

Headspace sisältää laajan valikoiman meditaatiosarjoja eri tarkoituksiin eri elämänalueilla. Näitä ovat muun muassa terveys, ihmissuhteet, urheilu, ja suorituskyky. Sarjat käsittävät 30 istuntoa.

Terveyshyödyistä ei kunnon näyttöä

Monet asiantuntijat huomauttavat, että mobiilisovellusten hyödyistä ei ole ainakaan vielä riittävästi näyttöä ja niiden terveysväitteet voivat olla lähes tuulesta temmattuja. Terveystiedon laatujulkaisun BMJ:n mukaan on olemassa viitteitä myös siitä, että sovelluksista voi olla jopa haittaa.

John Hopkins -yliopiston tietotekniikan professori Greg Hager kertoo The Guardian -lehdelle, että sovellusten päällimmäiset heikkoudet liittyvät tasapäistämiseen: Käyttäjille asetetut tavoitteet ovat usein samoja henkilöstä riippumatta. Todellisuudessa yksi malli ei sovi kaikille.

Riskialttiimpia ovat sovellukset, jotka antavat suosituksia esimerkiksi lääkkeiden, kuten insuliinin, annostelusta.

Arto Holopainen kertoo, että sovelluskaupat seulovat tarjontaansa, mutta varsinaisen tietosisällön oikeellisuutta ei valvota. Muun muassa Euroopan komissio pyrkii osaltaan vaikuttamaan tähän ohjeistuksillaan.

Turkulaiset kehittävät diagnostisia sovelluksia

Uusi Turun yliopiston tutkijoiden kehittämä älypuhelinsovellus osaa tunnistaa sydäninfarktin. Sovellus ei vaadi toimiakseen mitään lisälaitteita, sillä se hyödyntää puhelimen omaa kiihtyvyysanturia ja asennon vakauttajaa. Nämä ominaisuudet ovat lähes kaikissa älypuhelinmalleissa.

Tiedonkeruuvaihe kestää noin kaksi minuuttia. Tämän jälkeen sovellus analysoi datan ja antaa heti tuloksen. Tutkijat ovat onnistuneet tunnistamaan sovelluksella eteisvärinän yli 95 prosentin varmuudella. Kehittelijät pyrkivät saattamaan sovelluksen kuluttajamarkkinoille tämän vuoden aikana.

Tyksin lastenklinikalla käynnistyi viime vuonna MobiiliKorva-tutkimus, jossa vanhemmat tutkivat lapsensa korvat iPhoneen kiinnitettävällä korvalampulla, OTOlla. Kuvan ja -videon käsittelemiseksi tutkimusta varten laadittu maksuton sovellus nimeltään TM-Rotator.

MobiiliKorvan alustavien tulosten perusteella näyttäisi siltä, että vanhemmat osaavat kuvata hyviä videoita ahtaassa korvakäytävässä.

Tutkijoiden mukaan kyse on poissulkemisdiagnoosista. Varsinainen korvatulehdusdiagnoosi tapahtuu siis edelleen lääkärin toimesta.

Kommentoi