Terveys

TERVEYS | Turun Sanomat |

Masennuksen varhainen tunnistaminen tärkeää

Masennukseen, kuten muihinkin mielenterveyden häiriöihin, liittyy edelleen paljon myyttisiin ja virheellisiin uskomuksiin liittyvää häpeäleimaa, joka saattaa muodostua merkittäväksi esteeksi hoitoon hakeutumiselle.

Masennus on maailmanlaajuisesti suurin yksittäinen terveysongelma. Noin viiden prosentin väestöstä arvioidaan kärsivän siitä, mikä Suomessa vastaa noin 250 000 henkilöä.

Hoidon aloittaminen riittävän ajoissa ja jatkaminen riittävän pitkään on tärkeää, sillä masennuksen hoitotulokset ovat valtaosin hyviä. Suurin osa ensi kertaa sairastuneista toipuu oireettomiksi ensimmäisellä tutkimusnäyttöön perustuvalla hoitojaksolla.

Huonot hoitotulokset liittyvät lähes aina joko hoidon alun viivästymiseen tai hoitojen keskeyttämiseen ennenaikaisesti.
– Jotkut tunnistavat melko pian, jopa päivien kuluessa, mielialansa heikkenemisen ja energiattomuutensa, kun taas toisilla masennuksen kokemiseen voi liittyä enemmän epämääräistä pahan olon tunnetta tai esimerkiksi fyysistä kipua tai voimattomuutta, toteaa päätoimittaja, apulaisprofessori Olli Kampman.

Kampman on Kustannus Oy Duodecimin julkaiseman uuden Masennus-kirjan päätoimittaja.

Tarkimmin ja nopeimmin masennuksen toteaminen tapahtuu oirekyselyillä, joita on myös verkossa vapaasti saatavilla. Kyselyn voi itsekin täyttää tai antaa läheiselleen täytettäväksi, jos epäilee masennusta.

Monipuolinen ja yksilöllinen hoito kannattaa

Masennuksen hoidossa käytetään useita erilaisia hoitomenetelmiä, jotka valitaan yksilöllisesti.
– Hoitomuodot eivät kilpaile keskenään, vaan usein paras hoitotulos saavutetaan yhdistämällä erilaisia hoitomuotoja, korostaa kouluttajapsykoterapeutti Jyrki Tuulari.

Eri hoitomuotojen, kuten psykoterapian ja lääkehoidon, yhdistämisen lisäksi tärkeää on hoidon seuranta ja pitkäjänteisyys.

Tuulari korostaa myös omahoitoa ja oireiden tunnistamisen merkitystä, sillä masennusjaksot voivat uusiutua erityisesti rasittavien elämäntapahtumien yhteydessä. Välissä voi olla pitkiä, useita vuosiakin kestäviä oireettomia vaiheita.

Lähde: Duodecim

Kommentoi