Terveys

TERVEYS | Turun Sanomat |

Häiriintynyt syömiskäyttäytyminen ennakoi terveysongelmia

Nuorten aikuisten häiriintyneellä syömiskäyttäytymisellä on kauaskantoisia seurauksia terveyteen, kertoo tuore tutkimus.

Häiriintynyt syömiskäyttäytyminen ennusti Helsingin yliopiston tutkimuksessa 24-vuotiailla naisilla ja miehillä suurempaa painoa, vyötärönympärystä ja psyykkistä pahoinvointia sekä heikompaa itsearvioitua terveyttä 24-vuotiaana ja kymmenen vuotta myöhemmin.

Syömiskäyttäytyminen on häiriintynyttä esimerkiksi silloin, kun henkilö päättää omaa kehoaan kuuntelematta, milloin on nälkäinen ja milloin kylläinen, punnitsee itseään tai ruokia jatkuvasti, noudattaa erittäin tiukkaa ruokavaliota tai suunnittelee syömisensä hyvin tarkasti pitkälle etukäteen.

Tutkija, laillistettu ravitsemusterapeutti Ulla Kärkkäinen korostaa varhaisen tunnistamisen ja hoitoon ohjaamisen tärkeyttä.
– Vaikka häiriintynyt syömiskäyttäytyminen on väestössä yleistä, se ei ole harmitonta. Sekä naisten että miesten häiriintyneeseen syömiseen tulisi suhtautua vakavasti.

European Eating Disorders Review -lehdessä julkaistu tutkimus oli osa laajaa FinnTwin 16 -tutkimusta, ja siihen osallistui yli 4 900 nuorta suomalaista miestä ja naista. Tutkimusta johti apulaisprofessori Anna Keski-Rahkonen Helsingin yliopistosta.

Yksi vastaus artikkeliin “Häiriintynyt syömiskäyttäytyminen ennakoi terveysongelmia”

  1. Suositeltu syömishäiriö

    Yleisin syömisen häiriintyminen on kolesterolin ja rasvan pelko. Tyydyttynyt rasva ei ole sydäntautien syy. Siitä on aivan selvä näyttö, että ns. kovan rasvan vaihtaminen prosessoituihin siemenöljyihin tai hiilihydraatteihin ei auta yhtään mitään. Päinvastoin. Eikä myöskään lääkkeellä lasketttu kolesteroli hyödytä primääripreventiossa. Jo sepelvaltimotautiin sairastuneet keski-ikäiset miehet voivat hyötyä statinien verenhyytymistä ja tulehdusta hillitsevistä ominaisuuksista.

    No, tämä korruptoituneen ravitsemuseliitin ja lääketeollisuuden ruokkima syömishäiriö johtaa tosiaankin terveysongelmiin, nimittäin lihavuuteen ja diabetekseen, kun elimistö ei yhsinkertaisesti kestä vuosikausia jatkuvaa älytöntä sokerin ja tärkkeyksen syömistä.


Kommentoi