Terveys

TERVEYS | Anniina Kajander |

Kilot kissoille -kampanja tekee hyvää ihmisille ja eläimille

Turkulainen laihdutusvalmentaja Sanna Lillbroända-Annala keksi yhdistää laihduttamisen ja hyväntekemisen eläimille. Hän on luvannut maksaa jokaisesta asiakkaidensa tänä vuonna laihduttamasta kilosta euron Turun eläinsuojeluyhdistykselle.

Kilot kissoille -nimellä kulkeva kampanja auttaa nimestään huolimatta kaikkia yhdistyksen hoivissa olevia elämiä.
– Asiakkaani ovat ottaneet kampanjan ilolla vastaan. Tällä hetkellä siinä on mukana yli 20 aktiivisesti laihduttavaa. Näiden lisäksi remmissä on myös sellaisia, jotka ovat aktiivisen painonpudotusvaiheen jälkeen siirtyneet saavutetun painon ylläpitoon, Lillbroända-Annala kertoo.

”80 prosenttia ihmisen kiloista on ruokavaliosta kiinni.”

Valmentaja on ilokseen huomannut, että keräys on antanut monille lisäarvoa laihduttamiseen. Tästä syystä hän suunnitteleekin vievänsä asiakkaansa vierailulle eläinsuojeluyhdistyksen hoitolaan, koska silloin he voivat itse nähdä, mihin karistetuilla kiloilla kerätyt rahat menevät.

Lillbroända-Annala on Cambridge-valmentaja ja hänen asiakkaansa noudattavat samannimistä ohjelmaa.
– Ohjelman tavoite on saada ruokavalio kuntoon, koska 80 prosenttia ihmisen kiloista on ruokavaliosta kiinni. Toki annamme ohjeita liikuntaankin, mutta emme treenaa asiakkaiden mukana esimerkiksi salilla.

Laihdutusvalmentaja Sanna Lillbroända-Annalan asiakkaat noudattavat Cambridge-ohjelmaa.
Laihdutusvalmentaja Sanna Lillbroända-Annalan asiakkaat noudattavat Cambridge-ohjelmaa.

Tammikuussa Kilot kissoille -keräys tuotti 52 euroa, helmikuussa hieman enemmän. Mikäli tahti pysyy samana, vuoden aikana löytöeläimille kertyy yli 600 euroa.
– Toivon, että kuukausittainen summa kasvaa koko ajan. Olisi mahtavaa, jos saisimme vuoden aikana kerätyksi tonnin. Rahan lisäksi se tarkoittaisi tietenkin samaa määrää pudotettuja kiloja, Lillbroända-Annala sanoo.

Kerätyt rahat lahjoitetaan Turun eläinsuojeluyhdistykselle kolmen kuukauden välein. Ennen jokaista lahjoitusta Lillbroända-Annala tiedustelee yhdistykseltä, mistä siellä juuri sillä hetkellä on puutetta.
– Jos ruoka on vähissä, ostamme sitä. Jos leluista on pulaa, hankimme niitä. Lahjoitus voidaan antaa myös rahana, jos se on tarpeen.

Kampanjan kohteeksi valikoituivat juuri eläimet osittain siksi, että Lillbroända-Annala tunnustautuu suureksi eläintenystäväksi.
– Olisin voinut valita keräyskohteeksi vaikkapa Unicefin tai jonkin muun lapsia auttavan järjestön. Valitsin kuitenkin eläimet, koska olen valmentajana huomannut, että ihmiset puhuvat mielellään eläimistä. Se on myös lapsia neutraalimpi aihe.

”Kun lemmikkien omistajat lihovat, myös lemmikit lihovat.”

Ihmisten liikakilojen lisäksi Lillbroända-Annala kantaa huolta yhä pulskemmiksi tulleista lemmikeistä. Hänen mukaansa erään eläinlääkärin arvio on, että jopa puolet kissoista on ylipainoisia ja niistä jopa kolmannes sairaanloisen ylipainoisia.
– Kun lemmikkien omistajat lihovat, myös lemmikit lihovat. Jos kissalla on kilo ylipainoa, se tarkoittaa suunnilleen samaa kuin ihmisellä olisi kymmenen kiloa ylimääräistä.

Kilot kissoille -kampanja on innostanut ainakin yhden Lillbroända-Annalan asiakkaan laittamaan myös lemmikkinsä laihdutuskuurille.
– Eräs nainen kertoi, että hänen koiransa paino on pudonnut. Toivottavasti useampikin saisi tästä kipinän tarkkailla myös lemmikkinsä painoa. On ihmisen päätettävissä, mitä eläimet syövät ja kuinka paljon.

Kommentoi