Terveys

TERVEYS | Eeva Lehtinen |

Hiusvärien turvallisuus askarruttaa

Hiusvärien arvioidaan kasvattavan naisten rintasyöpäriskiä. Raskaana olevia varoitellaan kemikaalialtistuksesta, ja suosituksen mukaan alle 16-vuotiaiden hiuksia ei saisi värjätä lainkaan.

On puhuttu, että hiusten värjääminen lisää syöpäriskiä. Mietityttääkö se ihmisiä ja vaikuttaako se, Turun Hiusalan Yrittäjien puheenjohtaja Mirva Wuori?

– Kyllä se jossain määrin puhuttaa asiakkaita, mutta ei se näy kampaamokäynneissä. Jossain tapauksissa voidaan vaihtaa värjäys raidoitukseen, eli silloin väri ei mene päänahkaan.

Yhä enemmän näkyy harmaita hiuksia, joita ei ole lähdetty peittämään. Onko harmaa tukka muodissa?

– Ainakin meidän kampaamossa vasta selvästi iäkkäämmät antavat oman harmaan värin näkyä. Silloin sitä voidaan korostaa esimerkiksi hopeashampoolla. Toisaalta on trendikästä, että nuorten hiuksia värjätään harmaiksi.

Hyväksyvätkö ihmiset aiempaa paremmin oman hiusvärinsä?

– Räväköitä värejä ei kysellä paljoa, vaan ihmiset haluavat luonnollisempia värjäyksiä, läheltä omaa väriä. Nuorten miesten hiusten värjäys on selvästi vähentynyt.

Suositellaan, etteivät raskaana olevat värjäyttäisi hiuksiaan. Noudattavatko ihmiset tätä ohjetta? Värjääkö kampaaja raskaana olevan hiukset, jos asiakas niin haluaa?

– Kyllä värjätään myös raskaana olevien hiukset. Jotkut asiakkaat eivät halua värjätä hiuksiaan ollenkaan raskaana ollessa tai vaihdetaan raidoitukseen.

– Itselläni on kaksi lasta, jotka ovat jo aikuisia, ja olen värjännyt hiukseni raskauksien aikana. Nykyään värit ovat huomattavasti miedompia kuin parikymmentä vuotta sitten. Värejä ja hapetteita tutkitaan paljon.

Onko olemassa ikärajaa hiusten värjäykseen?

– Kyllä on suositusikäraja, eli alle 16-vuotiaiden hiuksia ei saa värjätä. Väripurkeissamme on nykyään huomautus ikärajasta. Nuoren iho on vielä ohut ja päänahka herkkä. Vaikka nuorella olisi vanhempiensa allekirjoittama suostumuslappu, en lähtisi värjäämään, sillä vastuu on meillä ammattilaisilla.

– Minusta alle 16-vuotiaille ei saisi myydä kaupastakaan hiusvärejä. Kun kampaamot eivät saa värjätä heidän hiuksiaan, niin he menevät ostamaan värin kaupasta.

Ekokampaamot yleistyvät. Minkälaisia värjäyksiä niissä tehdään, kampaaja Mia Pihlasto ekokampaamo Pure Orangesta?

– Kaikkia kasviväreillä mahdollisia hiusten värjäyksiä. Kasvivärit ovat kuulaampia, eikä juurikasvu ole niin jyrkkä. Osassa ekokampaamoita tehdään myös savi-sooda-vaalennuksia, joissa käytetään biohajoavaa vetyperoksidia. Peroksidi on ainoa, jolla hiusta voi vaalentaa.

– Ekokampaamoiden kysyntä on lisääntynyt kovasti. Hiusväriallergiat ovat hyvin yleisiä, ja monet etsivät hellävaraisempaa tapaa värjätä. Monelle myös ekologinen vaihtoehto on tärkeä.

– Hiuksia ei kuitenkaan aina tarvitse värjätä, vaan pelkkä hyvä leikkaus riittää. Suomalaisilla on kauniin värisiä hiuksia luonnostaankin. Nykyään katukuvassa näkyy entistä enemmän hyvännäköisiä harmaita hiuksia.

Värjätäänkö ekokampaamoissa myös alle 16-vuotiaiden hiuksia?

– En suosittele mitään värjäämistä alle 16-vuotiaille, sillä nuoren iho on ohut. Kaikki vieraat aineet iholla voivat olla riski. Kasviväritkin voivat ärsyttää ja niille voi herkistyä.

Yksi vastaus artikkeliin “Hiusvärien turvallisuus askarruttaa”

  1. Marko Tarvainen

    Olisiko toimittaja voinut haastatella myös kemikaalialtistumista tutkivia asiantuntijoita? Aika yksipuolinen lähestymistapa kysyä mahdollisesta ongelmasta vain hiusalan edustajalta. Asiantuntijoita löytyy hyvin pienellä hakuvaivalla paljonkin, mm. Suomesta, Tanskasta ja vaikka Ruotsista. Tässä yksi tutkimuslaitos, joka on keskittynyt kemikaalialtistuksen tutkimiseen: Swetox. Heiltä löytyy yksi suomenkielinen tutkija, jota on muistaakseni Turun Samomissa haastateltu ennenkin.


Kommentoi