Terveys

TERVEYS | Turun Sanomat |

Lihan vaihtaminen kasviproteiiniin voi pienentää diabetesriskiä

Kasviproteiinin suosiminen ruokavaliossa voi auttaa ehkäisemään tyypin 2 diabetesta, kertoo tuore suomalaistutkimus.

Itä-Suomen yliopistossa Kuopiossa toteutetun seurantatutkimuksessa runsaimmin kasviproteiinia syövillä miehillä oli 35 prosenttia pienempi riski sairastua tyypin 2 diabetekseen kuin vähiten kasviproteiinia syövillä. Kasviproteiinia runsaasti syövien miesten terveelliset elämäntavat eivät yksin selittäneet heidän pienempää diabetesriskiään.

Runsas lihansyönti yhdistyi tutkimuksessa suurentuneeseen tyypin 2 diabeteksen riskiin. Yhteys selittyy todennäköisesti muilla lihan sisältämillä yhdisteillä kuin proteiinilla.

Ruokavalion kokonais- tai eläinproteiinin määrällä tai kalasta tai maitotuotteista saatavilla proteiineilla ei havaittu yhteyttä tyypin 2 diabeteksen riskiin. Kananmunasta tulevalla proteiinilla havaittiin samanlainen yhteys kuin aiemmin julkaistussa tutkimuksessa eli suurempi saanti oli yhteydessä pienempään riskiin.

Tutkija arvioivat, että jos eläinproteiinista korvattaisiin kasviproteiinilla päivittäin noin 5 grammaa, diabetesriski pienenisi 18 prosenttia. Tulokset julkaistiin British Journal of Nutrition -tiedelehdessä.

Yksi vastaus artikkeliin “Lihan vaihtaminen kasviproteiiniin voi pienentää diabetesriskiä”

  1. Harhaanjohtoa

    ”… eläinproteiinin määrällä tai kalasta tai maitotuotteista saatavilla proteiineilla ei havaittu yhteyttä tyypin 2 diabeteksen riskiin.” Eli siis eläinproteiini itsessään ei lisää riskiä. Siis prosessointi tai valmistustapa lisää. Esim yltiöprosessoidun rypsiöljyn käyttäminen paistamisessa/kypsytyksessä? Rypsärihän ei kestä kuumennusta, muodostaa helposti härskiintyvänä lisäksi muita epäterveellisiä yhdisteitä. Vai onko lihan syöninen siis neutraalia diabeteksen suhteen? Ja täälöin siitä ei ole haittaakaan?


Kommentoi