Terveys

TERVEYS | Turun Sanomat |

Älä vähättele jatkuvia vatsavaivoja

Vatsa- ja suolistovaivat ovat yleinen ongelma: jopa joka toinen aikuinen kärsii niistä jossakin elämänsä vaiheessa.
– Närästys on hyvin yleinen oire, joka tuntuu poltteluna rintalastan takana. Joskus hapan mahaneste voi nousta myös kurkkuun tai suuhun saakka. Suolistoperäisiin vatsaoireisiin liittyy usein kipu, jonka paikka voi vaihdella navan seudulta kylkien alle, sekä muutokset ulostamisessa, kuten ummetus ja ripuli. Myös vatsan turvottelu ja ilmavaivat ovat tavallisia, kertoo gastroenterologi Markku Voutilainen.
 
Voutilainen suosittelee hakemaan apua, jos oireet ovat hankalia ja häiritsevät arkielämää tai vaivaavat yöllä.
– Jos närästykseen liittyy nielemisvaikeuksia, oksentelua tai laihtumista, on syytä mennä lääkäriin heti. Hälytysmerkkejä ovat aina myös veri ulosteessa ja vatsakipuun liittyvä kuumeilu.
 
Vatsavaivojen taustalla voi olla elimellinen syy, tulehduksellinen suolistosairaus, laktoosi-intoleranssi, keliakia, refluksitauti, syöpäsairaus tai jokin toiminnallinen häiriö.
– Esimerkiksi keliakiaa ja helikobakteeri-infektiota seulotaan nykyisin laboratoriokokein. Ylävatsavaivaisen potilaan perustutkimuksiin kuuluu lisäksi mahalaukun tähystys eli gastroskopia, jos lääkehoito ei auta oireisiin tai oireiden syy ei selviä laboratoriokokeissa.

Ravitsemushoito toiminnallisiin vaivoihin

Jos tutkimuksissa ei todeta mitään poikkeavaa, on diagnoosi usein toiminnallinen ylävatsavaiva tai ärtyvän suolen oireyhtymä. Oireet ovat silloin sinänsä vaarattomia, mutta epämiellyttäviä ja kivuliaita.
– Toiminnallisia vatsavaivoja vähätellään helposti. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että oireet vaikuttavat elämänlaatuun, ja siksi niitä kannattaa hoitaa, painottaa ravitsemusterapeutti Anette Palssa Terveystalosta.
 
Ravitsemushoito on tehokkain tapa hoitaa toiminnallisia vatsavaivoja. Ruokavaliosta poistetaan ensin jokin tyypillisesti oireita aiheuttava ruoka-aine ja seurataan, miten muutos vaikuttaa suoliston tilanteeseen. Kuukauden tai parin päästä kokeillaan, sietääkö elimistö ruoka-ainetta pieniä määriä.

Tarkoitus on löytää taso, jolla oireet pysyvät sellaisina, että niiden kanssa voi elää.
– Tyypillinen virhe on vain karsia ruokavaliota eikä lisätä samalla suolistolle hyvää tekeviä asioita, kuten riittävää määrää kasviksia ja kuituja.
 
Ruokavalion lisäksi säännöllinen ruokarytmi, kohtuulliset annokset ja huolellinen pureskelu vaikuttavat merkittävästi vatsan hyvinvointiin. Myös muilla elämäntavoilla on väliä.
– Kaikki ei aina ole ruoasta kiinni. Jos ihminen stressaa ja nukkuu huonosti, se näkyy ja tuntuu varmasti myös suolistossa. Terveelliset elämäntavat ja liikunta auttavat myös vatsavaivojen vähentämisessä, Palssa sanoo.

Lähde: Terveystalo.

Kommentoi