Terveys

TERVEYS | Turun Sanomat |

Kalliiden lääkkeiden hankinta helpottuu vuodenvaihteessa

Vuodenvaihteen jälkeen yli tuhat euroa pakkaukselta maksavia reseptilääkkeitä voi ostaa apteekista määrän, jolla vuosiomavastuu täyttyy kerralla.

Yli tuhat euroa pakkaukselta maksavia reseptilääkkeitä voi nykyisin ostaa apteekista korvattuna vain kuukauden annoksen kerrallaan. Kalliita erityis- tai peruskorvattavia lääkkeitä käyttävä on joutunut maksamaan jopa satoja euroja vuosiomavastuuta enemmän, ennen kuin on voinut hakea lisäkorvausta Kelalta.

Vuodenvaihteessa otetaan käyttöön poikkeusmenettely, jossa apteekista voidaan toimittaa ensimmäisellä kerralla vuosiomavastuun ylittymiseen riittävä lääkemäärä, ei kuitenkaan yli kolmen kuukauden tarvetta vastaavaa määrää lääkkeitä, kertoo Suomen Apteekkariliitto.

Kun vuosiomavastuu täyttyy kertaostolla, apteekki voi hyvittää korvauksen ylittävästä osuudesta suoraan asiakkaalle.

Poikkeusmenettely ei koske lääkehoidon aloitusta. Poikkeusmenettelyn edellytyksenä on myös se, että asiakas maksaa itse omavastuun.

Lääkekulujen vuosiomavastuu eli niin sanottu lääkekatto säilyy ennallaan ja on 605,13 euroa vuonna 2018. Myös korvausprosentit säilyvät ennallaan. Lääkekorvausten alkuomavastuu on 50 euroa myös vuonna 2018.

Apteekki.fi-palvelusta voi tarkistaa lähiapteekkien aukioloajat joulun ja vuodenvaihteen tienoilla.

Kommentoi