Terveys

TERVEYS | Lauri Seppälä |

Migreeni on monimuotoinen ja muuttuva sairaus

Säännölliset elämäntavat ja ruokavalio voivat auttaa migreenin hoidossa.

Migreenikohtaus saatetaan ohittaa ajattelemalla, että kaikillahan joskus päätä särkee. Migreenisärky on kuitenkin vakavampi tapaus: toisin kuin tavallinen päänsärky, se vaikuttaa toimintakykyyn.

Useimmiten migreeni aiheutuu ulkoisten tekijöiden aiheuttamasta reaktiivisesta häiriöstä aivorungossa. Suomen Migreeniyhdistyksen selvitysten perusteella yleisiä migreenikohtauksille altistavia asioita ovat melu ja hälinä työpisteessä, sisäilmaongelmat, hajut ja hajusteet, valaistukseen liittyvät tekijät sekä työaikojen sopimattomuus omaan unirytmiin.

Migreenin diagnosointi edellyttää vähintään kahta seuraavista kriteereistä: särky tuntuu toispuoleisena, se on sykkivää, kohtalaista tai kovaa ja voimistuu ponnistuksessa. Näiden lisäksi vaaditaan joko valo- ja ääniherkkyys tai pahoinvointi.

Migreenin tunnetuin oire on näkökenttään ilmestyvä aura, mutta sitä ilmenee vain noin kymmenellä prosentilla potilaista, kertoo Turun Terveystalon neurologian erikoislääkäri Markku Nissilä.

”Mahdollisesti ruutuaika vaikuttaa asiaan myös.”

Lapsilla todettujen migreenien määrä on kaksinkertaistunut viimeisen 20 vuoden aikana. Nissilän mukaan yksi syy on diagnostiikan parantuminen.
– Mahdollisesti ruutuaika vaikuttaa asiaan myös. Tuona aikana makeiden elintarvikkeiden käyttö on myös lisääntynyt. Sillä saattaa olla merkitystä.

Teini-iän hankalan alkuvaiheen jälkeen migreeni voi rauhoittua alkaakseen uudelleen 30–40 ikävuosien välissä.
– Kuukautismigreenistä kärsivillä naisilla migreeni voi ottaa 5–15 vuoden loppukirin, kun hormonitoimintaan alkaa tulla häiriöitä menopaussiin tultaessa.

Etenkin naisilla menopaussin jälkeen saattaa ilmaantua ensimmäistä kertaa migreeniauroja, tyypillisesti näköhäiriöitä, jotka saattavat toistua useamman kerran päivässä.
– Auroja seuraava särky kuitenkin lievenee vähitellen, ja lopulta auran jälkeen ei tule särkyä lainkaan. Migreenin viimeisessä vaiheessa myös aurat hiipuvat pois. On ihmisiä, joilla auroja ei koskaan seuraa särkyvaihe.

”Myös puhdasta sokeria kannattaa välttää.”

Migreenin hoidossa elintavoilla on suuri merkitys. Säännöllinen ja riittävän tiheästi tapahtuva ateriointi on migreenin kannalta parempi kuin pitkät ateriavälit, Markku Nissilä kertoo.
– Myös puhdasta sokeria kannattaa välttää. Sitrushedelmien kuoren sisältämät eteeriset öljyt saattavat aiheuttaa migreenikohtauksia.

Nissilä neuvoo migreenistä kärsivää välttämään natriumglutamaattia (E621), jota voi olla esimerkiksi mausteseoksissa.
– Kahvia voi käyttää, mutta mieluiten aamulla ja iltapäivällä säännöllisesti, ja kohtuullisia määriä. Päivän tauko kahvin saannissa voi aiheuttaa kohtauksen.

Amerikan mikrobiologian yhdistyksen julkaiseman tutkimuksen perusteella nitraattien välttely voi auttaa ehkäisemään migreeniä. Nitraatteja esiintyy tyypillisesti lihajalosteissa, suklaassa, lehtivihanneksissa ja joissakin viineissä.

Migreenilääkitys kehittyy

  • Osa migreenipotilaista pärjää vähäisen särkylääkityksen avulla tai kokonaan ilman lääkkeitä. Oireita helpottavat viileä, pimeä ja hiljainen ympäristö, lepo ja nukkuminen sekä kylmä kääre.
  • Lääkkeenä voi käyttää parasetamolia tai tulehduskipulääkettä. Kerta-annoksen tulee olla melko suuri: esimerkiksi parasetamolia 1 000 mg tai ibuprofeenia 800 mg.
  • Hankalan migreenin hoitoon suunnattuja uusia biologisia estolääkkeitä saattaa tulla apteekkeihin jo kuluvan vuoden aikana. Uudet lääkkeet ovat kivunvälittäjäaineiden vasta-aineita, jotka ruiskutetaan kerran kuukaudessa iho alle esimerkiksi käsivarteen.

Lähteet: Terveyskirjasto, Markku Nissilä.

Kommentoi