Terveys

TERVEYS | Turun Sanomat |

Diabetespäivän teemana naiset ja raskausdiabetes

Tänään vietettävän Maailman diabetespäivän kansainvälinen teema vuonna 2017 on naiset ja diabetes. Suomessa kampanja keskittyy raskausdiabeteksen jälkeisen seurannan merkitykseen.

Raskausdiabetes menee yleensä ohi, kun lapsi on syntynyt. Sen jälkeen tyypin 2 diabetes on kuitenkin tavallista yleisempi, kertoo Diabetesliitto.

Tyypin 2 diabetes on yleensä pitkään oireeton ja kehittyy vuosien kuluessa. Oireet saattavat olla aluksi niin lieviä, ettei niitä osaa yhdistää diabetekseen. Myös tyypin 1 diabetesta ilmaantuu raskausdiabeteksen kokeneille tavallista useammin.

Mitä varhaisemmassa vaiheessa kohonneet verensokerit havaitaan, sitä helpommin diabetes on ehkäistävissä ja hoidettavissa. Verensokerinseuranta tulisikin muistaa myös raskausdiabeteksen jälkeen.

Kansainvälisen Diabetesliiton mukaan maailmassa on yli 199 miljoonaa naista, joilla on diabetes. Määrän odotetaan nousevan 313 miljoonaan vuoteen 2040 mennessä. Diabetes on maailmanlaajuisesti yhdeksänneksi yleisin kuolinsyy.

Vaikka perinnölliseen sairastumisalttiuteen ei voi vaikuttaa, liikunta, terveelliset ruokatottumukset ja normaalipainoon pyrkiminen pienentävät olennaisesti tyypin 2 diabeteksen sairastumisriskiä tai siirtävät sairastumista myöhemmäksi.

Oman tyypin 2 diabetesriskin voi kartoittaa nopeasti StopDia-tutkimushankkeen riskitestillä. Testi antaa arvion todennäköisyydestä sairastua tyypin 2 diabetekseen seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Maailman diabetespäivää vietetään joka vuosi 14. marraskuuta.

Yksi vastaus artikkeliin “Diabetespäivän teemana naiset ja raskausdiabetes”

  1. Tosi on

    Raskausajan diabetekseen on paras hoito vähähiilihydraattinen dieetti, kuten muihinkin diabeteksen hoitoihin, sillä se pitää verensokerin ja insuliinierityksen ruodussa ja on ravinnerikas myös kasvavaa elämää silmällä pitäen.

    Jostain syystä suomessa ei ilmeisesti tunneta HOMA-IR insuliiniresistanssin mittausta. Sitä käytetään yleisesti tuolla sivistysvaltioissa esim tutkimuksissa määrittelemään insuliiniresistanssi.
    Sen saa helposti paastoverensokerista ja paastoinsuliinista. Itseasiassa pelkästään paastoinsuliinikin kertoo jo, onko tulevina vuosina diabeteksen riski kasvanut. Kaiken taustalla kun on liiallisen hiilihydraatin syönnin aiheuttama hyperinsulemia, joka näkyy paastoinsulinin kohoamisena.
    Mutta eihän paastoinsuliinia tässä maassa saa edes mitattua. Pitää ensin sairastua, että saadaan lääkettä kaupaksi. Diabetes on näet bisnestä, ja hyvää onkin.


Kommentoi